Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

V naší zemi teď nemáme pořádného arcibiskupa

Před trochu více, než týdnem proběhla zpráva, že náš drahý otec arcibiskup Jan byl povolán do Prahy. 

 

Za tu dobu se vyměnilo mnoho různých, možná i divných názorů na tu věc, z nichž vyniká taky to, že "nejsou lidi", což někteří tak vidět mohou, ale osobně musím říci, že otec arcibiskup Jan vedl svou diecézi vynikajíce, i když postupně ve své funkci také přirozeně stárl a možná proto došla potřeba "nové krve". Možná tak píšu, že se známe osobně - ano, známe se osobně, není třeba to zapírat.

 

Otec kardinál Dominik Duka, na jehož podání ruky při slavnosti jeho předchůdce Lva Kardinála Skrbenského v Dlouhé Loučce, jen tak nezapomenu. I o něm jsem si od počátku myslel, přestože z královehradecké diecéze jsem ho nikdy naživo neviděl a to ani v době, kdy přechodně spravoval ještě i diecézi litoměřickou, že je to správný muž na správném místě. Ministroval jsem při mši svaté u něj opravdu jen v Dlouhé Loučce a pak jsem ho viděl ještě na hostině po tom, při čemž mi stiskl tu ruku a mohl jsem mu pohlédnout do tváře. I přes veškerá jeho kontroverzní slova či činy, jsem se to vždy snažil pochopit tak, jak to zřejmě myslel, ne jak to vyznělo médiím. Pořád ho vidím jako "muže na svém místě vhodného", přestože živě jsem ho viděl opravdu jen 1x, jak jsem napsal. 

 

Věcně si nemyslím, ne že by papež nikoho lepšího nenašel, jak jsem před chvílí poslouchal v nějakém tom moderním leč neodborném podcastu, na který raději nebudu zanechávat ani odkaz, ale právě naopak, že našel arcibiskupa Jana jako toho nejlepšího, kdo bude držet linii, což je taky pro mě překvapení, ale pro olomouckou arcidiecézi to bude po 30 letech změna, která dá příležitost vzejít něčemu dalšímu a otci arcibiskupovi je tento přesun na "významnější úlohu", jistým potvrzením a završením díla, které v něm bylo započato, jak biskup prosívá v obřadu svěcení za kněze či jáhny: "Ať Bůh dovrší dobré dílo, které v tobě započal."

 

Je mi jasné, že se jedná v obou případech, kdy Olomouc je spravován arcibiskupem Janem jako již jen administrátorem a kdy Praha se připravuje na přijetí nového arcibiskupa do úřadu, jde o jakési provizorium, najít někoho nového pro službu.

 

A tak je na místě u nás i v Praze modlit se za nového biskupa.

Zobrazeno 516×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Jinak proč ten nadpis, protože jsme se tak bavili s ministranty ve Vidči, přičemž jsem navrhl jednomu z nich, ať se papeži Františkovi přihlásí na místo olomouckého arcibiskupa. A tak vznikl vlastně rozhovor o tom, jak to s biskupskou volbou chodí a že papežem může být každý pokřtěný muž, pokud před tím bude vysvěcen na biskupa.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Tak v komentáři ten podcast zveřejním, ale moc vás to nepotěší, asi jako v "Marečku, podejte mi pero" - "Nepotěšil jste mě, ani já vás nepotěším..." https://denikn.cz/880168/studio-n-papez-povolal-graubnera-nikoho-lepsiho-nenasel/

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio