Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Noc kostelů celý den na počítači

První ročník TENAN, avšak v mém případě jsem si to přetáhl ještě na ročník následující, je kromě všech ostatních krásných předmětů věnován dějinám umění a památkové péči. 

 

Je výborné, že jsme katolíci, protože po stránce architektonické máme opravdu co nabídnout.  Už nějakou dobu běží každý rok Noc kostelů, což je pro mě den, který už skoro 10 let byl dnem velmi perným, když v rámci farnosti jsme nějakým způsobem někde pořádali tuto Noc a já tam byl pastoračním asistentem. 

 

Ovšem kromě organizačních záležitostí, ještě i pár týdnů před tím mě velmi zajímaly stránky Noci kostelů: https://nockostelu.cz/ a to z důvodu úplně jiného - nejen nabídnout farníkům kam všude v okolí by se mohli podívat a kde se běžně nedostanou, ale sám se podívat po naši krásné české zemi, kde máme jaký hezký kostel.

 

Letos jsem na tyto stránky trošičku pozapomněl, neboť na místě, kde jsem, se momentálně tato Noc neodehrává, přestože máme také nádherný lákavý dnešní program bohoslužeb - v 15h pohřeb, pak ministrantská schůzka, následně mše svatá a májová pobožnost.

 

Avšak právě teď se zabývám tím nádherným předmětem, kterým dějiny umění opravdu jsou a tak hned po ránu mě napadlo, že bych se měl podívat na stránky Nocí kostelů a najít opět krásné kostely a rozeznat u nich stavební styl. Z webových stránek se naráz stala skripta, nádherný studijní materiál pro tento předmět.

 

A nebyla to žádná nuda, ba dokonce jsem zapomněl dělat i přestávky a díval jsem se po jednom kostelu za druhým: "Ještě tento kraj..., ještě tento kostel... " a naštěstí mě vyrušil oběd a násleující pohřeb, abych se odtrhl od té závislosti. V každém případě jsem si napsal hodně poznámek a moc mě to bavilo a bude ještě bavit.

 

Když jsem včera projížděl kolem kostela ve Stříteži, který od svého počátku, vystavěný v pseudogotickém stylu, stejně jako v sousední Vidči kostel sv. Cyrila a Metoděje, byl jsem překvapen, že je otevřen a nějaký sbor tam cosi nacvičuje. Vlastně teprve až dnes ráno mě napadlo, že je vlastně Noc kostelů a tak se půjdu do toho krásného, sice evangelického, kostela podívat: 

https://nockostelu.cz/kostel/7656/ Už strašně dlouho jsem neviděl žádného nekatolíka.

 

Mezi těmi kostely, které jsem si prohlížel, shledal jsem také nějaké pro mě i jinak zajímavé. Tady na obrázku třeba kaple sv. Vojtěcha v Neratovicích, kde bych se mohl určitě podívat - hlavně legenda jeho postavení mě zaujala či jeden kostel sv. Vojtěcha z Prahy 3 - Vysočan, který mezi pražskými baráky asi těžko rozpoznám, však se podivte na obrázek.

 

 

Tak doufám, že tu zkoušku za týden a zároveň ještě i zkoušku z památkové péče úspěšně složím. Ovšem bez učení a Boží pomoci to bude víc, než náročné. Ale těším se na to, protože dějiny umění nebo, jak nám vyučující předmětu prohodila "dějiny čumění", mě strašně baví a na ty obrázky bych se dovedl koukat celé hodiny.

 

Zobrazeno 889×

Komentáře

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio