Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Koronavirové roráty

Po mnoho let celý advent jsem byl zvyklý brzo ráno vstávat, protože byly roráty. 

 

Letos jsem si povšimnul, že roráty se plánují většinou jen na sobotu a teprve ode dneška je může navštívit slušný počet věřících.

 

Ve Vidči máme roráty dnes v 6:30 (tento článek začínám psát v 5:10) a uvidíme, jak krásné budou. 

 

Budou nádherné jako všechny jiné roráty, i když ne všude se dělají tak, jak vlastně historicky a liturgicky vznikly.

 

Už ta adventní rána byla jiná a vždy jsem se na ně těšil. Letos tedy ne denně, ale jen asi 2x za týden.

 

Vymyslel jsem si, tedy, jinou aktivitu, která se mi zatím daří a to virtuální adventní věnec: https://vvrh.signaly.cz/2011/virtualni-adventni-venec

Ten každý adventní den otvírám novou střelnou modlitbou a symbolicky zapálím svíci.

 

Takže tato část je napsaná těsně před roráty, pokračování po nich.

 


 

 

Po rorátech jsme navštěvovali nemocné ve farnosti. Všichni se na návštěvu Pána Ježíše moc těšili.

 

Mimochodem, máme dnes sv. Františka Xaverského, velkého misionáře. Ač je to závazná památka, při rorátech se na něj často zapomíná. Já jsem si dnes rád vzpomněl na návštěvě nemocné sestry v Kristu, četl jsem čtení, které k němu nabízí církev.

 

Roráty byly za velmi slušné účasti věřících slaveny ke cti Panny Marie, tak jak má být a bez světelných efektů a samozřejmě bez snídaně pro děti - tak budou i v sobotu v Zubří.

 

Nedíval jsem se na on-line mše, kde se roráty určitě taky najdou nebo možná nějaká jejich varianta.

 

Nevím, jak letos jsou roráty u nás doma. Díval jsem se (už v neděli) na farnosti, kde jsem pobýval posledních 15 let, tak v Drahotuších jsou v sobotu v 7:00 a stejně tak v Hranicích, jinak nikde. V nové farnosti o. Radomíra byly v pondělí psané jen jako "ochutnávka".

 

Je to nic moc, ale co jsem chtěl říct: "To je vše, přátelé!"

 

Zobrazeno 405×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

A jenom krátce o sobotě v Zubří roráty beze zpěvu ke cti Panny Marie s několika celkem dost dětmi byly super. Děti tak mohou zakusit, jak to vypadá, když při mši svaté chybí "zábavné prvky" a jediné, co vlastně z toho zbylo je průvod s lampičkami a krásná tichá mše, dokonce ani snídaně po mši. Ale křesťanská radost v nás zůstala zachována.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio