Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

SMS duchovní obnova

Dá-li se to tak říci, splnil jsem si povinnost 1x za 2 roky duchovní obnovu, i když velmi krátkou a docela silnou, ne v exercičním domě, ale v děkanském kostele ve Valašském Meziříčí a tematicky zajímavou jako pro pastorační pomocníky, protože jsme spolupracovníci na díle Kristově.

 

O jejím konání jsem se dozvěděl na počátku týdne, na jejímž konci se měla konat jako adventní, takže v předvečer první neděle adventní, při setkání zuberské evangelizační buňky. Můj původní záměr pouze byl splnit si povinnost a ještě ten den jsem se přihlásil.

 

Celou dobu jsem se na to těšil a nikomu nemusel nic říkat. V dobu určenou jsem nasedl na autobus a jel do místa určení. Součástí duchovní obnovy byla i mše svatá z nedělní platností, 2 přednášky, svátost smíření, večeře a večer chval s přímluvnými modlitbami.

 

K zapisování jsem si nic nevzal, večeře a večera chval jsem se z časoprostorových důvodů neúčastnil, ale hlavně proto, abych nechal doznít tu duchovní obnovu v srdci. Ne, že bych nepotřeboval přímluvnou modlitbu, mohla jistě být, ale přece jen, aby to nebylo o masové akci, vždyť nás bylo účastno plný kostel, takže přes 200 lidí.

 

Na druhý den jsem měl domluvenou svátost smíření a účast na 2 mší svatých, křtinách a přání k 50 letům manželství. Bylo pro mě velmi užitečné vyjet ven ze Zubří a nedělní den si prožít ve farnostech, které stále ještě znám a mám všechny drahé duše z Partutovic a Potštátu v živé paměti.

 

Svátost smíření na druhý den jsem bral jako vyvrcholení této duchovní obnovy a musím říci, že právě po duchovní obnově, kterou jsem prožil a jejichž myšlenky napíšu do komentářů tak, jak jsem psal sms zprávy, když mě hned na začátku napadlo, že když nemám papír, mám mobil a při psaní sms mě nabízí přímo slova, takže už jsem jen pomyslel na farnici, které mohu ty myšlenky bezpečně poslat a mít je uložené, tudíž jsem jí a celou rodinu měl při prožívání duchovní obnovy v srdci přímo on-line.

 

Po skončení jsem samozřejmě zavolal, abych zjistil, jak brala myšlenky k povzbuzení, které ji přicházely bez bližšího vysvětlení co 2 - 5 minut po dobu přednášek. SMS zprávy si četla celá rodina, takže vzniknul takový most duchovní obnovy.

 

To nepíšu pro chlubení, co mě z Ducha svatého mohlo napadnout. Ono v tu sobotu bylo hodně kvalitních věcí. Ještě před obědem jsem se setkal s ministranty, kteří si za odměnu s panem farářem pekli pizzu podle jejich vlastní chutě.

 

Jen k té duchovní obnově ještě napíšu, než přepíšu sms zprávy do komentářů, že P. Jan Berka, který ji vedl, z Ducha Svatého říkal právě to všechno, co jsem v aktuální chvíli prožívání svého života potřeboval slyšet a o. Pavel Fiala (nikoli pan premiér, ale kaplan hranický) mě dal natolik originální pokání, že se nebojím ho zveřejnit, neboť do mého srdce přišla obrovská radost.

 

To pokání bylo, abych prožil mši svatou v radosti, že mi Pán odpustil hříchy.

 

Tak, to ještě není vše, protože přijdou ty myšlenky. Komentovat duchovní obnovu, bude-li někdo chtít, může, ale např. na své zdi nebo jinak, příp. mě do vzkazů, bude-li chtít, ale ne pod tento článek

Zobrazeno 358×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

16:29 Když s Bohem něco prožívám, nebojím se svědčit.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

16:31 Bůh nás nezve do pekla, ale do nebe.

Při mši svaté otec Jan Berka ještě kázal na aktuální texty Písma z 1. adventní neděle. Pak měla následovat večeře, ale já už jsem se šel připravovat na konkrétní prožití neděle v Potštátě a Partutovicích.

Množství komentářů je množství sms zpráv, takže dá se říci, že jsem tak moc nestalkoval (zápor od "stalking")

Zobrazit 26 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio