Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Pán Ježíš dělá zázraky nebo kouzla?

Já vím, je to blbost vůbec nad tím seriózně přemýšlet jako dospělý člověk. Nicméně uchvacují mě prvňáci, když si pamatují každou blbost, kterou jim řeknu a to dokonce citačně, takže když něco slíbím, velmi rychle a pravidelně mi připomínají, co jsem slíbil a s trpělivostí také čekají, že to splním.

 

Tak, když jsem jim povídal o Bibli, slíbil jsem jim, že příště se budeme bavit o svatbě a názorně si ukážeme, jak Pán Ježíš proměnil vodu ve víno. To jsem si zavařil! 

 

Když jsem je to, tedy učil, popravdě jsem na ten slib zapomněl a připravil si látku podle toho, jak jsem zvyklý. Navíc se stala nehoda, že bylo hodně pod nulou a paní katechetce Evě ze sousední Zašové před náboženstvím vypovědělo auto spolupráci. 

 

A tak zcela neplánovaně jsem měl 1.A první polovinu hodiny a "svou" 1.B, kterým jsem to slíbil, druhou polovinu. Bude zajímavé dnes, když si budeme povídat o povolání apoštolů, doplnit docházku z minulého týdne, protože nemám systém podepisování prázdných pracovních listů a už si nepamatuji, kdo z 1.A chyběl, ale jsem si jist, že děti to budou vědět, když si pamatují citaci toho, jak jsem okomentoval, že je mimořádně budu půl hodiny učit: "Paní učitelce se nepodařilo nastartovat auto a tak rychle do Zubří nedoběhne."

 

Jak se budeme učit povolání apoštolů, to nechám na volném průběhu hodiny. Ne však, že bych si to nepřipravil, to by bylo zase nezodpovědné.

 

V každém případě v 1.A došli někteří žáčci k názoru, že Pán Ježíš byl kouzelník. Jak to má být, to už nechám dnes na milé paní kolegyni. Ono vysvětlit dětem svatbu v Káně za 20 minut je náročná věc a ve své třídě za tu dobu stihnout ještě něco zahrát, už ani nevím, co jsme nakonec hráli, není to jen tak. Každopádně moji drazí žáci mi připomněli, že jsem jim slíbil názornou ukázku, jak to Pán Ježíš udělal.

 

Neměl jsem žádné pomůcky k předvedení Ježíšova zázraku. Dnes jsem si je nachystal, tak to udělám jednoduše. 

 

Pán Ježíš proměnil vodu ve víno pouhým slovem, ani u toho nebyl. Řekl jen, že mají naplnit džbány vodou (to jsem dětem taky říkal, že to byla docela dřina, protože každý měl kapacitu 2-3 vědra, což je více, než velký kýbl, a pak to měl ochutnat správce svatby.

 

Když by Ježíš byl kouzelník, určitě by musel vstát a udělat nějakou iluzi, ze které by vzniknul nějaký podvod, napadá mi, že na dně mohla být vynikající šťáva. V případě evangelia víme, že to není možné, protože lidé se tam měli očišťovat a ne být zalepeni od šťávy.

 

Tak, jak Bůh svým slovem stvořil svět, tak Ježíš svým slovem proměnil vodu ve víno. Mám tedy jen symbolicky kelímek a vršky. Do kelímku voda, vršky na ochutnání té vody. A proč z té vody není víno? No protože to řekl Pán Ježíš a on měl tu moc udělat z vody víno. Když to řekne nějaký Vojta, tak z vody stejně bude voda a mohu jen doufat, že ta zuberská kohoutková je dobrá a nezávadná.

 

Krom toho děti z pohádek vědí, že se dnes už nemusí přípitek dělat s vínem, ale třeba i s čistou vodou, viz Nesmrtelná teta. Nicméně o tom není příběh svatby v Káně, protože tam Ježíš opravdu proměnil vodu v to nejlepší víno.

 

Asi tak vidím dnešní hodinu, jaká bude realita, uvidíme.

    

Zobrazeno 354×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio