Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

vánoční přání 2021

Víme, z rodu Davidova

vyšla tehdy hvězda nová.

Ta hvězda stálým světlem je,

a z ní vychází naděje.

 

Kristus narozený právě,

se zlem poradil si hravě.

Kolébka teď, později kříž,

a na něm zvítězil Ježíš.

 

Narozený a Vzkříšený,

chystá nám věčné odměny.

Ježíš se pro nás narodil, 

a v nebi chystá nám podíl.

 

Nezapomeňte na tu zvěst,

že tato dále má se nést.

Žijte dobrý život stále

k Ježíšově cti a chvále.

 

 

 

 

Zobrazeno 526×

Komentáře

EvaJuříčkováMíčková

zdravím tě,mám soukromý dotaz,proč se čte od arcib dopis v hlavním kázaní,když v jiných farnostech takto není,celkem jsem z toho smutná nebot si představuji,že farař řekne svým slovem do duše

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Dnes si můžeme nalít vína na lásku sv. Jana. Dopis našeho otce arcibiskupa mě velmi oslovil také v tom, že od zahájení synodálního procesu vždy připomíná zásady, jak si máme naslouchat a odrazil to i ve svém vánočním poselství skrze pastýřský list. Osobně mě více pohladil pastýřský list otce arcibiskupa, než "státnický" vánoční projev našeho prezidenta, ale to je vedlejší.

Kněží mívají velmi pěkná kázání, nicméně obzvláště v době vánoční, když mají spoustu předvánočních zpovědí a takřka nemají kdy si kázání chystat. Na TV Noe P. Petr Karas také měl číst pastýřský list, ale raději kázal a potom v ohláškách farníky výrazně upozornil, kde pastýřský list otce biskupa Vojtěcha najdou.

Správně však je při liturgii důležitější slovo a učení biskupa jako vlastního pastýře, proto, posílá-li...

Vojtěch Hýbl (VVRH)

biskup pastýřský list, je nutné, aby byl čten především pastýřský list. Pakliže jsou rozumné pastorační důvody (jako může být i natáčení TV Noe, kterou sledují všichni v celé zemi a s velkou zřejmostí skoro každý biskup napsal list), pak neměl by být pastýřský list vynechán a kněz může jako ostatně každou neděli a svátek, jindy nemusí, kázat.

Jo, ještě všímám si, že jsem omylem nedokončil větu, že kněží mívají velmi pěkná kázání, nicméně obzvláště v době vánoční, ... jsou často vděční, když biskup napíše pastýřský list, který někde čtou normálně laici, a oni si mohou odpočnout od vánočního shonu.

EvaJuříčkováMíčková

no nevím vždy mě spíš osloví slovo než nějaký list a nejsem sama

Vojtěch Hýbl (VVRH)

To je možný a správný, nicméně jednou za čas neuškodí pastýřský list. A aby dobře vyzněl, spoléhá se na svátky i v tom smyslu, že bude v kostele víc lidí, kteří to uslyší. Vlastně skoro vždycky jsou pastýřské listy na začátku adventní doby (ten byl), na Vánoční svátky a taky na začátek velikonoc a mezi tím i nějaké jiné, když je třeba.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio