Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Výjezdové májové

Už jsem v Zubří nějaký ten pátek a dnes začíná květen. Dnes by měla být také první májová. V každé zbožné farnosti bývají májové denně, a to nejen ve farnostech, ale často i po kapličkách.

 

Pojem zbožná farnost však není totéž, co mnohopočetná. Když jsem ještě loni byl v Potštátě, tam do kostela chodí jen desítky lidí, takže i za 10% účasti v kostele se do farního kostela vešla v pohodě celá farnost. 

 

Když však byl čas májových, tak denně byla májová v kostele Panny Marie, což byl pro farnost kostel hřbitovní a ve všední den po mši svaté byla ve farním kostele. A také zároveň s kostelem Panny Marie bývala májová i na Kovářově. 

 

Lidí se dalo spočítat na prstech ruky, ale zbožnost těchto májových přitahovala i děti a tak poslední roky mého působení měly i vlastní dětskou májovou 1x týdně u Panny Marie a jednou v měsíci i v Kovářově - nevím, jak to bude letos, to už žel není má věc.

 

Tady v Zubří je mnoho kapliček nebo možná správněji "Božích muk" a v čase májových 2x týdně, v neděli a v úterý bude bývat májová v přírodě. 

 

Tak trochu jsem to dostal na starost jakožto pomocník v pastoraci a už teď se těším na to, že to bude zbožné a bude nás i hodně. Taky doufám, že přijdou i děti a nebude to záležitost jen starších farníků, kteří vzpomínají na krásné májové v dětství. Taky chci jednu udělat dětem k svátku, i když to už je vlastně červen.

 

Když vzpomínám, jak jsme chodili jako děti na májové, chodil jsem vždy rád a velmi mě bavilo i to, že jsme se ve Václavově denně v kapli sv. Václava modlili celý růženec, pak byly litanie a pak se přezpívala celá jedna mariánská píseň a vůbec mi nevadilo, že to trvalo 50 minut. 

 

V dnešní době, možná z pudu záchovy těchto pobožností se musíme nějak vejít do 30 a věřím, že děti si po ukončení májové, májovou rády ještě zopakují, ale to jsem možná až moc velký optimista.

 

Dnes se ještě musím na nějaká místa podívat, protože jsem tam ještě nebyl a zároveň si udělat první soukromou májovou, protože společná dnes nebude, což je škoda. 

 

Vzpomínám si, jak, když jsem v Drahotuších začínal, jsem těžce nesl, že májové tehdy nebyly v sobotu (a dnes je mají snad ještě méně) a za vzor pastorační radě jsem dával svou rodnou vesnici, kde byly denně a byla tak zbožnější a početnější a dnes už tomu tak taky není. 

 

Už to beru jaksi v pohodě. Když májová není, udělám si ji sám. 

Zbožnost k Panně Marii je vždy užitečná!

 

 

 

Zobrazeno 566×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Májová se uskuteční i za deště. Přesto zuberští farníci si skoro nevzali deštníky, protože dnes jsou již vědecké metody, že prý pršet nebude. Tak se moc vědy pomalu vkrádá i do májových.

A když jsem měl číst májový příběh, ze Stojanova května, stáhl jsem si to v pdf do mobilu, abych nemusel tahat papíry. Málem mi však umrzly ruce, když fučel studený větr, o kterém bylo i v předpovědi počasí a o jak moc lépe by se mi četlo, kdybych používal normální papír, o tom raději ani nemluvě.

To jsem si říkal, že mobil je skladnější, budu v něm mít čtení, Bibli i Kancionál.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Na Machulkách to prý bylo krásné, škoda, že jsem nemohl. Byl jsem doma. Doma - ve Václavově na májové nás bylo 5. To sice není moc, ale tvořili jsme krásné společenství, pomodlili jsme se růženec a litanie a společně si zase po dlouhé době zazpívali i písničku. Kaple sv. Václava ve Václavově je pro mě nejbližší svatyně na světě, protože po většinu života ji mám nejblíže od místa, kde pobývám podle občanky trvale.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio