Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Komunální volby 22 do zábřežského zastupitelstva

24. 9. 2022 21:29

Jsem zklamán, zničen a zdrcen, ale volil jsem podle svých představ a dle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

 

Takže nakonec jsem volil i ty (a řekl bych aspoň podle rodiny především ty), které nikdo z václavovských nechtěl volit, dokonce ani jejich volební plakát jsme v obci nikde neměli. 

 

Nerad prohrávám a už vůbec ne ve volbách jako nadšený volič. 

 

Letos však jsem byl především rozhořčený volič, protože komunikace v naší vesnici jsou takové, že do volební místnosti se nedalo ani dojet, protože vše je rozkopané a ani dojít řádně pěšky ze stejného důvodu. 

 

Měl jsem potřebu ten nepříznivý stav, za který je teď už minulé zastupitelstvo odpovědné, a kterým se ve volebním klání má oblíbená strana chlubila, jako cizím peřím, protože u nás rozhodně není uspokojivý, takže není čím se chlubit, řádně okomentovat. 

 

V naší vesnici jsme totiž dle mého názoru na hranici obecného ohrožení, protože třeba v případě nutné zdravotní pomoci rozhodně nestihnou limit kvůli stavebním pracím, kdy vůbec nevyřešili (to je třeba řešit naprosto úspěšně a prospěšně) možnosti silniční dopravy v obci a já musel 1km pěšky (ani to se dost dobře nedá, neb to není bezpečné) a dělal jsem při tom nedobrovolně různé sportovní kreace (např. jít asi desítku metrů po obrubníku a držet rovnováhu ještě s rukou v dlaze) se vší opatrností, abych neskončil zas na pohotovosti. 

 

Jsem naštěstí levák, takže pak udělat 19 křížků v jedné straně a 2 křížky v jiné mě neudělalo velký problém, jen vznikla fronta, jeden volič si musel počkat, než dokončím svou volební povinnost za plentou, jelikož ke všemu ještě jsem neměl ani vlastní volební lístek, byť mám doma trvalý pobyt. Nutno říci, že za toto velmi vážné nedopatření však nemohl ten, kdo roznášel v těch ztížených (nikoli schválně ztížených) podmínkách ony lístky.

 

A ze stejného důvodu jsem se nezúčastnil voleb jak mám ve zvyku v pátek ve 14:00, ale až cca 14:20. Ostatně posledně jsem byl ve 14:00 a z neupřesněných důvodů otevřeli volební místnost až 14:06, což bylo také nedemokratické. 

 

Znepříjemňovat voličům přístup do volební místnosti či nechat je čekat, považuji skutečně za skandální a nedemokratické. Méně nadšené voliče tento přístup jednoznačně odrazuje, proto i ta otřesně nízká volební účast.

 

Přesto a přece rád jsem volil ty, kteří jsou za tu neutěšenou situaci zodpovědní, že ji vůbec nechali dopustit a nekontrolovali projekt, aby fungoval tak, že bychom nebyli na tom hůře, než ve středověku či v současnosti na Ukrajině.

 

Volil jsem je, protože i přes to všechno k nim mám důvěru, ale ne však proto, aby na tom byly hůře, než v předchozím volebním období. Myslím, že jako kandidáti jsou přece zodpovědní vůči svým voličům také za svůj úspěch ve volbách, takže jsou povinni býti úspěšní.

 

Vůbec tedy nechápu, jak je možné, že místo původních 10 mandátů nepřidali alespoň na 11 a víc, ale naopak ubrali k 7 mandátům. To je opravdu totální volební fiasko, jaké jsem si vůbec nepředstavoval. 

 

Pochopitelně to bylo dáno mimo jiné i tím, že u nás neobětovali ani jeden plakát, byť by to v naší obci asi vypadalo jako nemístná volební provokace, neb mnozí jsou přístupem firem, které se snaží vybudovat vodovod, kanalizaci a opravit po tom silnice, více, než znechuceni, vč. mě, který už nejsem tak zdatný, abych si mohl jen tak dovolit chodit přes 1km pěšky.

 

Jako volič dávám přece svou důvěru, že všechno, co zvolení budou rozhodovat, pošlape, jak šlapat má a nebude se šlapat vedle a dělat zbytečné chyby a vůbec ti, kteří jsou zvoleni, jsou zvoleni přece proto, aby všechno, co je třeba, fungovalo k obecnému dobru. Proto přece volím.

 

Ne, tak přece, Bohu díky i za ty volby. 

 

Máme prosit za ty, kdo nám vládnou, vyprošujme jim tedy požehnání a mějme na paměti, že i přes všechny chyby se snaží o obecné dobro.

 

Musím říci, že jediné, co mě potěšilo, bylo, že z nedemokratické a dalo by se říci, že "nacistické" strany SPD, která nedala dohromady ani 21 kandidátů, nýbrž jen 15, se nikdo nedostal. 

 

Naprostá katastrofa je, že přes to, že KSČM má jen poslankyni v Europarlamentu, tak má i zastupitele v Zábřeze, nicméně je to vůle voličů, co se dá dělat. 

 

Desetitisícová ztráta u Lidovců (které jsem převážně volil) je pro mě zcela neakceptovatelná a bude jistě třeba řádných reforem v partaji, jinak vážně zvážím, zda je budu nadále volit (můj požadavek pravděpodobnosti vítězství) - aktuálně zvoleni dostali křížek i ode mne, ale ještě je 12 dalších, které jsem asi volil zbytečně. Též jsem volil i 2 z Nezávislé volby, nicméně ne ty, kteří byli zvoleni. 

 

Takže z mnou volených se dostalo pouze 7, což považuji za hrubě nedostatečné a pochopitelně značný volební neúspěch. 

 

Nicméně jako volič jsem povinen to respektovat. Dopadlo to, jak to dopadlo, takže snad dobře nám tak.

 

Takže ty výsledky podle zpráv jsou takovéto:

 

Zábřeh - účast 41,97 %

 

 

Voleno 21 zastupitelů

 

ANO 2011 a nezávislí 7

KDU-ČSL 7

NEZÁVISLÁ VOLBA 3

STAN,PIRÁTI A NEZÁVISLÍ ZÁBŘEH 2

Levice pro Zábřeh 1

Občanská demokratická strana 1

Počet zvolených zastupitelů v obci Zábřeh

Konečné výsledky

 

Voleno 21 zastupitelů. Tabulka zobrazuje výsledky v procentech získaných hlasů a počty získaných mandátů. Pro srovnání jsou uvedeny také výsledky z minulých voleb. Výsledky jsou seřazeny dle počtu získaných mandátů (zastupitelů). Více o sčítání a přepočtu hlasů na mandáty najdete zde.

Strana/koalice

Strana/koalice

Zastupitelé 2022

Zastupitelé 2018

Hlasy 2022

Hlasy 2018

KDU-ČSL
KDU-ČSL
 726 998 (32,26 %)
 1036 826 (41,68 %)
ANO+NK
ANO 2011 a nezávislí
 723 882 (28,54 %)
NV+NK
NEZÁVISLÁ VOLBA
 310 317 (12,33 %)
 28 686 (9,83 %)
STAN+Piráti
STAROSTOVÉ, PIRÁTI A NEZÁVISLÍ ZÁBŘEH
 29 419 (11,25 %)
ODS
Občanská demokratická strana
 15 601 (6,69 %)
 17 265 (8,22 %)
ČSSD+KSČM+NK
Levice pro Zábřeh
 14 494 (5,37 %)
SPD
Svoboda a přímá demokracie (SPD)
 02 960 (3,53 %)
Zobrazeno 305×

Komentáře

kacarovi3

Na obecní úrovni je pouze jedna kandidátka lidí, kteří už na radnici jsou. Nikdo jiný. Buď volit je nebo nikoho. Vyjde to nastejno.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No, statistiky naštěstí jsou přesné, takže na komunální úrovni z převážné většiny zvítězili ti, kdo tam žijí a znají místní problémy. Já podle své "volební kalkulačky" jsem volil správně.

Včera jsme měli u nás svatováclavskou pouť a jelikož máme rozkopanou dědinu, přijal pozvání sám pan starosta a dokonce přišel i ministrovat.

Sice u nás jsou z toho všichni rozhořčeni, pan starosta věděl, proč nebyl mnohými volen a o neutěšené situaci, kdy dělníci vynadali poutníkům, že přijeli po čerstvě udělané silnici, načež se opáčili, že už měli být dávno hotoví a že nám zkazili pouť, jsme v sakristii už jen spíše vtípkovali, protože co už.

I otec Vlado se dostal autem až ke kapli a všichni byli utěšeni z toho, že pan starosta vůbec přišel, i když bychom po něm mohli házet vajíčka.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio