Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Žít evangelium

Evangelista Lukáš je mým nejoblíbenějším evangelistou. Je evangelistou také příběhů, které nás pravidelně provázejí životem a příběhů stále aktuálních i po 2000 letech a jistě budou aktuální i dál a také dál se budou aktualizovat v našich životech.

 

Možná není náhoda, že má svátek právě v misijním měsíci, vlastně dnes, když to píšu, protože jeho evangelium zcela konkrétně může promlouvat svými příběhy i k nevěřícím, taky k těm, kteří o těch příbězích třeba i nic nevědí.

 

Na každém z nás je aktualizovat evangelium v našem konkrétním životě. Když čtu evangelistu Lukáše, zdá se mi, že je vyprávěné právě pro normální běžné lidi, že řeší běžný život v celém jeho kontextu až po nanebevstoupení.

 

Jeho rodokmen jde od prvního Adama až k Ježíši a pokračuje až konkrétně ke mně a snad ještě i dál. 

 

Tak to je jen takový kratičký chvalozpěv na tohoto evangelistu. Jistě by si zasloužil mnohem delší litanie.

 

Z těch příběhů snad nejznámější je Marnotratný syn.

Jak těžko se někdy žije to evangelium na Valašsku, kde jsou všichni tak zbožní! Ale je nutné a krásné evangelium žít úplně kdekoliv.

 

A samozřejmě, Lukáš napsal i Skutky apoštolů, kde se píše o tom, jak v Antiochii začali křesťany tak nazývat.

 

 

Zobrazeno 255×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio