Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Roznášení eucharistie nemocným v domově

Jsem jen obyčejný, malý služebník, který zcela mimořádně dostává od církve skrze pověření biskupa důvěru, že se může dotknout eucharistie, když mu to kněz v tom místě dovolí. 

 

Onen domov v Rožnově je docela velký a rožnovský o. Pavel nás oslovil k pomoci s roznášením svatého přijímání pro nemocné. Je jich tam opravdu hodně, plné 2 velké budovy o 3 a 4 patrech. 

 

Ráno v jídelně slavil mši svatou a mezi tím jsem s naším o. Pavlem (zuberským) prošel celý B pavilon. Počet setkání jsem nepočítal (jen poctivě zapisoval), ale radost těch nemocných, kteří přijali eucharistii nebo jsme se společně mohli pomodlit či vést duchovní rozhovor byla veliká. Staří lidé jsou vděčni i za 5 minut času a mají velikou radost i přes bolesti, které prožívají. 

 

Moc víc jsem u nich strávit nemohl, ale povzbuzení bylo vzájemné a to po celé skoro 2 hodiny.

 

Hodně se mi líbilo i to, že starší lidé se nebojí říci si o pomoc. Tak poslední moje návštěva pro dnešek, tedy památku Velikého Lva, byla z chodby, když pán potřeboval, aby ho někdo dopravil do svého pokoje a na chodbě zrovna nikdo kromě mě a místního jáhna, který taky pomáhal, nebyl. Tak jsem se té služby s radostí ujal a musím říci, že moje radost se tam stupňovala.

 

Pro mě to byla první takováto zkušenost, takže jsem byl z počátku nejistý, ale o. Pavel to má výborně zorganizované, nebylo se tak čeho obávat, a už teď se těším na další. 

 

Rád navštěvuji nemocné, nejčastěji k 1. pátku. Také svým studiem bych chtěl směřovat i k tomu, abych mohl tuto službu vykonávat řádněji a možná i profesionálněji. 

Zobrazeno 330×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio