Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Nekatolická Noc v naši arcidiecézi

Noc kostelů se týká také sborů a nekatolických církví a jako katolík se rád podívám i mezi nekatolíky. Protože jsem při svém posledním zkoumání protežoval katolické akce, ač při Noci kostelů se i katolíci snaží kostel využít k tomu, k čemu se běžně nevyužívá, přesto v Noci kostelů je jistý evangelizační potenciál napříč církvemi. Svým způsobem je v dnešní době moderní dělat jakési noci, přenocovává se všude možně, aby se nasála atmosféra a přivedli klienti. 

 

Z těch míst, co jsem našel bych se někde rád podíval i osobně, ale snad k tomu bude ještě čas na jindy, než probíhá 1x ročně Noc kostelů. Ideální prostor jít do kostela je v čase, kdy se konají bohoslužby.

 

Nekatolické kostely a sbory tolik netrpí na uměleckou hodnotu, i když se najdou i nějaké ty umělecky krásné. Na některých místech jsou obdobně otevřené i katolické kostely.

 

A protože jsem katolík, roztřídění nechám podle katolických diecézí, které Noc kostelů také protežuje. Víme, že existují i Husitské diecéze nebo také pravoslavné, že. Ale rozdělení je jen na okresy, kraje, diecéze.

 

V katolické liturgii vyšlo také vtipné evangelium, které asi není třeba komentovat, když Ježíš vyhnal kupce z chrámu, což zajímavě není tématem Noci kostelů: https://m.liturgie.cz/misal/06mezidobi/08_05.htm

 

Slova svatého evangelia podle Marka.

(Když Ježíš pozdravován zástupy vjel) do Jeruzaléma, vešel do chrámu. Rozhlédl se po všem, a protože už bylo pozdě večer, odešel s Dvanácti do Betánie. Když druhý den vyšli z Betánie, dostal hlad. Zdálky uviděl fikovník, který měl listí. Šel tedy, zdali by na něm něco nalezl. Když k němu přišel, nenalezl nic jiného než listí; nebyl totiž čas fíků. Řekl mu: "Ať z tebe již navěky nikdo nejí ovoce!" Jeho učedníci to slyšeli. Přišli do Jeruzaléma. Vešel do chrámu a začal vyhánět všechny, kteří v chrámě kupovali a prodávali, zpřevracel stoly směnárníkům a lavice prodavačům holubů a nedovolil, aby někdo nesl nějakou věc chrámem. A učil je: "Je přece psáno: `Můj dům ať je domem modlitby pro všechny národy', ale vy jste z něho udělali lupičské doupě!" Uslyšeli to velekněží a učitelé Zákona a usilovali o to, aby ho zahubili. Báli se ho totiž, protože všechen lid byl jeho učením vzrušen. Když nastal večer, odešel (Ježíš s učedníky) z města. Když ráno šli okolo toho fíkovníku, uviděli, že je uschlý až do samých kořenů. Petr si vzpomněl a řekl: "Mistře, podívej se! Ten fíkovník, který jsi proklel, je uschlý!" Ježíš jim na to řekl: "Mějte víru v Boha. Amen, pravím vám: Kdo řekne této hoře: `Zdvihni se a vrhni do moře!', a nebude ve svém srdci pochybovat, ale věřit, že se stane, co říká, bude to mít. Proto vám říkám: Věřte, že všechno, oč v modlitbě prosíte, jste už dostali, a budete to mít. A kdykoli se postavíte k modlitbě, odpouštějte, máte-li co proti komu, aby i vám odpustil váš nebeský Otec vaše poklesky."

 

V Olomoucké diecézi je nekatolických sborů bez mála 20% z 220 otevřených. Katolickou Noc kostelů mám projetou celorepublikově:  

 

Článek, nebo spíš tento seznam, vydám v den Noci kostelů, ač připraven bude den před státnicemi na Navštívení Panny Marie, ale květen už přesáhl svou kapacitu a 2 články za den taky pokud možno nevydávám.

 

  1. Bzenec: https://nockostelu.cz/kostel/4731/
  2. Holešov: https://nockostelu.cz/kostel/9143/
  3. Hošťálková: https://nockostelu.cz/kostel/1757/
  4. Hrabová: https://nockostelu.cz/kostel/390/
  5. Hranice - kasárny: https://nockostelu.cz/kostel/7970/
  6. Huslenky: https://nockostelu.cz/kostel/1107/
  7. Lipník nad Bečvou: https://nockostelu.cz/kostel/1223/
  8. Litovel: https://nockostelu.cz/kostel/4809/
  9. Chudobín - CČSH: https://nockostelu.cz/kostel/9163/
  10. Moravská Třebová: https://nockostelu.cz/kostel/1854/
  11. Olomouc - červený kostel: https://nockostelu.cz/kostel/9181/
  12. Olomouc - bývalý kostel sv. Petra a Pavla: https://nockostelu.cz/kostel/7993/
  13. Olomouc - Husův sbor: https://nockostelu.cz/kostel/799/
  14. Olomouc - kaple Božího Těla: https://nockostelu.cz/kostel/4785/
  15. Olomouc - ČCE: https://nockostelu.cz/kostel/187/
  16. Olomouc - modlitebna CB: https://nockostelu.cz/kostel/352/
  17. Olomouc - pravoslavná katedrála: https://nockostelu.cz/kostel/63/
  18. Písařov - https://nockostelu.cz/kostel/9169/
  19. Prostějov Husův sbor, (ČCE, CB): https://nockostelu.cz/kostel/71/
  20. Pržno: https://nockostelu.cz/kostel/1155/
  21. Přerov - pravoslavný: https://nockostelu.cz/kostel/683/
  22. Přerov - Sbor Jana Blahoslava: https://nockostelu.cz/kostel/1221/
  23. Rožnov pod Radhoštěm: https://nockostelu.cz/kostel/4770/
  24. Střítež nad Bečvou: https://nockostelu.cz/kostel/7656/
  25. Svitavy: https://nockostelu.cz/kostel/1301/
  26. Šumperk, sv. Jana Evangelisty (ČCE, Babtisté): https://nockostelu.cz/kostel/1173/
  27. Uherský Brod: https://nockostelu.cz/kostel/219/
  28. Velká Lhota u VM: https://nockostelu.cz/kostel/1474/
  29. Vsetín Dolní (horní) sbor: https://nockostelu.cz/kostel/7674/
  30. Zádveřice: https://nockostelu.cz/kostel/1666/
  31. Zlín: https://nockostelu.cz/kostel/428/
  32. Štípa: https://nockostelu.cz/kostel/893/

 

 

Zobrazeno 197×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio