Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Udělaný kříž a zaniklá křížová cesta

30. 7. 2021 9:10
Rubrika: Jen tak

Takový zbožný nadpis v pátek je tady "jen tak". Dnes je pátek, tak se docela hodí navodit téma kříže. Doma v garáži totiž máme jeden udělaný kříž, který zatím nemá své umístění. Dělali ho dva dnes již zemřelí muži s jistým účelem, který však není možné naplnit. A tak nastává otázka: "Co s tím křížem?" Je potřeba vymyslet nějaké varianty. 

 

Původním jejich záměrem totiž bylo obnovit vlastními silami Valentův kříž nad rodnou vesnicí, tedy Václavovem u Zábřeha. Jedná se o kříž kamenný a jelikož ani jeden z mužů nebyl sochař ani restaurátor, udělali to po svém ze dřeva a kvalitního plechu a natřeli tak, aby vypadal jako kamenný - zatím bez korpusu Krista.

 

Vizte - z odkazu hned první památka

https://www.drobnepamatky.cz/taxonomy/termtab/18315

 

Onen kříž totiž já nepamatuji, že by jeho horní část někdy stála. Už jako malý chlapec jsem viděl jen trosky spadeného kříže, které byly před několika lety odklizeny a nádherně zdobený pískovcový sloup, který dosud stojí pod ještě vyšším stromem - myslím, že je to lípa. Před několika lety byla před tím křížem udělána lavička.

 

Nevím přesně, jaká je historie toho kříže, nicméně je přesně dohledatelná a kdybych se zeptal známých zdrojů, jistě by mi dali kvalifikovanou odpověď. Pro tento článek není pro mě podstatné detailní zkoumání historie, ale jen ten fakt, že dva muži, kamarádi, měli úmysl tomu kříži dát to podstatné. 

 

Osobně si myslím, že je asi z konce 19. století (po vyhledání jednoho ze spolehlivých zdrojů je dokonce známý přesný rok, takže můj tip?) a z nějakého důvodu se kříž neudržel na sloupu cca před 50 lety (k tomu by bylo potřeba podrobnější zdroj), nicméně okolnosti mi nejsou známy, není možné z toho jednoznačně obvinit zrůdný komunistický režim, ale v každém případě tuto drobnou památku zanedbal víc, než nedbale, když už si přivlastňoval cizí majetky a podle svého památkového zákona měl o ten kříž řádně pečovat, což se rozhodně nedělo.

 

Taky jsem rád na to místo chodil a krása toho kříže pro mě tkvěla i v tom, že byl zničený. I zbylá část má dost hodnoty umělecké, historické (dokladové), užitkové, protože se tam taky modlím i ceny stáří, že by bylo spíše vhodné ho konzervovat v současné kráse, což se ostatně děje. To však nepíšu proto, že jsem dával zápočet z ochrany církevních památek.

 

Na holý sloup bez kříže jsem byl zvyklý a vlastně ani po revoluci se nepředpokládala jeho oprava, prostě stál na tom místě, kudy chodily poutníci ke kapličce Nejsvětější Trojice v Křížových horách, která je na rozhraní vesnic Jedlí, Drozdov a Václavov - na každou stranu je to stejně daleko, nedaleko, ale přece jen trochu dál je také Svébohov, takže dá se říci, že je to takový střed mezi farnostmi Jedlí a Svébohov, nicméně pozemkově to patří obci Jedlí, odkud také na Křížovou horu vedla stezka křížové cesty až ke kříži v lese, ke kterému se teď těžko kdo dostane, je celý obrostlý křáčím. 

 

Další kříž v Křížových horách je zase uprostřed luk, kde však k přístupu brání elektrický ohradník, ale je o poznání přístupnější a poslední z křížů je na silnici mezi Jedlím a Drozdovem, k němuž je přístup volný. Onen Valentův kříž je na polní cestě od kapličky k Václavovu a je z něj nádherný výhled na Václavov a když se hraje na hřišti fotbal, můžete se dívat z toho místa a nemusíte platit vstupné.

 

První má úvaha, co s tím volným křížem byla umístit ho naproti kapličce, místo stříšky, která už je stejně zpráchnivělá. Musel by se udělat sloup a kříži dát spíše barvu dřeva než kamene. 

 

Ovšem svízel tkví v tom, že zatím nevíme, kdo vlastní pozemek a jak by se k tomu postavila farnost, protože neproběhlo žádné jednání - ostatně ten kříž máme doma jen 2 měsíce, od vyklizení chalupy + strýčka. Kaplička je místem, kde oba muži často chodívali.

 

Cestou vpravo jdete k Václavovu, za kapličkou je rozcestí - nahoru (vpravo od kapličky) do Jedlí, dolů do Drozdova

Jaké je další využití kříže, který máme doma, to ponechám na zvážení jiným sic existují ještě další nejméně 2 promyšlené varianty. 

Sloup Panny Marie naproti kříži, odkud se vycházelo na křížovou cestu

 

Dále bude zaniklá křížová cesta na Křížovou horu, která je nedaleko od kapličky v lesíku. Uprostřed toho lesa je kříž a v jeho blízkosti byly sloupky křížové cesty, ve kterých původně byly zasazeny obrazy. Sloupky byly za mých mladých let všechny svaleny na zem a vlastně ani nebyly všechny, některé ve velmi špatném stavu.

Křížek v tom křáčí je již pod lesem, ale byl tam dán zřejmě za jiným účelem
Dřevěný sloupek na křížovou cestu - zřejmě dodělaný, nikoli původní
Tak nějak vypadaly ty sloupky, tento je k IX. zastavení
X. zastavení
XI. zastavení
podle cesty XII. zastavení, jinak taky zřejmě není původní, ale krásně vyřezaný z kmene
Tento sloupek byl velmi poškozen, je zahrabaný hluboko a zastavení nelze z jistotou přečíst, zřejmě po desítce a podle pořadí XIII.
XIV. zastavení je v nejlepším stavu a relativně v přístupném terénu
To je kříž uprostřed lesa na Křížové hoře, k němuž jsme se museli nějak prodrat neschůdným terénem

Po smrti posledního jedelského pana faráře, P. Rajmunda Haberauera se zásluhou tehdy ministranta Vojty Koláře, dnes bohoslovce AKS Olomouc, obnovila 1x ročně tradice křížové cesty na horu (na Velký pátek, ale už se taky pár let nešla, o čemž svědčí špatný přístup k jednotlivým postaveným sloupkům od VIII. zastavení). 

 

Našla se i píseň k té křížové cestě, která se tam tehdy zpívala. Zbylé sloupky v lese alespoň farníci postavily a k té pobožnosti vyčistili cestu. Nezobrazená zastavení se psala tříkrálovou křídou na kámen.  Na křížovou horu se šla křížová cesta od kříže, který je na začátku obce Jedlí na cestě k Drozdovu poblíž hřiště. Kdy před tím a za jakých okolností zanikly křížové cesty na Křížovou horu bude zřejmě vědět farní kronika, živých pamětníků už bude pomálu, jsou-li vůbec nějací. 

 

Je docela dobře možné, že za posledního pana faráře, protože pan farář ještě za života mluvil o Křížové hoře s velikou úctou, měl ji na dohled od kostela, se na Křížovou horu procesí ještě chodilo a že za její zašlost může s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou komunistický režim. 

 

Zobrazeno 350×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio