Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Konečně zase ve škole jako malý učitel mezi žáky

To už jsme vlastně mohli minulý týden, nicméně ještě to nebylo řádně domluveno, tak jsem pro své třeťáky udělal předposlední You tube. To poslední bude brzy vydáno taky jako bonus za 40 odběratelů, nicméně nemuselo být na dnešek, protože jsme se konečně viděli prezenčně a navíc ještě jsem poznával a poznám žáky nové, neboť v Zubří jsou třídy A a B a ty se podle PSA, nikoli domácího mazlíčka, nesmí míchat mezi sebou. 

 

S paní kolegyní katechetkou Evou jsme se dohodli, že kvůli tomu si třídy musíme rozdělit a že já rád pomůžu s vyučováním prvňáků a druháků a své třeťáky, kteří se připravují na první svaté přijímání si odučím na faře podle doporučení paní zástupkyně ředitele školy s přesně nastavenými požadavky vyučování všech A-C třeťáků. 

 

Řádně beru na vědomí, že děti 1. a 2. třídy učí Eva, já jsem pouze suplent a s výjimkou 2.B (kvůli rozvrhu a výuce v jiný den) si nebudu vybírat, koho budu učit, ale nechám to rozhodnutí na řádné vyučující. Byla mi tedy přidělena 1.B. Rád jsem se s nimi seznámil a na druháky už se taky moc těším.

 

Pracovní listy na všechny ty ročníky mám nachystané, sic jsem si to dnes utřiďoval celé dopoledne a občas si lehce zanadával na malý nepořádek v naší skříni na náboženství, když jsem musel přehazovat stohy čtvrťáckých a páťáckých učebnic a staré metodiky, abych někde zezdola zdolal metodiku pro první a taky druhý ročník. Tato práce mě zabrala 15 minut navíc, které jsem pak někde honil. Ne, že bych však měl o moc větší pořádek ve svých věcech. Naštěstí mi moji třeťáci ještě neukázali udělané růžence, takže mám dost času najít křížky z Říma.

 

Moji milí třeťáci byli mnohem vzornější, než je znám. Napsal jsem jim přes rodičovské maily docela sebejistě až skoro výhružně, že budou připraveni tak, že budou umět desatero a mít zpracovaných prvních dvanáct listů a budeme brát už 13. jako by žádný koronavirus nebyl, abychom nezdržovali první svaté přijímání. Ostatně tak jsme se domluvili ještě před zavřením škol a všichni rodiče i děti s tím byli srozuměni hned na začátku, když někteří chtěli možně krátit náboženství kvůli házené a já jsem jim to rád dovolil hlavně s tím, že se všechno doučí a je vidět, že tak skutečně činí.

 

Velmi mile mě překvapilo, že to rodiče i děti vzaly opravdu vážně a skutečně dnes jsem rozdal s velkou radostí 8 jedniček (skoro všichni), protože uměli desatero,  skutečně jak když bičem mrská, jen někteří zapomněli učebnici (to nebyl problém, na faře jich je dost) nebo sešit (tak si to musí doplnit za domácí úkol), ale byli skvělí. Ač mezi nimi docházelo k povídání, bylo pro mě podstatnější, že vypracovávají, co vypracovávat mají a reagují na mé výzvy k aktivním odpovědím. Byli skutečně připraveni a velmi dobře reagovali i na nové téma o lidském slově, kterým jsme uzavírali desatero Božích přikázání, přestože prezenčně jsme brali skutečně jen obecně desatero a pak až osmé přikázání. Vše ostatní měli poslouchat z You tube a zpracovávat pracovní listy. Po hodině jsme ještě rychle skočili na hřiště a pak frnk do školy (jen ti, co museli do družiny).

 

Tady jsou všechna videa pro třeťáky:  https://www.youtube.com/watch?v=BulAQo5EOQE&list=PLXPj8RDTc5wcpfhQubKm0lnsQ5zHgBDbc

To jsou všechny pracovní listy: https://www.signaly.cz/fotky/79761/1660044

 

Prvňáci mě taky nadchli ještě, než jsem vůbec začal učit, když jsem se jen mihnul v 1.A, ještě s paní katechetkou hned jsem byl povšimnut, pozdraven a potěšen a hned pak už jsem po chodbách zjišťoval od kolemjdoucích učitelů a dětí, kde sídlí 1.B a byl k mé "radosti" vyhnán až do 3. patra (moje naprasklé kolínko po schodech moc nechce), abych prožil radost opravdovou z nových žáků, kteří se mě kvůli mému překvapení schovali pod lavice, což samozřejmě znám, a pak už byli celou hodinu hodní a přesně ve 12:00 nám zvon připomněl, že se máme modlit, tak jsme to (teda už v druhé půli hodiny, protože jsme začínali v 11:30) udělali s radostí. Před tím jsem vyhlásil soutěž, kdo první uslyší zvon. Povídali jsme si o svatých a zemřelých a také o době adventní a dostali jsme se i k sv. Mikuláši a jiným svatým, ale látku tu vykládat nebudu, abych náhodou nepřišel o kanonickou misi. 

 

Podle jistého starého vtipu totiž kněz v kázání se může dopustit maximálně tří těžkých herezí beztrestně i před biskupem, kdežto katecheta v hodině náboženství musí správně teologicky i filosoficky vyložit nauku bez chyby i před nejmenším dítětem, jinak bude úřadu zbaven, takže si dávám pozor na bezchybný a zábavný výklad vyučované látky. 

 

Málem jsem pak zapomněl skončit vědom si toho, že mí drazí třeťáci už mě budou čekat před školou a čekali tam skutečně všichni aniž by někdo chyběl, ostatně jak jsem zjistil podle docházky, kterou jsem ještě rychle musel doplnit, účast žáků i celé první třídy byla 100%. 

 

Ještěže mám zvoneček, který jsem těsně před tím našel v tašce, zazvonil jsem a tak ukončil hodinu: 

"Tak zazvonil zvonec..." a děti doplnily: " a pohádky je konec!"

 

Pak jsem měl svoje třeťáky, o kterých jsem psal výše.

 

A zítra už se těším na pokračování s 2.B. Bude to určitě taky vynikající!

 

 

 

Zobrazeno 654×

Komentáře

ChrisDos

Duch Svatý ať mocně vane k Tobě v tomto úřadě. Ráda na hodiny náboženství vzpomínám, i když to bylo náročné. Když se čisté dětské duše modlí, z nebe prýští proudy milostí! Naše dvě jsou ještě malé, ale taky se modlime spolu. Příští rok půjde a Michalka do náboženství. A z Lukáška, jak přivykne, bude později aspoň ministrant.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Kiki, to je perfektní. Ať Vám Pán žehná!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio