Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Růženec s růžencem

Na první pohled jde o spojení logické. Růženec se přece modlí s růžencem, to dá rozum. Ono jde se modlit růženec i na prstech, ale to není to, na co myslel nadpis.

 

Ještě stále ve mě rezonuje návštěva papeže Františka na Slovensku, kdy přijel na pouť za Pannou Marií Bolestnou do Šaštína a zvláště se mi připomíná jeho myšlenka cesty, vrací se mi to i ve snech.

 

Další takovou připomínkou je píseň po sv. přijímání, pořád ve mě rezonuje ono "Bože, chválíme ťa!" Ve spojení s Matkou Boží, Pannou Marií myšlenka  Boží chvály nabírá větších sil.

 

Začne měsíc, kdy zvláště poslední papežové, snad nejvíce to zdůrazňoval papež Jan Pavel II., kdy se máme zaměřit na modlitbu posvátného růžence.

 

Když se modlí růženec před mší svatou, je to velmi silná příprava na přijetí Božího Syna do příbytku mého srdce. 

 

Musím však přiznat, že ne vždy se modlím před mší svatou růženec, se společenstvím věřících se modlím celkem málo často. Možná právě tento měsíc se na to více zaměřím.

 

Již několik let se modlím růženec skutečně denně, když je krize, potřebuji na to 10 minut času. To nemohu psát jako chloubu, ale jako bolest, že se taky modlím, abych se pomodlil.

 

Stává se mi také, a to je to, co jsem myslel nadpisem, že přede mší svatou se věřící modlí růženec a já se také celý růženec potřebuji pomodlit, a tak se modlím v sakristii sám svůj růženec a sleduji i růženec věřících a abych dohnal zpoždění, modlím se rychleji. To je jeden z ne úplně dobrých způsobů této modlitby. 

 

Tak jsem se přistihl, když jsem začínal 14 minut před mší svatou, že zatímco shromáždění se pomodlí jeden desátek slavného, já stíhám 2 desátky světla. Pak mi došlo, že toho dne jsem se i později mohl pomodlit růženec zbožněji.

 

A ještě je jeden způsob, když se potřebuji pomodlit růženec jiný, řekněme teď zrovna světla, protože v živém růženci se jeden z těch desátků modlím, modlím se sice se shromážděním, ale shromáždění se modlí slavný růženec a já myslím na růženec světla. Ani to není správný způsob. Když už se modlím ve společenství, měl bych se modlit to, co se modlí společenství a pak v soukromí své komůrky pomodlit se to, co potřebuji a kdybych z ušlechtilých důvodů snad zanedbal to, co potřebuji, přece jsem se modlil růženec ve společenství, tedy modlil-li jsem se zbožně.

 

A to je možná to, co bych mohl odevzdat ten letošní říjen, abych se modlil růženec lépe, zbožně a s upřímností srdce, nejen, abych se pomodlil.

 

Měsíc letos začíná prvním pátkem a to je pro mě příležitost pomodlit se zbožně všechny růžence při návštěvě zuberských nemocných.

 

A ještě je možné zazpívat si Lurdskou růžencovou: https://vvrh.signaly.cz/1205/lurdska-ruzencova

Zobrazeno 264×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio