Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Biskup nečekaně ve farnosti

Dnešní (podle vydání včerejší) den, tedy před několika hodinami jsem věděl o tom, že naši drahou farnost navštíví otec biskup. Na návštěvu se řádně ohlásil, takže pan farář věděl den a hodinu a moje maličkost byla informována také.

 

Tak nepokrytě jsem to říkal jednomu z nejvýznamnějších farníků - nevěřil, netušil důvod.

 

Ale přece biskup nemusí mít důvod.

 

Po pohřbu ve Vidči nastala ona slavná chvíle, kdy biskup a pan farář byli pospolu v kanceláři a událo se spoustu věcí.

 

Někteří farníci byli na faře a biskupa neviděli, nevěřili, že tam skutečně je.

 

Dva snoubenci přišli žádat o termín svatby na příští rok. Řekl jsem jim: "Když to máte až za rok, tak hodinu vydržíte. Teď nemůžete, je tu otec biskup. Měli jste si domluvit schůzku." "Tak my otci Pavlovi zavoláme." Nebojte, přijďte za hodinu a oni přišli a bylo to dobře, dostali požehnání od biskupa.

 

Pak jsem řekl jedné vedoucí společenství, zda chce požehnání od biskupa. Začala šeptat: "Tady je biskup?" Nechtěla věřit vlastním uším. Tak jsem zaklepal na kancelář a otec Pavel mi ochotně otevřel. Nejprve jsem mu řekl o žádosti snoubenců a následně požádal otce biskupa, že za 15 minut bude společenství a otec biskup požehnání přislíbil.

 

A když tak běželo to společenství, právě u desátku o eucharistii zaklepal na dveře otec biskup, pak si se všemi popovídal a zajímal se o život společenství a do toho zazvonil zvonek a s ním snoubenci, tak k nim otec biskup promluvil, všem požehnal a pokračovali jsme v modlitbě.

 

Tak čas, který otec biskup strávil ve farnosti, stal se pro farnost velkým požehnáním. Zítra (tedy vlastně podle vydání dnes) je první pátek a touto návštěvou obohatím nemocné při návštěvě, kdy jim přinesu také eucharistii. Moc se na to těším.

 

Jo a nenapsal jsem jméno biskupa, jakožto i ostatní jména jsem zamlčel. Ale není to tak těžké, vždyť v Olomouci máme jen 4 biskupy, tak si vyberte, klidně můžete tipovat.

 

Mám jen malou nápovědu, že všechny činné biskupy vlastně v tomto týdnu uvidím. Jednoho jsem viděl již v neděli ve Veselé, druhého dnes v Zubří, třetího v sobotu na arcidiecézním ministrantském setkání v Cholině a čtvrtý je emeritní.

 

Zobrazeno 598×

Komentáře

Leňouš

tak vřelý vztah l lidem má biskup Basler, možná i o.Nuzík, ale ted vyhral Basler...

jednou se u nas doma zastavil biskup Jan, to bylo málem okolo podzvižení, a vetšina se divila co u nas delal... a my s ním pili kafe a povidali...

Mirec477

Je veľmi milé a povzbudzujúce, keď príde biskup do farnosti aj mimo birmovku. Mňa to veľmi povzbudzuje keď sa zaujíma o dianie vo farnosti a v spoločenstvách.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio