Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Já a Signály

22. 1. 2021 10:44
Rubrika: Jen tak

Inu, rozjela se trochu loňská odborná diskuse 

o tom, jak to chodí na Signálech: 

 

https://tym.signaly.cz/1910/redesign-jina-zelena-ale-signaly-porad-nase#snippet-comments-comments

 

Přes všechny možné a naprosto reálné problémy, které Signály mají, mohu říci, že je to perfektní projekt, který má svou budoucnost a taky svůj život, který je jednou nahoře, jindy dole. A protože mě to není úplně jedno, tak píšu tuto věc, která bude krátká, jak jen to u mě jde krátce napsat.

 

Prožíváme čas modliteb za jednotu křesťanů. Tady také vidíme, jak je těch modliteb třeba, když nejsme schopni ani jednoty vlastní mezi sebou a bližními a přitom jde o vztah člověka k počítači a virtuální realitě. 

 

Signály mají mnoho věcí, co nemá žádný jiný web - třeba v autorizaci vím, že se bavím s tím, kterým, reálným člověkem a předpokládám, že se v tom nepodvádí. 

 

Co se týče vztahů, tak ač jsou občas nekulturní, přesto mají jakousi linii křesťanské kultury, která se drží. Domnívám se, že počtově pořád komunita Signálů sdružuje nejvíce lidi katolického vyznání, ovšem velmi různého ražení a také stupně a úrovně víry. 

 

Snad tím jsou dané mnohé konflikty, ale bez konfliktů člověk není schopen reálně být. Nákaza hříchem je u každého z nás znát. A na Signálech, jako na křesťanském webu je to o to výrazněji vidět. 

 

V reálném životě všichni dělají chyby, ale stejně nemravnosti jsou nejvíc vidět na křesťanech, protože oni hlásají dobro a zároveň propadají slabostem, ve kterých je síla.

 

Blog mohu mít také na všem možném, ale jen na Signálech mohu vést blog směrem, který mi vyhovuje a nemusím se ohlížet na to, zda jsem dostatečně multikulturní, abych oslovil co nejvíce lidí. Já nepotřebuji moc oslovovat.

 

Technické chyby občas naštvou, ale mohu říci, že pro mé potřeby mě to většinou docela stačí, jsem spokojen s tím, co je, ač zdá se, že by mohlo být víc. 

 

Podobně jako na Facebook, ani na Signály finančně nepřispívám, příspěvky vidím jako dobrovolné - ono přispívat chce v církvi každý, jenže na každého, kdo chce a zaslouží si přispět, nemá šanci jeden prostý člověk vydělat. 

 

I TV NOE spotřebuje velké množství peněz na své potřeby a zatím se ji daří vycházet tak, že může vysílat a taky nevysílá křesťansky dokonale, ale je velkou pomocí. Podobně to vidím i u Signálů.

 

Podle patera přikázání církevních, kde máme přispívat přiměřeně na potřeby církve se však řídím a pravidelně přispívám do společných sbírek, pokud mám z čeho.

 

Nevím, ještě by se dalo napsat hodně pozitivního o fungování Signálů a stejně hned dodám, že i negativního, ale to křesťanské, dobrota z nich vyzařuje.

 

Na Signálech se tvoří společenství, kde občas, někdy dost často, jsou nevhodné narážky, ale vesměs to může mnohé křesťany povzbudit k dobrému životu a proto si myslím, že Signály se budou formovat k tomu, aby si tu dobrou budoucnost v dobrém společenství nějak ukočírovali. Věřím jim. 

 

No, co o Signálech dál? 

 

Já se Signály brouzdám od podzimu 2008. Přivedl mě k nim P. Martin Vévoda https://www.signaly.cz/martvev

 

Hned jsem se v Signálech shlédnul a za sebe musím říci, že jsem se nesnažil je nějak narušovat nekřesťanskými narážkami.

 

Věděl jsem o nich ze setkání mládeže v Táboře 2007 a tehdy byly opravdu mládežnické, dnes už jsou uživatelé třeba i postaršího věku, což si nemyslím, že by mělo být špatně. 

 

Kdyby měly být čistě mládežnické, pak by uživatel mohl mít účet s výjimkou duchovních do cca 35 let a já bych se musel účtu pokorně vzdát, což by mě určitě mrzelo.

 

Trochu mě mrzí, že v té nejnovější verzi už tak přehledně nenajdu každou vesničku, každou farnost a každou církev pěkně přehledně, to byl dobrý dar tohoto webu od začátku, co jsem ho poznal, ale chápu, něco způsobilo určitě i slavné, někdy trochu neohrabané GDPR.

 

Asi by to chtělo lepší propagaci, v tom Táboře mě však neoslovily, když jejich logo nás provázelo i na záchodě. Mě nejvíc oslovilo dobré svědectví o. Martina.

 

Mám taký pocit, že od návštěvy papeže Benedikta v Brně začaly nepříjemné rozkolné diskuse, které se mnozí snažili krotit a byť byla na Signálech velká snaha to zvládat, nakonec jejich první předělání oddělalo diskuse, diskusní společenství se neujala, ale Signály tím nebyly nepoužitelné - to nejsou ani teď.

 

Signály byly vždy zelené, s každou změnou trochu jinak, ale zelené a dalo by se říci, že ta barva je pro ně nějak charakteristická. V jedné verzi se k tomu přidala i velká část modři. 

 

Mám rád barvičky, ale zelené je pro mě až moc a nevolím stranu Zelených, nicméně Signály bych klidně volil, kdyby kandidovaly ve volbách. Je dobře, že jsou zelené, i když mě by se více líbily oranžové, ale to mi stačí oranžový blog.

 

Třeba z těch, co mám v přátelích, komunikuje již sotva desetina, ale prohlížení si různých církví či diecézí mě docela bavilo a z různých diskusí, které se postupně přesunuly pod blogy, mám taky mnoho přátel, které jsem v životě ještě neviděl, ale víme o sobě právě přes Signály.

 

Také v podstatě od počátku jsem přes Signály zval na hodně farních akcí a mnozí i mimo farnosti se tak o těch akcích dozvěděli. V době Kovidu však těžko někoho někam zvát a stejně postupně jiné sítě převzali tuto skvělou možnost. 

 

Dlouhou dobu jsem služby signálního blogu využíval pro vydávání informací ve farnosti (původně pro drahotušské ministranty https://www.signaly.cz/drahministranti, nebo dosud funguje živý růženec Antiochie: https://www.signaly.cz/antioruzenec

 

V neposlední řadě Signály mě výrazně pomáhaly, když jsem vedl Antiochii a vůbec služba založených společenství, které však mnohdy už přešly na své vlastní weby.

 

Tak to je jen několik poznámek k tomu.

 

A ještě dál by se dalo psát, 

že Signály jsou dobré 

a mají budoucnost...

 

 

Zobrazeno 477×

Komentáře

Tofl

Díky za svědectví a mám to podobné jako ty ;-)
Signály mají pořád smysl, i když je to někdy náročné.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio