Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Moje volební kalkulačka, když už nefunguje tolik "Tisíckráte"

26. 9. 2021 12:00

Kdysi web Tisíckráte https://tisickrate.cz/dukuv-clovek-jako-lidr-spd-v-praze-teprve-zacatek/ vydával o hodně víc článků a volby zajisté taky nevynechával. Necítím, že bych měl tento web nějak nahradit, ale poněkud mi chybí ta možnost, abych podle jejich volební kalkulačky zařídil své volby.

 

Na rozdíl od Tisíckráte však to, co tu napíšu, napíšu zcela vážně modle mého, možná trochu hloupého názoru.

 

Sv. Václav byl zavražděn na pouť k sv. Kosmovi a Damiánovi, takže k tomuto datu, tj. v neděli 26.9. vydám tento článek, psaný však v týdnu před tím, počínajíce svátkem sv. Matouše.

 

 

Volební kalkulačku https://www.volebnikalkulacka.cz/ jsem si udělal již trochu dříve a ještě dříve jsme se s farníky v kavárně bavili o politice. Výsledky toho bavení nehodlám nijak ventilovat. 

 

Výsledek mé volební kalkulačky byl nejprve podivuhodný -Trikolora na 1. místě - to teda v žádném případě! Jejich heslo, co jsem viděl na plakátu "nesahejte na naše děti" sic možná ve smyslu očkování, je víc, než děsivé - takovou stranu opravdu rozehnat do pryč - nemá národu co dát!

 

Druhý pokus dopadl, díky tomu, že jsem si více promyslel, co si myslím o programu KDU - ČSL, o kterým vím, že v těch otázkách zastávají, o mnoho lépe a ona trikolora se naráz ocitla na chvostu, což bylo potěšující a vyšla mě jednoznačně SPOLU, tedy spolu tak, že všichni mnou zakroužkovaní budou jedině z jisté vyhrazené strany, což je výhradní podmínka toho, abych tuto koalici zvolil a ta je tímto splněna, protože kroužkovat budu já.

 

Protože nabídka volební kalkulačky je trochu větší, než před tím, technika se zdokonaluje, zkusím na jiný způsob třetí pokus pro mladé, ale jsem si jistý jistým výsledkem, který doufám bude - je teď 22.9. 2021 12:45 a... No, na chvostu se zcela oprávněně ocitla strana KSČM, za to na 1. místě ANO, což pochopitelně zcela rozhodně odmítám. Otázky volební kalkulačky často neřeší, co by řešit podle mého měly. No a moje jednoznačné SPOLU se z nepochopitelných důvodů ocitlo na 60%. 

 

Tak, když už to tak zodpovědně dopadlo, mé názory to stejně nezmění. KSČM je pochopitelně strana, která se nebojí vraždit - to přece víme z jejich 40 letého pronásledování nás, prostých občanů. ANO je strana jednoho neříditelného muže, za kterým všichni straníci jdou jako za guru, takže to je zcela samozřejmě také nevolitelné.

 

No tak po všech těch blbostech, bychom měli nastrojit pořádné otázky a ty si zodpovědět ne podle programu, teda já to aspoň tak dělám, ale podle toho, jak vystupují, jaké jsou s nimi zkušenosti a jaká je pravděpodobnost, že budou prosazovat hodnoty, za kterými si jako volič stojím. 

 

Nedělejme si však jednoduché nálepky, ani ty, které jsem tu nějak naznačil. Sám se také neřídím podle nálepek, ale podle vystupování a pravděpodobnosti volby (programy nečtu, jsou k ničemu).

 

Jelikož nikde v internetových hledáčcích jsem nenašel seznam všech stran, které se dá volit vč. jejich čísel (ty ani ve volebení kalkulačce), udělal jsem si další jinou volební kalkulačku na stejném webu, dopadla pro mě opět tragicky, tentokrát vyhrála ČSSD z těch, co mají šanci, předešlo ji MZH a následovali Zelení - začíná mi to připomínat generátor náhodných dat, sic vím, že tomu tak není. 

 

Velmi potěšující je, že na zcela předposledním místě v tom žebříčku se umístila SPD, strana, která popírá válečné zločiny z 2. světové války, což je v tom případě ještě horší, než soudruzi komunisté, kteří také jako vždy byli propadeni pod druhou polovinou stran.

 

Když to vyplňuji, zamýšlím se nad každou z otázek jen několik málo vteřin a není tak vyloučeno, že na stejné či podobné otázky pokaždé odpovím jinak. Nicméně ve volbách se opravdu neřídím volební kalkulačkou. 

 

Tak teď ty strany, půjde-li to překopírovat. Vida, jde to. Ovšem ty strany popřeházím podle vlastních volebních preferencí a vymažu procenta shody, která mi vyšli, takže výsledek bude čtenářům zcela neznám, krom toho, co jsem zveřejnil.

 

Roztřídím tedy ty strany podle vlastních preferencí a to tak, že nejprve podle pravděpodobnosti zvolení do Poslanecké sněmovny a ty si dovolím lehce okomentovat a budou v tom pořadí, jaké bych toleroval na základě toho, že je zřejmě zvolí jiní a pak ty strany v pořadí, o kterých jsem někdy slyšel a vím, že existují a nakonec ty, o nichž nevím nic, které jsem schopen díky volební kalkulačce jen vyjmenovat a tak zachovám u nich pořadí, které mi zbylo od posledního pokusu volební kalkulačky.

 

Strany s jistou možnou pravděpodobností zvolení (tj. možně nad 3% hlasů)

 

I. Spolu - SPOLU - ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Jedná se o koalici stran, kterou budu volit jednoznačně se 4 preferenčními hlasy ve prospěch KDU-ČSL, což je strana, kterou od prvních voleb podporuji a pouze respektuji jejich koalici s ODS a TOP 09. 

 

Když jsem se díval na některé volební debaty na ČT1 - mimochodem výborné je, že moderátor tam cituje z programu těch stran, jednoznačně jsem souzněl s vynikající rétorikou předsedy strany KDU-ČSL Mariánem Jurečkou. Ostatní diskutující byli mimo, jako podnapilí či co. I když, správně řečeno, něco z toho se dalo poslouchat, ale někteří se, mírně řečeno, sami zesměšnili.

 

Jsem také přesvědčen, chce-li kdo,  může mi to vyvrátit, že jedině a výhradně KDU-ČSL nemá ve svých řadách žádného komunistu, protože komunistický program je naprosto neslučitelný, tak, že se neslučuje ani v jednom bodě, s programem KDU-ČSL a každému komunistovi je odporné státi se Lidovcem, což mezi ostatními stranami tak není a v každé jiné straně se najde něco alespoň málo společného se zvráceností komunismu a tak v každé jiné straně je možně převlečený komunista.  

 

Osobně znám mnohé straníky KDU-ČSL, sic nikdy jsem nebyl, ani nezamýšlím být, členem jakékoliv strany, tedy ani KDU - ČSL. Vede mě k tomu nedobrá zkušenost z členství v Pionýrské organizaci Bobři Václavov, kterou jsem někde na tomto blogu asi ventiloval, ale když tak se na to lze doptat, rád odpovím, je to docela humorná historka.

 

Mé nečlenství ve straně je dokladem toho, že nejsem naprosto nekritický a bezvýhradný k politice KDU-ČSL a stejně tak, že nejsem přehnaně kritický k ostatním stranám. Kdybych byl nekritický a bezvýhradný, stanu se členem a budu zastávat za každou cenu ideál zvolené strany. Členem proto nejsem. 

 

Takže od volby této koalice, jíž KDU-ČSL je součástí, mě nic neodradí, sic se nebráním diskusi o tom, ale výsledek bude naprosto jasný. Už 2. místo není ve volbách do poslanecké sněmovny přípustné. Doufám, že v síle těchto tří stran bude alespoň 30% hlasů voličů, když 100% není možných.

 

II. Piráti a STAN - Piráti a Starostové

Opět koalice stran. Měl-li bych je volit, bylo by mi bližší STAN a na rovinu říkám, že tato strana je vynikající v komunální politice. 

 

Piráty bych nikdy nevolil, protože "hloupí jsou voliči, kteří nevolí Piráty" - tak volně cituji jejich předsedu z projevu na jednom jejich stranickém shromáždění, který byl v přímém televizním přenosu, na který jsem se zrovna díval. Nejsem hlupák a proto nechci volit ty, kteří své nevoliče nazývají hlupáky. 

 

Na druhé straně nemám problém se Starosty, kterým jsem ochoten dát nějaký ten hlas především na úrovni zastupitelstev, i když i tam dávám přednost KDU-ČSL, jelikož na té úrovni není nutné, a taky to nedělám, výhradně volit jednu partaj (vždy vyberu podstatnou část KDU-ČSL a doplňuji jednotlivci z dalších stran, vyjma stran, které jsou pro mě principiálně nevolitelné). 

 

Přeji této koalici alespoň 25% voličů a jako volič vidím tyto dvě koalice jako jediné možné spojení pro rozumnou vládu. 

 

III. ČSSD - Česká strana sociálně demokratická

Jde o známou, snad nejstarší politickou stranu, kterou ovšem nejsem ochoten volit, nesdílím jejich ideály, jediný ideál, co mi může být sympatický je oranžová barva, ale pro mě jsou spíše světle červení a červená značí stůj! 

 

Na doporučení jsem před hodně mnoha lety volil jednoho senátora po tom, co se nedostal z 1. kola kandidát za KDU-ČSL. Aktuální preference tuto stranu posílají pod možnost zvolitelnosti, což si ostatně strana zavinila sama svou vládní koalicí s ANO. 

 

V nepravděpodobnosti volby jsou pro mě tím méně volitelní, a tak jim přeji, aby se vyhrabali alespoň k 7% voličů.

 

ANO 2011 - ANO 2011

Tak tady asi není potřeba komentář. Své neschopnosti a chaotičnosti projevili víc, než dosti, taky zločinnosti, které však jim těžko kdo pořádně dokáže, takže o tom raději nemluvit. Volební preference mají celkem vysoké, nicméně já jako volič budu muset respektovat i fakt, že mohou přesáhnout 20% hlasů voličů a možná budou moci sestavovat vládu. Doufám, že se ukáže jejich neschopnost a neschopnost našeho pana prezidenta, takže snad nebudou to oni, kdo by nám měl vládnout, jinak můžeme čekat, že se tato strana bude mstít, jak se mstí náš soudruh prezident nám všem, kteří jsme ho nevolili, ale i těm, kteří mu omylem dali svůj hlas v prezidentských volbách.

 

Zelení - Strana zelených

Zelení již v parlamentu byli. Není to úplně špatná strana. Ekologická témata, která naplňují ideály této strany, však mají v hodně extrémním ražení, ó, jak bych jim doporučil pojetí papeže Františka a kdyby se k tomu přidala nějaká pravděpodobnost volby, kterou jim však média nedávají, mohla by to být velmi platná strana parlamentu. Tak si myslím, že budou rádi, když se dohrabou státního příspěvku za 3% voličů.

 

Přísaha - Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty

Jde o stranu novou, neznámou. K jejich škodě v televizních debatách se jeví jako totální trapasníci, kteří nevědí, do čeho jdou a chtěli by dělat nejprve kontroly toho, co je. Nevypadá to, že by měli velkou orientaci, ale příležitost si jistě zaslouží. A tak bych jim přál být tak trochu směšnou, zábavnou či šaškovskou menšinou v poslanecké sněmovně, aby dosáhli onu magickou hranici 5%.

 

Trikolóra S-S - Trikolora Svobodní Soukromníci

Nevím, jestli náhodou nejde o koalici, která musí překročit jistou pro ně nepřekročitelnou hranici. Pro jejich politický extrémismus bych je nikdy nevolil a jejich slogan z plakátu, který jsem viděl proti očkování "Nechte děti na pokoji" ukazuje nejen extrémismus, za který by se měl zakladatel Václav Klaus ml. stydět, neboť jsou hodně vzdáleni od ideálů ODS, které se zakládalo u nich doma v kuchyni. Někteří křesťané extrémního ražení v nich vidí naději, ovšem pokud se dostanou, nebude to dobře.

 

KSČM - Komunistická strana Čech a Moravy

Je jasné, že strana, která 40 let zužovala naši zemi a hlásí se k těmto ideálům čím dál více, ač nikdy nevysvětlili a zodpovědně se nepostavili ke svým zločinům ani nepožádali národ o odpuštění křivd, by neměla existovat, právní řád by měl trestat, když už to má i vyslovené v zákoně propagaci nedemokratických hnutí, ke kterým komunismus také patří a mít jenom název "komunistická" by dle mého názoru mělo být trestné. Přesto je jisté, že se snaží něco dělat, aby měli ještě pořád nějaké slovo. V televizních debatách však nedokážou ani základní politické otázky odpovědět na lepší úrovni, než dítě mateřské školy, jen šišlají a koktají, přestože v parlamentu jsou permanentně již přes 70 let a bych jim nekřivdil, tak jako KSČM teprve nějakých 30 let. Za tu dobu nedokázali udělat žádnou změnu k lepšímu, ba naopak potápěli a potápí náš národ. Neměli by se dostat do sněmovny vůbec, avšak preference jim dávají různé šance zpravidla nad 5%, takže budu muset respektovat to, že se s jistou pravděpodobností dostanou. Dobré je, že Evropský parlament i senát již opustili.

 

Ještě, tedy, aby se to upřesnilo zcela a jasně: Strana, která hlásá třídní boj je proti evangeliu a křesťan, kterou by takovou stranu ve volbách zvolil, je tím činem vržen do exkomunikace již od časů papeže Pia XII. a papež František s tím zajisté také souzní. 

 

Straník této strany však je chybujícím člověkem a jako takového je třeba ho brát, že je to náš bližní, i když exkomunikovaný.

 

SPD - Svoboda a přímá demokracie

Z předposledního místa a z poslední známé strany jsem vyhrabal toto pro národ naprosto katastrofální a ostudné hnutí, které se snaží tvářit nacionálně a jak humorně a trochu nemístně poznamenal jeden duchovní CČSH, že ho vede k národnostním ideálům "poloviční japonec". Nemám nic proti Japonsku, jen ty nutné nedemokratické věci, které se ovšem vykládají a dějí v jejich zemi, ne u nás, ale mám něco proti těm, kteří rozpoutali 2. světovou válku a propagace onoho nacistického hnutí je v našem právním řádu trestná. Vzhledem k tomu, že SPD má nacistické prvky téměř bijící do očí (např. dosud nevysvětlené popírání holokaustu předsedou hnutí, který se za to nestydí být nadále místopředsedou parlamentu), měla by být jako strana zrušena. V politických debatách mají orientaci sotva batolete. Přesto ji média dávají celkem vysoký volební potenciál a je možné, že jejich cca 9% voličů budu muset nějak respektovat, byť prohlašuji, že s čistým svědomím nemohu sdílet žádný z jejich ideálů, i kdyby vypadal seberozuměji.

 

Strana, která nemá ráda migranty, je přímo proti papeži Františkovi a proti učení církve. Takže každému křesťanu by měla být tato strana víc, než cizí. 

 

Strany, o kterých mám nějaké povědomí, ale jistotně nepřekročí hranici zvolitelnosti a skončí pod 3% - mé uvažování o pořadí

 

Koruna Česká - Koruna Česká (monarchistická strana)

K této straně mám mírné sympatie, za patrona si zvolila posledního rakouského císaře, který se stal blahoslaveným, nicméně je to strana ideálů a nemá volební potenciál. Dát jim hlas by znamenalo ten hlas ztratit.

 

MZH - Moravské zemské hnutí, či další strana podobného ražení, leč jiného zaměření - Moravané 

Svatá Země má velikost půlky Moravy. Kdyby bylo hlavní město Olomouc, docela by se mi to líbilo. Moravská vlajka je taky docela hezká, ideál Moravy není špatný ideál, ale nedělejme si ideu, že mají šanci být zvoleni. Vzestup jako u Starostů je asi nečeká.

 

Švýc.dem. - Švýcarská demokracie

O této straně jsem slyšel reklamu. Vlaky Leoexpres mají švýcarskou kvalitu. Ale tady jsme v Česku, proč tu zavádět Švícarsko a nákladně dělat nové pořádky. Stejně si to ani národ ve volbách nebude přát.

 

Senioři 21 - Senioři 21

Senioři jako skupina obyvatel si zajisté zaslouží naši pozornost a to hlavně po morální stránce. Nezdá se mi dobré, že by měli vládnout, podobně jako nevidím vhodné nezkušeným mladistvým Pirátům, sic mají elán, dávat příliš moc moci. Stejně ani voliči jim tu moc nedají. Nejúspěšnější v politickém boji nakonec byli ve své době Důchodci za životní jistoty a sic se jim dávali volební šance, nakonec se do parlamentu stejně nedostali.

 

Levice - Levice

Levice vím pouze, že existuje. Divím se, že do parlamentu nejde www.cibulka.net . Asi už si uvědomili, že mají příliš málo příznivců, málo informací i nesplnitelný program.

 

Volný blok - Volný blok

Poslanec flákanec je dost jasný odstrašující příklad sociálního psychopata, který vede tuto stranu. Možná někteří z něj ten pocit nemají. Divím se, že si myslí, že má nějakou šanci u voličů. I jeho členové dělají, co se jim zachce a nebojí se protiprávních kroků vůči komukoliv podobně jako onen poslanec flákanec.

 

Strany, o jejichž existenci jsem se dozvěděl jen z volební kalkulačky, ale stejně skončili nízko - většinou bez komentáře

 

APB -  Aliance pro budoucnost

Neznám a nevidím v tom budoucnost.

 

Prameny - Hnutí Prameny

Zapomněli napsat které řeky či vlastně kterých řek.

 

Otevř. Česko - Otevřeme Česko normálnímu životu

Než by se zorientovali, jiní můžou Česko uzavřít. Aby neuzavřeli, volím raději rozumněji. Pardon.

 

ANS - Aliance národních sil

Naštěstí to nebude národní slabost.

 

Nevolte Urza.cz - Urza.cz: Nechceme vaše hlasy

Už existencí se nějaké hlasy ke zvolení najdou. Já však poslechnu. Až se přejmenují na "volte", musejí také napsat koho a co.

 

Zobrazeno 304×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio