Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Kdyby nebyl koronavirus, mohlo být už první svaté přijímání

7. 4. 2021 22:03

Na začátku školního roku jsem slíbil rodičům, že s přípravou prvního svatého přijímání nebudeme otálet a když náhodou nebude možnost chození do školy, budu natáčet na You tube a budeme se učit tak, jako bychom chodili do školy. A kdykoliv školu dovolí, budeme pokračovat tam, kde normálně.

 

Bohu díky, až na drobnosti, tedy nutná osobní setkání, která nejsou možná, se mě to podařilo naplnit a kdyby nebyl koronavirus, děti mohly přistoupit k prvnímu svatému přijímání o velikonocích. Všechno, co je nutné k tomu odučit, odučeno bylo a kdyby se mohli připravovat na svatou zpověď, mohli klidně o velikonoční neděli přistoupit k prvnímu svatému přijímání.

 

Ve škole jsme se viděli na prvních 5 lekcí a pak na 2 lekce v prosinci, vlastně na 3, protože když akutně hrozilo, že děti budou mít delší vánoční prázdniny, vymínil jsem si na škole, že udělám dvouhodinovku a nebral jsem v potaz ani ostatní prodlužování prázdnin (třeba těch podzimních), takže oněch 31 předepsaných lekcí (vyjma děkování za prázdniny a prázdniny s Ježíšem) jsme zvládli vlastně do 11.4.

 

Vlastně jenom kvůli neschopnosti naší vlády se současným premiérem a prezidentem, nemohli děti již teď k prvnímu svatému přijímání, na které se tak těší. Ano, vláda utlačuje nejen dělníky, kteří nemohou pracovat, ale i církev a vymlouvá se na pandemii, která ovšem reálně je a je ji třeba reálně řešit, ale nikoli tak, že zaujímáme nejhorší příčky na světě a naši školáci nesměli nejdéle do školy. Prezident Masaryk taky zastával svůj úřad v době epidemie a v té době to zvládali mnohem lépe. To jenom abychom na to nezapomněli při volbách, že ti, co vládnou teď nás bezdůvodně utlačují.

 

Takže jsem teď trochu na rozpacích, co se budeme ještě učit, když už jsme všechno probrali? No, mnoho musíme probrat více do hloubky, setkat se i s rodiči, i když to už jsme taky dělali v postní době, když byly křížové cesty a pozval jsem si děti během postní doby vždy po dvou rodinách, aby se všichni vystřídali a mohli jsme si alespoň říct, že se chceme dobře připravit na první svaté přijímání.

 

Mimochodem, pořád je v náboženství co se učit!

 

Tak se moc těším na chvíle osobního setkávání, kdy už konečně bude zase možné prezenčně (ovšem nikoli rotačně), to už nějak vymyslíme, aby to bylo každý týden, když jsme přece 1 třída jako malá škola.

 

Jo, a neberte to jako chlubení se nějakými úspěchy. Copak já vím, že jsem uspěl? Zda se děti připraví na první svaté přijímání a budou skutečně žít z tohoto daru, na tom nikterak nezávisí jakékoliv mé pachtění. To byste měli z katechetických studií teologie vědět.

 

No a když tak tady mám všechny učící materiály:

Pracovní listy: https://www.signaly.cz/fotky/79761

Katecheze dětí před prvním svatým přijímáním dětí: 

https://vvrh.signaly.cz/2009/katecheze-deti-pred-prvnim-svatym-prijimanim-v-zubri

Mé nedokonalé You tube katecheze (celý play list: 

https://www.youtube.com/watch?v=BulAQo5EOQE&list=PLXPj8RDTc5wcpfhQubKm0lnsQ5zHgBDbc

Opakovací video:

 

Zobrazeno 455×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio