Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jak jsme pekli hostie

Děti, které jsem letos připravoval k prvnímu svatému přijímání (vlastně ještě připravuji) po prvé přistoupily ke svátosti smíření a na ten samý den jsem pozval o. Radomíra, abychom společně upekli hostie k prvnímu svatému přijímání. Pozvání přijaly také děti z Vidče, se kterými jsem během roku měl také několikrát tu čest. 

 

Bylo to pro ně (a taky i další lidičky)  zážitkové sobotní dopoledne a také důležitá součást přípravy. Při té příležitosti otec Pavel jim pronesl také katechezi o eucharistickém chlebě, z níž podstatná část je zachycena. 

 

Na Slavnost Nejsvětější Trojice tak děti ze Zubří již teoreticky mohly jít k prvnímu svatému přijímání, neboť jejich srdce byla svátostí smíření vyčištěna poskvrn hříchu a byly schopny rozeznat chléb k jídlu a chléb eucharistický, ale v rámci přípravy jsme stanovili datum prvního svatého přijímání až na 20. červen v 7:45 ve farním kostele sv. Kateřiny.

 

Věřím tomu, že jejich touha po Ježíši, který se jim dává ve svatém přijímání bude ještě během té doby sycena a prvním svatým přijímáním započnou mnohem intenzivnější život s Kristem. 

 

Před prvním svatým přijímáním je bude čekat ještě další svatá zpověď, kdy už nebudou muset vzpomínat všech hříchů od začátků své paměti, ale jen za poslední dobu od zpovědi. Přece jen člověk, i svatý, nevydrží příliš dlouho nedělat hříchy. 

 

Jo a na příští náboženství jsem slíbil, že (doufám, že to seženu) budeme mít odkrojky od hostií, zvané unichipsy. Kdybych to, náhodou, nesehnal, tak máme skvělý domácí úkol, upéci i pro spolužáky co nejlepší placku z mouky a vody - to však bude k jídlu, nikoli k prvnímu svatému přijímání.

 

Potom už nebudou jen důležitými hosty, které Ježíš zve jako své děti každou neděli ke slavení, ale budou moci se sytit tím nejlepším pokrmem, kterým je On sám, Kristus. Budou moci přijímat Tělo Kristovo!

 

 

Něco málo z toho, jak jsme tvořili tvořili společenství kolem plodu země a lidské práce, můžete shlédnout na videu (a v popisku jsou také krátké záběry z Drahotuš a Partutovic): 

Zobrazeno 731×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio