Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

"Bude jiná známka, než jednička?"

Tak, protože již nejsem zaměstnancem arcibiskupství a momentálně nemám zaměstnavatele, mám teď kolotoč vyjednávání s kde jakým úřadem. 

 

Jedním z nich je také škola, se kterou mám dohodu o provedení práce. Jsem rád, že mohu být učitelem náboženství, velice mě to baví, ale to asi z této rubriky víte. Většině obíhání však musí předcházet distanční kontakt, takže se nejdříve telefonuje, mailuje či registruje na internetu, z čehož plynou další úřední telefonáty a zdržuje mě to od kloudné pastorační práce, kterou bych dělal mnohem raději a také mnohem raději bych zasedl k učení či čemukoli jinému, než k této úředničině, která trvá, protože zaměstnávám svými problémy mnoho dalších lidí. 

 

No a konec konců koronavirus také zaměstnává mnoho lidí k úplně jiné činnosti, než by běžně dělali a naše ctěná drzá vláda nedá nikomu z nich ani zlomek haléře navíc a bezradně a bezdůvodně dělá hluboké díry do státního rozpočtu místo, aby vydávala prostředky tam, kam je účelné je vydávat. 

 

Mimo jiné ve školství z rozvrhů podle PSA jsou každý týden jen cáry bezcenných papírků, které se neustále přepisují, takže musíme přepisovat i výuku náboženství taky každý týden, prostě nic nefunguje, jak má a vláda nemá ani sebemenší snahu s tím něco 100% účinného udělat, dělá výhradně jen samé průšvihy, takže jsme nejhorší zemí na světě v koronaviru. Tím jsem si vystřílel energii na naší drahé (draze zaplacené) a ctěné vládě.

 

Už, když jsem navštívil první úřad práce, bylo mi sděleno, že nemůžu mít dohodu o provedení práce a že s tím musím na prvním místě něco dělat. Takže, místo, abych účinně hledal zaměstnání, sháním papíry, což velice a neúměrně zdržuje. 

 

Správně by to mělo jít jednoduše: domluvím si schůzku na úřadě práce (když už se to musí domlouvat), přijdu tam, řeknu, že nemám práci a oni mi ihned pošlou k naprosto vyhovujícímu zaměstnavateli, který je solidní a správně platí alespoň tolik, kolik potřebuji pro živobytí, je v přízni církvi svaté odvádí ji tučné a četné dary a chodí ke svatým svátostem. Firma takového zaměstnavatele by jistě brzy byla svatořečena. Ale co vím, nemáme žádnou svatou firmu.

 

Ale konec blbostí. Toto píšu jenom proto, že momentálně čekám na další instrukce a více méně musím očekávat a být připraven na to, že to nebude úplně hned, že papíry se nějakou dobu povlečou a tak musím strpěti. Toto beztak píšu proto, že nemůžu nic jiného dělat, než čekat telefonáty a instrukce.

 

Má to, ale, velikou výhodu a tím je komunikace - musím komunikovat, mám k tomu pořádný důvod a tato stránka věci mě docela baví. Komunikace se ředitelstvím ZŠ Zubří je zcela vynikající. Vychází naprosto ve všem vstříc a v rámci možností se snažíme vyhovět i my. 

 

Také citát z nadpisu zní velice pozitivně. Řekl to zástupce ředitele školy, když jsem se ho ptal jakým způsobem mám vykázat žákům známky. Musím říci, že mě tím velmi příjemně překvapil, protože se zeptal tak, že viděl vzornost žáků z náboženství.

 

Ano, z náboženství jsou všichni žáci vzorní,... 

... proto dostávají 1

 

No, není to tak jednoduché. Jako katecheta jsem za celou tu dobu dal i 2, ale jen dvěma žačkám. Nad horší známkou jsem uvažoval i u dalších, loni jsem na papírek napsal 1-, ať si to pedagogická rada rozhodne sama, nicméně byl jsem tlačen k tomu, abych rozhodl já, takže to stejně byla 1. Když nemůžu dát 1, tak ani nepíšu vysvědčení. 

 

Letošním žákům klidně rád napíšu slovní hodnocení a to velice příznivě. I přes všechny nevýhody distanční výuky se naučili a skutečně vzorně naučili Desatero Božích přikázání a vyplnili si všechny pracovní listy. Můžu na své žáky být hrdý.

 

Žáci se nemusí bát náboženství, protože jim vyznamenání nezkazí.

 

Z náboženství budou vždycky EMINENTER!

 

Tak všechny drahé děti zveme do náboženství, protože je čeká jednička a ještě i výlet!

 

Aktuálně můžu s čistým svědomím říci, že v rámci všech těch mimořádných papírovacích prací se školou, jsem dětem známkování již vyřídil takto:

 

Dobrý den, podle telefonické dohody sdělují seznam žáků, kteří dostanou z náboženství oznámkované hodnocení: "1". Jedná se o: ...(jejich seznam - 9 žáků).

 

Všichni vzorně vypracovali pracovní listy, prokázali jejich znalosti a obzvláště znalost desatera Božích přikázání. V prezenčním vyučování byli vždy ukáznění a aktivní a prokázali i znalosti také z distanční formy výuky, vlastního samostudia, osobní aktivitě a vykonali všechny domácí úkoly a proto nemám žádný důvod je hodnotit horší známkou z tohoto předmětu ba naopak jim vyslovuji pochvalu za jejich vzornou práci.

 

No, a protože je koronavirus, musíme se domlouvat i na vyučování ostatních žáků, jak bude probíhat...

 

Vyučování náboženství zatím předpokládáme takto:

 

Pondělí - 5. vyučovací hodina, třída 1.A Mgr. Eva Borovičková a třída 1.B Bc. Vojtěch Hýbl

Úterý - 6. vyučovací hodina - 12. 1. třída 2.B Bc. Vojtěch Hýbl, třída 2.A je omluvena a 19.1. třída 2.A Bc. Vojtěch Hýbl a třída 2.B je omluvena

 

Vyučování žáků 3. ročníku bude probíhat distanční formou přes You tube, premiéra instrukční hodiny každé pondělí ve 12:15 

 

Děkuji moc a přeji vše dobré

 

Také žákům 2. ročníku jsem byl požádán, abych sdělil jejich prospěch na základě domluvy s jejich paní učitelkou. Jelikož ministr školství vyžaduje slovní hodnocení, napsal jsem jim to hromadně takto:

 

Sice pouze supluji za paní katechetku a z vlastní zkušenosti jsem měl myslím, že 2x tu čest učit žáky 2. B, kteří jevily aktivní zájem o vyučovanou látku, v hodinách byly ukáznění a všichni spolupracovali a také paní katechetka si na ně nikterak nestěžovala, naopak při kolegiálních rozhovorech jsme se shodli, že máme z žáků ZŠ Zubří pravou, upřímnou a nefalšovanou radost a rozhodně nikomu nechceme horší známkou pokazit jejich jisto jisté vyznamenání i v ostatních předmětech, opravdu si známku "1" všichni poctivě vydřeli a zaslouží si dostat i pochvalu.

 

Zobrazeno 420×

Komentáře

dromedar

"již nejsem zaměstnancem arcibiskupství a momentálně nemám zaměstnavatele"
"zdržuje mě to od kloudné pastorační práce, kterou bych dělal mnohem raději"

Já tomu nerozumím - z jedné strany se zdá, že jste pastoračně doasistoval, z druhé strany "kloudná pastorační práce". Tak jak to s Vámi tedy je? Vyhodila Vás církev svatá? Nebo vyhodila napůl na způsob "pracovat můžete dál, jak jste zvyklý, ale platit už Vás nebudem"?

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No, ani jedno, ani druhé. Placená forma ze strany arcibiskupství musela skončit nutně, prostě se šetří a začíná od těch, kteří dle CIC mohou a nemusí být placeni. Vzhledem k tomu, že dál chci být aktivní v pastoraci, hledáme společně legální způsob, jak to jde.

Ano, skončil mi dekret samostatného pastoračního asistenta, ale další dekrety, které neslibují žádnou finanční odměnu kromě té, kterou platí někdo jiný, jsou platné. Takže nadále mám platnou kanonickou misi i pověření k mimořádné službě podávání eucharistie.

Vzhledem k tomu, že chci dokončit studium teologických nauk k magisterskému titulu a také tomu, že v těchto končinách mám příslib možné práce a další práci na dohodu o pracovní činnosti, je pro mě v této situaci zatím nejčistší, nikoli ideální, být veden na úřadě práce...

Vojtěch Hýbl (VVRH)

...a nedělat nic, co by bylo v rozporu s českými zákony. Takže musím počítat i s tím, že finančně půjdu dolů, protože mám-li dohody, nemám nárok na podporu v nezaměstnanosti a být bez dohod a pobírat podporu a při tom pracovat dál jako pastorační asistent by zavánělo průšvihem, navíc bez dohody bych nemohl ve škole učit náboženství, leda, že by ho papírově učil někdo jiný a to je nečisté.

Také vzhledem k současnému nejistému zdravotnímu stavu mé nohy (z předvánoc) nevím, zda bych byl schopen jít normálně na 8 hodin do práce, k tomu mě čekají ještě v neznámou dobu nějaké vyšetření a zřejmě operace, což v 5. PES musím odložit, protože mají přednost covid pacienti.

Tolik upřímné vysvětlení.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Co se týče budoucnosti, i tu vidím a čím dál více pastoračně. Dnes už vím, že v Zubří by brali klidně i druhého jáhna (Val Mez má hodně trvalých jáhnů), také mám vyhlédnutý konkrétní úkol, kdy bych se rád zaměřil k pastoraci ministrantů, katechezi, společenství dospělých a věnoval se nemocným do budoucna snad i jako nemocniční kaplan. Služba v Zubří mě ukázala, že v této farnosti by měl budoucnost i kaplan (kdyby biskup měl tolik kněží, aby jimi mohl plýtvat za kaplany ve zbožných farnostech)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio