Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Mše on-line i teď - nežádaný půst od běžné mše sv. a rodiny k prvnímu sv. přijímání

30. 1. 2021 18:15

Pořád je mnoho křesťanů, kteří se nemohou účastnit mše svaté a jakékoliv jiné bohoslužby, protože PES je přísný a neustále nemravně vrčí a zabraňuje mnohým přijít do chrámu Páně. Musím říci, že je to velmi bolestné a těžké rozhodování zda na mši svatou v neděli ano či ne.

 

Internetové mše svaté jsou v nabídce pořád, ale nikdy to nenahradí prožitek mše svaté osobně. 

 

Farnosti, které trpí na nedostatečnou účast věřících i normálně, tam se moc rozmýšlet nemusí, protože se zpravidla do běžné kapacity kostela vejdou všichni. 

 

Zbožné - početné farnosti však 10% možná opravdu nevytrhne a musí nějak vymýšlet náhradní řešení podle otce arcibiskupa: Když nám byly zavřeny jedny dveře, podívejme se, zda Bůh nenechal otevřít jiné.

 

Ve všední den zřejmě nebývá problém téměř nikde, není ani morální povinnost se mše svaté účastnit, ale přesto si všímám, že je to pro mnohé velmi potřebné setkání, hlavně když se v neděli nedostanou.

 

Já žiji v blízkosti kněze, takže nemám žádný důvod trpět půstem od mše svaté, vždycky se nějak do toho kostela vejdu, takže spíš přemýšlím nad tím, jaké by to bylo si jen poslechnout mši on-line. 

 

Když jsem teďkom doma (ve Václavově), mám tu úžasnou příležitost zažít trpělivost s internetovým přenosem a se všemi ruchy domácnosti. 

 

On-line mše svatá ve vlastní farnosti (teď mám však na mysli Zubří), je taky ve vysoké kvalitě a je obrovskou výhodou znát se s farářem i se známými, a také všichni, kteří se v dobré vůli starají o dobrý přenos, dělají velmi záslužnou práci a jejich úsilí o dobro farníků je zcela konkrétně vidět.

 

Přemýšlím nad tím, jak je těžké prožívat internetovou mši, hlavně, když internet blbne a vynechává, možná TV Noe je spolehlivější, ale ani to není dobré řešení.

 

Taky vím, že s velkou pravděpodobností budu na mši svaté zítra ve farním kostele, asi ve Svébohově, kde se jako ministrant určitě vejdu.

 

Systém rezervací na mši svatou je všude různý a dosud mám zkušenost takovou, že nějakým způsobem se farnost snaží vyhovět potřebám a předpisům naší drahé vlády.

 

Víc pomýšlím i na ty, které teď připravuji k prvnímu svatému přijímání. 

 

Minulou neděli Kuba už plánoval den svého prvního svatého přijímání a byl jsem moc potěšen, když jsem Alžbětku viděl na mši svaté v kostele.

 

Mnohem víc vidím potřebu, aby se mše svaté stůj co stůj účastnili opravdově a živě, aby se nespokojili s pouhým internetem.

 

Ale zároveň po nich nemohu chtít, aby neděli co neděli závazně chodili, když nebezpečně štěká PES, chce to opravdové pozvání, pozvání na bezpečné místo, aby co nejčastěji od svátku Uvedení Páně do chrámu mohli být na nedělní mši svaté.

 

Rodiče a děti v přípravě na první svaté přijímání, si myslím, že by měli mít přednost. 

 

A až bude "pejsánek hodnější", že se setkáme osobně k přípravám, tedy i s rodiči a dětmi.

 

Už se moc těším na to, že příprava na první svaté přijímání se vším všudy bude pro všechny co nejlepší, aby se připravující se děti mohli čím dál tím víc těšit do kostela a na mši svatou a rádi a často přijímali svaté svátosti.

 

Jejich připravenost teď vidím čím dál tím lépe, hlavně, když před Vánocemi jsme se viděli a zjistil jsem, že se do toho všichni pustili opravdu na plno, vzorně uměli desatero a měli pěkně vyplněné všechno, co jsem je učil ať už prezenčně nebo na dálku po internetu.

 

Každopádně je moc potřeba se za všech těch letošních 9 modlit a žehnat jim v jejich přípravě.

 

Všechny video hodiny pro třeťáky mám zde a v popiscích těch videí jsou možnosti i další rozšiřující výuky vč. bezprostřední přípravy: https://www.youtube.com/watch?v=BulAQo5EOQE&list=PLXPj8RDTc5wcpfhQubKm0lnsQ5zHgBDbc

 

V nabízeném videu k povídání o svátostech k příležitosti svátku Uvedení Páně do chrámu je podobné povzbuzení pro děti i rodiče:

Zobrazeno 650×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio