Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Rozhodnutí o hlídání tradice

Bohužel, avšak chování extrémistů, kteří opravdu konali to, co se v listě popisuje (alespoň podle sdělení v odkazu https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2021-07/nove-motu-proprio-meni-pravidla-pro-predkoncilni-liturgii.html), si reakce zasloužili. 

 

Jen škoda, že z toho sdělení nevím, od kdy platí, nicméně z jiného zdroje odkazujícího přímo na dokument je jisté, že to platí okamžitě, takže zřejmě, jak nám to naši biskupové sdělí: https://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2021/07/16/0469/01014.html

 

Mám rád slavení "staré mše", ale vždy s tím, že "nová mše" má stejnou hodnotu a žádné z těchto slavení nemůže být pomlouváno jednou nebo druhou stranou, což se v praxi dělo a to víc, než okatě.

Říkal jsem každému, kdo se ptal, že to má být přesně tak, jak vyzýval papež Benedikt "dvě podoby jednoho rytu", ale u "tridenťáků" jsem se vždy setkal s tím, že je potřeba něco víc a že papež Benedikt myslel... a u opačného zase s tím, že to od papeže Benedikta byl vstřícný krok vůči těm, kdo narušují jednotu, který ovšem nevyšel. Jedni druhé označovali bezmála za heretiky.

Jestli tedy něco víc, tak raději méně, bylo třeba utáhnout opasky, vinen není papež, ale ti, kdo způsobili pohoršení.

 

Nevím, musím se zeptat svého zpovědníka, zda se bude dotazovat svého biskupa. 

 

Bylo by škoda, kdyby kvůli skupinám, které tak rozdělovaly společenství církve, mělo být znemožněno slavení slavné mše, jejíž řád vydržel bez větších změn 400 let. 

 

Podoba rytu, jaká je od Pavla VI. sice volně, ale navazuje na předešlý řád, takže tradice nezmizí, ale bude uchována jinak.

 

Z toho, co jsem zde na blogu moc krát psal, jistě víte, že mám opravdu a ze srdce rád jak starší formu slavení, tak formu novou. Pro mě je důležité, jak kdysi řekl jeden můj dřívější kamarád, kterého již dlouho jsem neviděl: "Nejdůležitější je, že se zde slaví mše svatá!" 

Zobrazeno 971×

Komentáře

Mirec477

Spomeňme si na Ježišovi slová: "...A ja ti hovorím: Ty si Peter, a na tejto skale postavím svoju cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva, čo zviažeš na zemi, bude zviazané na nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané na nebi." ( My 16, 18 - 19 ) Ďalšie škriepky sú zbytočné. Ako rozhodol pápež, tak je to platné. Inak, mne sa páčia obe formy omše, ale rešpektujem rozhodnutie pápeža.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No, dostáváme se na hodně kluzkou laťku, z níž ani jeden z nás nevyvázne bez uklouznutí někam. Papež František nikde v tom listě nepíše o trestu, ale disciplinární to je, jeho rozhodnutí však nespravedlivé není, protože koncil něco rozhodl a to jak tridentský, tak 2. vat. a 1. vatikánský taky. Už Pavel VI. nastavil podmínky pro slavení ritu ve st. podobě, Jan Pavel II. ty podmínky upravil, papež Benedikt zašel asi nejdál do "dvou podob jednoho ritu" - na usmíření, papež František konstatoval, že "dvě podoby jednoho ritu" se z toho a toho důvodu neosvědčily a proto rozhodl, jak rozhodl. Papež Pavel VI. nařídil ze dne na den a stará forma byla dovolena jen někomu, které přesně specifikoval. Koncil si žádal reformu a papež ji přesně vyhlásil, řádná forma je v reformě. To je spravedlivé.

Zobrazit 18 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio