Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Ekumenické bohoslužby budou letos skrovné

Tak už jen 4 dny a bude týden modliteb za jednotu křesťanů, který v naší zemi začíná památkou Panny Marie, Matky jednoty. 

 

Běžně jsem psával o tom, jak probíhala ekumenická bohoslužba a letos musím říci, že jsem ještě neviděl žádného nekatolického duchovního. 

 

Moc se mi po nich stýská. Kde jsou ty časy, kdy jsme se setkávali každý měsíc a mohli jsme se škádlit.

 

Musím však říci, že církev letos sjednotil koronavirus a to i co do počtu věřících, dokonce i ekumenické bohoslužby jsou na těch počtech kráceni, už ani nemluvím o pohřbech, kde se vláda na svých občanech dopouští těžkého mravního deliktu, že jim nedovolí ani se řádně rozloučit.

 

Koronavirus naštěstí nesjednocuje, ale Pán Ježíš. 

 

A tak podle slov našeho o. arcibiskupa, který si koronavirem prošel, že když máme zavřené jedny dveře, podívejme se, zda nám Bůh neotevřel dveře jiné, se docela dobře a úspěšně řídíme.

 

A jsem moc rád, že v děkanátu Hranice to naše spolubratry křesťany nerozhodilo a rozhodli se, že uspořádají ekumenickou bohoslužbu, i když jen tak skrovně, v největším, tj. v děkanském kostele v Hranicích v neděli 24. ledna - doufám, že bude alespoň on-line, aby se dala aspoň sledovat, když už nemůžu přijít, protože se kvůli vládním nařízením nevejdu do kostela a nemohu ani nechci omezovat na zájmu ostatní.

 

Ano, strašně moc se mě stýská po spolubratrech křesťanech a o to více jsem potěšen tím, že jsem byl osloven, abych našel pro tu bohoslužbu materiály, které přichází každý rok z ekumenické rady církví a z České biskupské konference. Našel jsem to před chvílí a dokument trochu pokrátil, aby nemuseli číst všech těch 34 ne vždy podstatných stran textu: http://www.ekumenickarada.cz/in/3168/tyden_modliteb_za_jednotu_krestanu_2021#.YAAcQTmg-Uk

 

Když už jsem to našel, oslovil jsem všechny, kteří s námi činili společenství a dostalo se mě zpět i odpovědí a zajímavých rozhovorů přes telefon, takže jsme se společně přátelsky sešli aspoň takto.

 

Je velká škoda, že ve zbožném valašskomeziříčském děkanátě se nic takového zatím nedomlouvalo, přitom zde také byla krásná tradice ekumenické bohoslužby se sousedním střítežským farářem ČCE.

 

Ano, kromě děkanátního kalendáře, živého betléma, děkanátního turnaje ve florbale či farního tábora nebo ještě dalších věcí, byly pro mě také ekumenické bohoslužby velkou akcí, které jsem tak nějak dával dohromady, ale nikdy nikoli sám, protože dělat akce sám pro sebe nebo akce kvůli akci jsou věci zcela zbytečné. Na všechny ty akce jsou potřeba lidé.

 

Jsem taky moc rád, že všechny ty věci, co jsem dělal, nezůstali bez odezvy a všechno pokračuje i beze mne, třeba jiným způsobem. Bylo moudře rozhodnuto, že nejsem důležitý, což mi při mé povaze docela vyhovuje, protože kdo je moc důležitý, má moc zodpovědnosti a musí se moc starat, aby byl vidět a taky viděn.

 

Po pravdě jsem to ani moc nezkoumal, jen jsem se v rychlosti díval a nevím, zda ona letošní švýcarská verze osloví nás všechny ke společnému prožívání modliteb za jednotu křesťanů. Každopádně týden modliteb je od toho, abychom se modlili na onen úmysl, abychom všichni byli jedno pod letošním heslem: 

 

Zůstaňte v mé lásce, a ponesete hojné ovoce

 

 

 

Zobrazeno 418×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio