Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Hra s kalendářem

1. 12. 2021 0:00

Už píšu moc článků, tak tento je zamýšlen už od Krista, Krále a napsán na začátku nového církevního roku, o 1. neděli adventní, ale protože listopad už měl 15 článků, což jsem si stanovil jako strop, vydání tohoto článku je odloženo na 1. prosinec, ale to jen okrajově.

 

Od r. 2007 s P. Radomírem Šidlejou dělám kalendáře. Ty první do r. 2010 byly na celý rok 1 oboustranný list A3, kde byl v podstatě pastorační plán. Od r. 2011 do 2020 jsme vydávali pro celý děkanát Hranice normální, běžný, týdenní. Když o. Radomír loni přijal poslání do farnosti Krásensko, začal vydávat stejný kalendář jako na počátku v Drahotuších a požádal mě o spolupráci, načež mě napadlo udělat si kalendář na základě toho kalendář svatých a svátků, jenže mě to trvalo až do letošního listopadu. Podobný měsíční kalendář jsem si dělal někdy už v r. 2003 a zhruba od stejné doby jsem uvažoval nějak zužitkovat svou sbírku svatých. Ostatně tato historie se po kouskách dá na tomto blogu vyhledat, tady je to tak nějak stručně.

 

O spolupráci s kalendářem mě o. Radomír požádal v minulém týdnu, když se slavila sv. Cecilie. Velmi rád jsem mu vyhověl a bylo to pro mě velkou motivací, že jsem během týdne, v den sv. Kateřiny, dokončil ten kalendář svatých a svátků na rok 2022 velmi rychle, právě na podkladě práce o. Radomíra. Ten kalendář už jsem zařadil do své fotogalerie: https://www.signaly.cz/fotky/83907

 

Dnes pak, tedy o 1. neděli adventní, kdy o. Pavel ohlásil ministrantskou schůzku a s budoucím jáhnem Martinem jsem se domluvil, že bude o církevním roce, napadlo mě zpracovat tento církevní kalendář jako nějakou formu hry o církevním roce. Na každý měsíc mám přece vyobrazeny svátky i svaté, církevní rok má nějakou tu strukturu a ony obrázky se dají využít jako nějaké karty, církevní rok jako desková hra. 

 

Jednotlivé svaté církevního roku mám také ve fotogalerii v podstatě ve formátu malých obrázků a je jich 170, což je docela hodně. Ještě lze rozlišovat zasvěcený svátek, slavnost, svátek, památku či nezávaznou památku nebo sv. Ferii. Nemůžeme zapomenout ani na liturgické barvy a také používané knihy jakožto v některých dobách i speciální pobožnosti nebo zvyky. To všechno by mělo nějak jít promyslet do nějaké hry, která ještě může obsahovat chutný koláč, což napadlo budoucího jáhna Martina a jeho syn jako ministrant k tomu dodal také jeden velmi dobrý nápad.

 

Ještě tedy ty jednotlivé svaté: https://www.signaly.cz/fotky/83853

 

Ještě, co se týče materiálů, tak kalendář byl zpracován na základě liturgického a pastoračního kalendáře olomoucké arcidiecéze, dále za pomoci webů http://katolik.cz/kalendar/kalendar.asp a http://m.liturgie.cz/misal/kalendar.htm#2021_10

a samozřejmě také na základě Českého Misálu, jednoho katolického kalendáře "Bůh nechce smutné tváře 2022" vydaného farností Brno - Lesná (všude se však vždy objevila nějaká ta chybka, hlavně v liturgických barvách, proto taky tolik zdrojů a to se nám objevovalo vždycky, snad zatím u každého kalendáře) a pak ještě zmíněného kalendáře pro farnosti kolem Krásenska a mého loňského kalendáře. 

 

Mimochodem, ty chyby v kalendářích jsou dané taky papežem Františkem, který pravidelně nějaké svátky přidává nebo některé povyšuje či rozšiřuje, což nutno říci, není vůbec špatně, ba je to k prospěchu celé církve.

 

Jaká je historie katolického kalendáře či liturgických barev jistě nejlépe a velmi poutavě umí vysvětlit otec Pavel, tedy pan farář. By toho nebylo málo, tak v rámci inkulturace mají některé kraje úplně jiné barvy a barvy se uplatňují jinak i ve výchovní církvi a krom toho i v rámci naší katolické tradice měly tyto záležitosti svůj velmi zajímavý vývoj, třeba i co se týče formy liturgických oblečení, že třeba biskupská mitra sloužila prapůvodně jako "vznešenější čepice", ale tyto skutečnosti by zajisté měly být mimo hru. 

 

Naopak součástí hry by byla velmi vhodná poutavá přednáška o liturgickém roce, o čemž měl původně být ten předchozí odstavec. 

 

Když jsme měli ministrantskou schůzku o adoraci, o. Pavel jim udělal velmi poutavou přednášku o původu adorace, pak jsme si napsali každý pro sebe, co bychom chtěli Pánu Ježíši říci a nakonec jsme měli s o. Pavlem sami vlastní adoraci, na kterou jsme se všichni ministranti oblékli do ministrantského oblečení a vykonávali příslušné služby před prázdným kostelem. 

 

Co se zatím týče potřeb pro hru, určitě se budou dát využít karty se svatými nebo sbírka obrázků svatých (mimochodem existovalo kvarteto svatých, ale to mají jen někteří, o. Radomír Šidleja to měl v černobílé verzi), kartičky se všemi liturgickými barvami pro každého hráče, liturgické knihy, které se chystají ke mši svaté (Misál, lekcionář, přímluvy), koláč s "koláčem" liturgického roku ve velikosti na Valašsku vdolku (jinde pecáku či frgálu nebo taky pizzy - navržen byl ještě na jedlém papíře, ale to zatím technicky nevím jak), na případnou deskovou hru také kostky a hrací figurky (pro každého jiná) a na vytvoření hracího plánu buď balící papír nebo možná lépe starý ubrus, pokud by byla hra ještě pohybová, onen starý ubrus by se mohl hodit podobně jako na hru twister, možná by taky nebyla od věci nějaká ta tajemná skříňka s krabičkami. 

 

Při větším počtu ministrantů můžeme situačně rozdělit na skupinky a hra se jistě může hrát v podobném stylu jako Aktivity.

 

Nutno ještě dodat, že o prožívání liturgického roku byla také nějaká ta celotáborová hra, ale tu, kterou jsem vytvářel na jarní prázdniny v severních Čechách, nevím, zda někde mezi papíry najdu, ale vzhledem k množství materiálů a motivů, které lze na toto téma použít, by neměl být problém takovou celotáborovku spíchnout velmi rychle, ale já už to asi nevyužiji, protože po mě už to nikdo nežádá, tu si celotáborovky dělají sami spolehlivě a já už jsem jich udělal a využil docela dost.

 

Takže úkol na ministrantskou schůzku bude jednoduchý: udělat z těch všech materiálů co nejzábavnější a nejjednodušší hru tak, aby vtáhla jak malé školáky, tak i ostřílené mistry.

 

Co a jak přesně z toho nakonec ještě vznikne, to teď ještě, tedy v době, kdy toto píšu, není zcela jasné, ale obrysy už jsou výrazné a jak přesně to využiji, jen teď vím, že to bude jistě dobré, ale obávám se, jak u některých jiných her, že provedení budu vědět až po tom, co se to stane.

 

 

Mezi tím už vyplynuly některé hry na toto téma:

 

Koláč - vdolek má průměr 32 cm, tak v tom průměru udělám papírový liturgický koláč, který umístím pod vdolek. Při krátkém výkladu budou kladeny otázky právě na části liturgického roku. Kdo správně odpoví, může si sníst příslušný dílek koláče.

 

Twister - barevné kruhy by měly obsahovat bílou, zelenou, fialovou a červenou. Běžný má žlutou, modrou, zelenou a červenou, takže to lze uzpůsobit. Do osudí dám označení dne, který se dá najít v liturgických knihách. Ze dvou družstev spoluhráči onen den vyhledávají a ti, co jsou u twistru musí správně přesunout končetiny tak, aby nespadly a to v tomto: na správnou liturgickou barvu jde v případě zasvěceného svátku, neděle nebo slavnosti pravá ruka, v případě svátku levá ruka, v případě památky nebo nezávazné památky pravá noha, o feriálních dnech, votivních mší či mši spojenou s určitými obřady levá noha.

 

Člověče, modli se - desková hra na způsob "člověče, nezlob se", za využití liturgického kalendáře, nicméně tato se musí vytvořit, což dá trochu práce. Může to být taky podobně, jako to bývá u hry Cestička do nebe, kterou ovšem mnozí katecheté neznají.

 

Ministrantské aktivity - podobně jako u běžných aktivit několik družstev, úkoly na kartičkách v podobě pantomimy, malování, vysvětlování, bodové ohodnocení, časový limit na předvedení a zodpovězení.

 

 

Zobrazeno 880×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

K liturgickému koláči jsem ještě přidal "zuberský ministrantský orloj. Ten měl podobu hodin podle měsíců v roce, do nich byl včleněn liturgický rok podle 12 měsíců a pak jsem tam ještě nálepkou přilepil svátky patronů našich ministrantů, ale až potom, co jsme rozebrali 12 otázek k liturgickému roku. U twistru jsem použil liturgický kalendář, který je spolehlivější, než osudí.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Těch 12 otázek:
1. Při které adventní neděli se smí použít růžové barvy?
2. Řekni dva závazné zasvěcené svátky, které je třeba slavit jako neděli.
3. Následuje v neděli po svátku Křtu Páně 1. neděle v mezidobí?
4. Jaká barva se používá na Popeleční úterý?
5. Je pravda, že o 4. neděli postní je půst o chlebu a vodě?
6. Co slavíme na Velikonoční pondělí?
7. Proč se nepostíme na slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, když je vždycky v pátek?
8. Má slavnost sv. Cyrila a Metoděje v naši zemi přednost před nedělí v mezidobí, když vyjde na neděli?
9. Může se slavit slavnost Nanebevzetí Panny Marie večer o den dříve?
10. Víte, že 28.10. slaví církev den vzniku samostatného Československa?
11. I v neděli 2. listopadu se vzpomíná na všechny věrné zemřelé a používá fialová barva.
...

Vojtěch Hýbl (VVRH)

12. Sv. Kateřina Alexandrijská je patronkou Zubří, takže den její památky slavíme v kostele jako slavnost. Slavíme sv. Kateřinu v neděli místo slavnosti Ježíše Krista, Krále?

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio