Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Nebyla prý májová

Květen je měsíc modlitby k Panně Marii, měsíc, kdy se schází na májové. O tom tento blog v tomto měsíci již psal a jak se dělají májové v Zubří taky, takže tím se zdržovat nemusíme.

 

Letos je skvělé čtení pro májové pobožnosti, pro mě, kluka svébohovské farnosti vyskytujícího se ne čirou náhodou v Zubří, kde v sousedním Vidči arcibiskup olomoucký A.C. Stojan vysvětil kostel sv. Cyrila a Metoděje, a právě o Něm (tedy A.C. Stojanovi) čteme, je to skvělá voda na můj mlýn.

 

Myslím, že Mons. Stojan zanechal víc než hodně stop ve svébohovské farnosti za pouhých 13 měsíců svého působení. Na Velehradě vždy rád se zastavím u hrobu svého pana faráře. Nebudu zde čítat všechny jeho zásluhy o mou rodnou farnost i bez mála 100 let po jeho smrti.

 

Modlitba, aby byla modlitbou, má být zbožná a má směřovat k Bohu, ne k pozornosti vůči člověku. O tom tedy příběh, jak nebyla májová.

 

Byla ve mně kladena důvěra, že bych měl vést májovou v Zubří, Porubkách. Ano, rád jsem se tohoto úkolu ujal, byla to pro mě čest a taky trochu námaha, protože to zvláště odpoledne jsem měl toho víc.

 

Dojel jsem na místo v časovém předstihu, ale už jsem nebyl první. Ten den jsem se přemodlil růženec skutečně celý, byl to jedenáctý den v měsíci a ta "kaplička" byla Panny Marie Lurdské a naproti sloupek sv. Huberta, který nebyl dosud požehnán, aspoň místní si to nepamatují.

 

O páté odpolední a deseti minutách k tomu (jsem se potřeboval domodlit předchozí růženec) započala modlitba růžence světla vždy se zpěvem refrénu z Lurdské: Ave, ave, ave, Maria.

 

Pak, jak se všichni, bylo nás kolem 30, sešli po 6. desátku, který po lurdském vzoru byl věnován duším v očistci, za vysvětlení, že je 11.5. jsme počali a přezpívali celou píseň 811, tedy Lurdskou. 

 

Následně jsem přečetl ze Stojanova května tu část, která náležela Stojanovi jako katechetovi a okomentoval to několika vhodnými slovy, ovšem kázání to v žádném případě nebylo, to nesmím. 

 

Pak za podobného komentáře a odůvodnění, proč přezpíváváme vždy celé mariánské písně, nikoli jen sloky, jsme dali 817, protože Stojan byl cyrilometodějský ctitel a tato píseň je na cyrilometodějský nápěv. Jelikož nebylo, kdo by zpíval litanie, a já nejsem žádný velký zpěvák, upozornil jsem na invokace, které svatý otec František přidal a jal se litanie pouze číst. 

 

Potom zazněla píseň k Panně Marii, kterou si rozdali na papírku a jejíž nápěv jsem ani neznal a stejně tak jsem nenašel nikde slova písně Večer tichounce se sklání. 

 

I s modlitbou růžence jsme na místě strávili 75 minut v modlitbě a pak jsem s poutníky ještě putoval do Zašové. 

 

Přestože jsme se však po celou tu dobu modlili a o všem jsem po příchodu informoval pana faráře, aniž bych cokoliv zamlčel, zaznělo z pastorační rady z úst přítomných na té pobožnosti, že to nebyla májová.

 

Z mé strany to byla modlitba, nikoli předvádění. Občas jsem se zasmáli, ale radost k modlitbě patří, nikoli však škleb a to, co bylo, to nebyl škleb.

 

Teď nevím, zda to má být pochvala nebo výtka, je to každopádně skvělý duchovní zážitek. Nebojte se chodit na májové. S Pannou Marií můžeme sdílet mnoho radostí.

Zobrazeno 333×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio