Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jen si nechte tu Bibli...

Dnes ráno zavolala mi jedna vynikající farnice, že ji její sousedka darovala Bibli,...

 

... takže ji donese na faru. Bible přece patří na faru, to je logické... jenže taky Biblí je na faře moc... a když zrovna nějakou potřebuji, stejně ji nemůžu najít.

 

Tak jsem se s Ní domluvil, že přijde. Pan farář mě upozornil, že žádnou Bibli nechce, protože, víte proč. Byl jsem s tím samozřejmě srozuměn, tak jsem podle toho taky jednal. 

 

Říkal jsem si, že ona vynikající farnice umí přece dobře evangelizovat a dobrá evangelizace pro budoucnost je, že když mi nevěřící dává Bibli, takže mu ji nechám, protože on ji potřebuje ke spáse a musí nějakou Bibli mít sám.

 

A tak milovaná farnice přišla a ukázala mi onu Bibli. Zajásal jsem. Byl to vynikající kralický překlad, nikoli žádný bezcenný brak. Vedl jsem s Ní rozhovor, kdy jsem ji navrhl, že pro příště, ať jim tu Bibli nechá, protože oni ji potřebují. 

 

Naštěstí té paní jedna Bible zbyla, jelikož zrovna nevěděla, kde ji založila, takže až ji najde, bude ji mít. Ta prý byla novější.

 

Jenže co teď s onou přebývající Biblí Kralickou?

 

Přečetl jsem moji milé návštěvnici namátkově pár úryvků oné Bible, snažil jsem se nezakoktat a přečíst to přesně. Dotázal jsem se, zda tomu rozumí a očekávaně mi odpověděla. 

 

Přečetl jsem pak stejný úryvek z ekumenické Bible, po tom, co jsem pracně našel tu svoji (trvalo mi to drahých 15 sec.) a tomu nově přečtenému úryvku očekávaně reagovala.

 

Protože vím, že tato milá žena velice ráda vyhledává kontakty, velice ji zajímá křesťanský život a je to hrdá katolička, řekl jsem ji také, že pan farář v sousední Stříteži nad Bečvou zajásá tím více, že evangelíci tuto Bibli mají ještě raději, je jejich. 

 

Tušil jsem totiž, že evangelického pana faráře může neznat, ostatně já jsem ho za 3/4 roku svého pobytu v Zubří ještě osobně neviděl, jen, když ve stejnou dobu jako my ve Vidči začíná bohoslužbu ve Stříteži, tak z okna auta.

 

Mé tušení bylo správné a farnice ochotná se s panem farářem seznámit. Jen jsem ještě upozornil na to, že ji posílám za panem farářem ne proto, aby se stala evangeličkou.

 

Ona mu však na rozdíl ode mne mohla poskytnout Bibli již v této době,...

 

... protože si může jít v rámci individuální duchovní péče na rozhovor s panem farářem, má k tomu důvod a může to napsat na čestné prohlášení. 

 

Já toto udělat nemůžu, protože žiji na faře a nejbližší individuální duchovní péči mám přímo v domě, kde žiji a bylo by to divný i pánům policajtům, kteří můžou střežit i hranice naší zahrady, když mám zde nájemní smlouvu a trvalé bydliště úplně někde jinde.

 

Pak měla taky ještě jiné knížky, na kterých jsem si zopakoval nezapomenutelný knihkupecký um. Nevzal jsem žádné, nemáme tu, totiž, farní knihovnu a i kdybychom ji měli, tak ani tam se neberou knížky na potkání. Je přece zákon nabídky a poptávky.

 

Myslím si, že je důležité, aby po Bibli byla poptávka vždycky, takže, Bude-li někdo Bibli nabízet, řekněme jednoduše: 

Děkuji, mám svoji. A vy také potřebujete mít svoji Bibli. Tak si ji laskavě nechte!

 

Kdyby ovšem nabízel Bibli někdo, kdo ji má překroucenou, jako třeba bratři Jehovisté, ale i jiní, takže by ta Bible byl bezcenný brak, bylo by na místě toho člověka trochu politovat a zeptat se ho: "Nechcete lepší Bibli?" 

 

A pak vysvětlit: "Víte, ta, co máte, je možná hezká, ale trochu pokažená. Já Vám rád nabídnu Bibli bez chyb. A nebojte se, pro všechny případy mám jich dostatek a mám taky svoji, kterou používám a čtu!" 

 

Prosím však, nebuďte tak agresivní, aby drahý přítel neodešel s pláčem, že jste mu popluli jeho Bibli a že nedokázal obhájit důvody své naděje. Ve víře nejde o nic méně, než o smysl našeho života, který je naplněn v Kristu. 

 

Ale to jistě víte, tak proč to tady píšu?...

 

Zobrazeno 458×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio