Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Zuberská sv. Kateřina Alexandrijská

25. 11. 2020 8:39

Za měsíc budou vánoce a zapomněli jsme letos hrát koledy

 

Jiné roky k naší křesťanské zlobě už dávno vyhrávali koledy v obchodech a sotva přišla ona slavnost, kdy by měly koledy znít naplno, naráz utichly a začali jsme je zpívat křesťané v kostelích. 

 

Občas jsme se nemohli dočkat a koledy zněly v kostelích omylem již při adventních koncertech, ale katoličtí biskupové je schvalovali až na termíny těsně před Vánocemi, nejdříve v předvánočním týdnu od 17. prosince.

 

Letos jsou sice vánoční věci v otevřených obchodech k dostání, ale koledy nám k tomu nehrajou. Nesmí totiž vypuknout nákupní horečka, protože by vyvstalo ohnisko koronaviru.

 

Možná tento čas zastavení může pomoci ke správnějšímu a lepšímu prožívání vánoc, snad k nám přijde pravý Ježíšek a ne jen Ježíšek nákupní za co nejlevnější ceny.

 

Málo jsem si uvědomoval, v podstatě až dnes v Zubří, že na sv. Kateřinu je přesně měsíc do Slavnosti Narození Páně.

 

Vždycky, když se slavili Vánoce, tak jsem z těch, kteří věci dárků řeší pokud možno až 23.12.

 

Dnes máme v Zubří hody ke sv. Kateřině!

 

Ve městě už byla instalována vánoční výzdoba a centrum města zdobí krásný betlém. O kousek výš je farní kostel, který bude dnes ozdoben oslavou sv. Kateřiny.

 

Je koronavirová doba, ale to vůbec nevadí. Kateřinská zábava byla zrušena, jak rozhodli za nás politici, že máme dobu krizového stavu, který musíme chtě nechtě respektovat, sic se nám to nelíbí. Zatím si tedy neporadí s tím, co je malé, ale kdo jim potom svěří veliké věci?

 

Ano, i koronavirus musíme odevzdat na příslušných místech a politiky nechat konat v tom, co je jejich povinností, aby omezili naše aktivity a aspoň trochu zabránili šíření viru, nad kterým nemají žádnou moc. My máme tu moc, když budeme ukáznění a budeme používat zbraně ryze křesťanské.

 

Jako křesťané si dokážeme poradit s tím, co je malé, takže nám klidně můžete svěřit věci veliké!

 

Jenže teď nemůžeme moc oslavovat, jen tak zlehka:

 

V kostele bude dnes (ST 25.11. 2020) mše sv. v 17:30 a bude přímým přenosem přes You tube slavena jako slavnost se vším všudy i s kadidlem. 

 

Mše svatá již proběhla a můžete se podívat:

 

Před tím uvítáme farníky, kteří pro malý počet možných účastníků se nebudou moci účastnit přímo mše svaté v kostele.

 

Rád během týdne uvítám děti, které připravuji k prvnímu svatému přijímání s jejich celou rodinou a provedu je kostelem.

 

Již jsem kontaktoval rodiče a mám od nich i odpovědi. Takže konkrétně v pátek mezi 14:00 a 16:30 (zabráno po 16. hodině) a taktéž v neděli ve 14:00 si s další rodinou projdeme kostel sv. Kateřiny, taky do cca 16:30.

 

A jistě všichni zbožní farníci dnes zvláště vzývají patronku města, sv. Kateřinu Alexandrijskou. 

 

V Zubří máme krásný obraz (i kostel) sv. Kateřiny!

 

Když byste přišli do kostela, tak pohledem na hlavní oltář si budete myslet, že jste v kostele Matky Boží, Panny Marie, která spolu s dítětem Ježíšem je v centru celého obrazu. Mariánskou úctu navíc dokládá i obraz Panny Marie Růžencové u bočního vchodu a také nad křížovou cestou celá růžencová cesta o 15 obrazech (obrazy světla chybí, protože kostel je poněkud starší, než z r. 2002).

 

Přijdete-li k obrazu blíž, najdete světici, která podává ručku Dítěti Ježíši, jako za své zasvěcení a za sebou má kolo, znamení svého umučení. 

 

To je sv. Kateřina Alexandrijská, bohatá panna a mučednice, která patrně žila ve 4. století v Alexandrii, svůj život zasvětila Dítěti Ježíši a její ostatky jsou uctívány v klášteře na Sinaji, jak se s dětmi učíme, že na Sinaji přece Bůh dal Mojžíšovi desatero. 

 

A když svůj život zasvětila Dítěti Ježíši, církev její svátek slaví měsíc před Vánocemi - to patrně není náhoda.

 

Velkou úctu ke sv. Kateřině měl Karel IV., otec národa.

 

Je jistě škoda, že dětem v náboženství musím říci novinku, že mají kostel sv. Kateřiny a rád jim to připomínám. Škoda je to proto, že by jim to mohli říci už rodiče v mnohem mladším věku a že by i oni měli větší úctu k patronce města. 

 

Ale tomu se ještě můžeme naučit a je dobře, že se tomu učíme. Já se to vlastně taky učím, když jsem nově v této krásné farnosti, tak musím a chci mluvit krásně o sv. Kateřině. 

 

Vlastně o všech svatých bychom měli mluvit krásně, vždyť do nebe se jistě těšíme a v nebi s nimi budeme, proto je praktické už na zemi se s nimi seznamovat.

 

Staří Zubřané jistě vědí, 

proč si sv. Kateřinu vybrali za hlavní patronku.

 

 

Zobrazeno 425×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio