Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Bez elektrického proudu

Dnes je sv. Valentin, v Drahotuších mívali velkou pouť, za mého pastoračního asistování pouť menší a teď, Pán Bůh ví, zda něco vůbec slaví, ale sv. Valentin je, na tom se nic nemění.

 

Před třetí hodinou odpolední včera, v předvečer sv. Valentina, měl jsem možnost zažít nádhernou věc, se kterou bych se chtěl svěřit. Už dlouho jsem to tak nezažil.

 

Prostě a jednoduše vypli proud a naráz nebylo možné ani nastartovat internet, ani uvařit čaj, naštěstí už nebyla on-line výuka, jinak bych byl nepřítomen. 

 

Fara pomalu chládla a vrátili jsme se do časů před vynálezem elektrické energie. Vzpomněl jsem si také na ten zážitek na Antiochii, kdy jsme žili 14 dní bez elektřiny a bylo to velmi úžasné. Tenkrát nebyli moc mobilní telefony ani internet, život plynul v trochu jiných kolejích. Měl jsem tak nádhernou možnost si ty chvíle oživit.

 

Než se to stalo, přišli na faru pozůstalí, kterým toho dne ráno zemřela babička v požehnaném věku, po kterém se dle statistik neumírá, jak s humorem řekl + Mons. Tomáš Špidlík, který v tom věku také zemřel, nicméně ona paní se dožila o pár let více. Jak zarmoucená rodina sdělila, také její manžel zemřel 13., načež jsme podotkli, že to není náhoda, zemřít v den zasvěcený Panně Marii Fatimské. Asi jsem to neměl říkat, protože pak se ta elektřina vypla.

 

Naráz po zjištění, že zřejmá porucha je ve více, než půli města a že to bude jistě nějakou dobu trvat, než to opraví, začal jsem se bát nudy. Fara byla uklizená, s ničím elektrickým se nedalo nic dělat, jen s počítačem, na který píši tuto věc a který vydrží bez elektřiny 8 hodin.

 

Nicméně měl jsem nedospáno, předchozí noc byla krátká a on-line výuka dopoledne náročná a původně v té době jsem si odpočíval televizí, která pochopitelně taky nešla. Venku byla zima a mým kloubům se na procházku nechtělo. Jal jsem se tedy dospat alespoň 2 hodiny, ale co zbytek noci? V té době se ještě nevědělo, jak dlouho ta věc potrvá.

 

Po spánku nespánku jsem před 6. večerní, kdy už byla tma skoro jako v pytli, mobil a nový notebok měly energie ještě dostatek, takže jsem se časově orientoval a mohl si rožnout alespoň mobilem, čehož jsem nevyužil, pohyboval jsem se opatrně po tmě. 

 

V oknech sousedů jsem viděl, jak mají rozsvícené svíce. Taky jsem mohl takto rozsvítit, ale nakonec jsem to neudělal. Napadlo mě, že se budu modlit celý růženec, když je Panny Marie Fatimské a počítač stejně neobsahuje nic, u čeho bych si ještě trochu odpočinul. 

 

U růžence se odpočívá výborně a teoreticky nepotřebujete elektrickou energii. Já jsem však přesto věděl, že někde mám flashku, na které mám nahraný svůj vlastní celý růženec i s rozjímavými obrázky. Byla mi to výborná pomůcka k modlitbě a mohl jsem ji najít a spustit na počítači, který měl rezervu ještě 7 hodin, na celý růženec stačila hodina a půl a do opravení závady zbývaly podle sms informace ještě asi 2 hodiny. 

 

Věděl jsem, že tak krásně a užitečně strávím onen čas a udělal jsem tak.

 

Upozorňuji, že ono video odsud půjde pouze máte-li přístup k internetu a modlitba bude fungovat pouze, když se ji sami budete modlit, ne že se bude modlit počítač, protože počítač se nemodlí, je to jen možná užitečná pomůcka, ke které někteří kněží nemají žádnou důvěru ani jako k pomůcce.

 

 

 

 

Zobrazeno 351×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio