Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jak postavit kapli?

Kdo si myslí, že zde najde návod od A do Z, co všechno je potřeba udělat na stavbu kaple, je zde na špatné adrese - písmenka budou o něčem jiném.

 

Sv. Pavel píše, že Boží chrám je svatý a vy jste ten chrám. Na prvním místě je tak potřeba postavit chrám ve svém srdci, mít v úctě vlastní tělo a být v jednotě s církví, která vede ke Kristu, neboť je to Jeho tajemné tělo.

 

Když se Panna Maria zjevuje, často na tom místě žádá kapli a mnohdy u kaple to neskončí, stane se z toho veliké poutní místo jako Lurdy nebo Fatima nebo ještě mnohé jiné. Ony kaple také byly postaveny vždy s církví a slouží Kristovu tělu.

 

Když církev slaví památku Panny Marie Sněžné, nacházíme zde podobnou zázračnou historii stavby chrámu Santa Maria Maggiore v Římě. Je to pro nás také velmi významný chrám.

 

Při svěcení kostela jsem byl v Luhačovicích nebo ve Starém Zubří. V rodné svébohovské farnosti se žehnala kaple Panny Marie la salettské nebo přímo ve Václavově sv. Anežky České. 

 

Obnovovaly se kaple v Kosově či Ráječku nebo v Lipné kaplička Panny Marie. Někde se obnovovaly poutě jako třeba v Boškově, v kostele sv. Marie Magdaleny či v Kyžlířově - Navštívení Panny Marie nebo v Uhřínově - u sv. Karla Boromejského. 

 

Několikrát jsem byl u obnovení některých kapliček, třeba sv. Barbory na Padesáti Lánech v Potštátě nebo obec Olšovec krásně obnovila zvoničku tak, že by z toho mohla být kaplička.

 

Když jsem byl ještě v Rychnově na Moravě, zřídili jsme na faře místnost, kde se slavila mše svatá přes zimu. Nevím, zda tam dosud je, ale v těch letech byla velmi praktická, než pro 4 farníky v zimních mínusových teplotách vysvěcovat promrzlý barokní poutní kostel. Byla to vyklizená jedna farní místnost, kde se dalo i zatopit.

 

Také v čase, kdy jsem pomáhal v Rychnově, měl jsem úmysl ze zbytků klášterního kostela Koruna v Třebařově vyklidit zastřešené místo pro setkání farníků. Nedošlo k tomu, ale touha mi zůstala.

 

Všude, kde jsem, mám svůj malý domácí oltářík, který mi připomíná, kam chci dospět a na koho se mám neustále obracet.

 

V Drahotuších byla obec, Hrabůvka, která se několikrát snažila o postavení kaple a často jsem jim připomínal, že by mohli postavit kapli. Místo toho tam vznikla jen socha sv. Floriána. Asi taky nebudou mít v úmyslu kapličku opravdu postavit. Ale vždy myslím na to, že by tam mohla být kaplička.

 

Když jsem teď v Zubří, postavili tu kapli ve Starém Zubří, byl jsem na tom svěcení, ale vidím tu, že také některým dalším místům by slušela kaple ne však proto, že by to měli daleko do kostela. Tu se však často spokojí s obrázkem, který visí na stromě nebo s drobnou stavbou, které neříkají "Boží muka", ale "kaplička". 

 

Říkám si stále, že by bylo krásné, kdyby třeba v Randuskách, Porubkách, Machulkách nebo u Obecníku, tedy u malých zuberských osad, byla pořádná kaple, ale asi dlouho nebude.

 

Ani nevíte, jaká touha ve mně je postavit kapli. Možná se tak podaří udělat nové a velké poutní místo, kde se budou obracet lidská srdce k Bohu.

 

Jak jsme s dětmi uklidili kapli sv. Barbory v Padesáti Lánech v Potštátě 2009 (všichni tito už jsou dospělí, kaple už je opravená v celé vnitřní i vnější kráse. Bohoslužby kolem kaple si místní nepamatují, že by byly - tak nyní 1x v roce na sv. Barboru a potom je posezení u paní, která se o kapli stará)

  https://www.signaly.cz/fotky/35346/861605

 

 

Zobrazeno 575×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No a už 11.9. 2021 se světila nová kaplička na Porubkách u Posádových a 17.5. jsme si u té kaple udělali májovou pobožnost.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio