Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Univerzální zbožnost a zbožnost on-line

Máme vynikající předpoklad, že Pán Bůh je vždy, všude a jakkoliv on-line a vždy zcela osobně a přímo, má spočítány i všechny vlasy na hlavě, i když u mě s tím nemá zas tak velkou práci.

 

Při současném stavu si říkám, že je dobře, že každého z nás stvořil jako originál a ne žádnou kopii, protože kdyby měl někdo kopírovat moji zbožnost a já mu měl dělat pastoračního asistenta, při počtu věřících, kteří chodí za normálních okolností jenom v Zubří na běžné 2 nedělní mše svaté, asi by den musel mít 150 hodin, aby byly dodrženy podmínky nescházení se.

 

Svým způsobem je dobře a velice mě těší zájem mnoha místních farníků i za současné situace denně chodit ke svatému přijímání a když náhodou nemáme hodinku, tak si individuálně zavolají a já rád vyjdu vstříc. 

 

Je svým způsobem škoda, že je to jen několik takto zbožných jednotlivců, ale když by to měla být celá farnost, z pudu sebezáchovy bychom museli navýšit počet hodin, kdy jsme v kostele.

 

Mnozí si myslí, že když jsou zavřeny kostely, tak v duchovní správě není do čeho kopnout, máme stále odpočinek, trpíme tím a ztrácíme pracovní návyky. Naštěstí se takto neděje a to tak, že vůbec. 

 

Každý den má svou práci, akorát stále musíme vynalézat, jak to všechno stíhat, aby byly co nejvíce pokryty všechny pastorační potřeby.

 

To, že se naráz zrušilo tolik akcí, neznamená, že nám tím vzniklo vakuum od činnosti a nějaký volný čas. Ten volný čas totiž byl okamžitě zaplněn náhradou za všechny zrušené akce a způsobem jejich nahrazení.

 

Ne všechno se nahrazuje technikou on-line, ale je dobře, že on-line možnosti lidské máme.

 

Mnoho lidských činností současnou situací strádá. 

 

A je třeba si přiznat, že i my tím strádáme a v tomto období přicházíme také na mnoho nedostatků, které máme ve svých vztazích mezi námi, Bohem, bližními a přírodou. Toto zrcadlo je vynikající a jak pominou tyto krizové časy, jistě to posilní naši víru, protože už teď ji posiluje.

 

Podobně jako světská společnost, různí podnikatelé a školy všech druhů, i církev a farnosti nebo i obyčejní lidé nějakým způsobem využívají on-line. 

 

Na jaře jsme vlastně objevili on-line zbožnost na on-line mší svatých. Církev reagovala velice rychle a mnohé farnosti také. 

 

V internetovém prostoru se krásně zorientovali také věřící všeho věku a tak po té stránce jsme všeobecně in. Přes internet můžeme navštívit kdejakou farnosti i poutní místo.

 

V Zubří, kde teď jsem jsou po této stránce velmi samostatní.

 

Mají nádherně udělané farní stránky https://www.farnostzubri.cz/i s tím, že i nejstarší věřící se učí a skvěle přijímají, že mohou on-line si napsat úmysl na volnou mši svatou.

 

Je hodně věcí, které se dělají on-line, na prvním místě nedělní mše svatá, každou neděli v 7:45, pak i některé všední, pokud na ně nepřipadne pohřeb. 

 

A jak je vidět, tak farnost Zubří sledují i mnozí z dálek, neb se jim velmi líbí kázání o. Pavla. Takže farnost může on-line přivítat i řadu náhodných internetových poutníků, přestože není běžným poutním místem. Odkaz na zuberskou nedělní mši svatou byl i na Signálech, dal ho tam Daniel Zouhar, který není ze Zubří.

 

Některá místní společenství se takto scházejí, hlavně evangelizační buňky, což si píšu taky proto, abych nezapomněl se v neděli večer připojit nebo biřmovanci, také ministranti se tak mohou spojit. 

 

Před 14 dny jsem si zřídil Skype a navázal jsem spojení s ministranty z Drahotuš, kde jsem byl před tím. 

 

Dnes se tak velmi těším na on-line pastorační radu farnosti, což mi připomíná, že si to taky musím ještě nachystat. 

 

Žáci, kteří chodí do náboženství, dostali instrukce k samostatnému studiu doma s rodiči, místo scházení na biblistiku, vychází pravidelně článek na webu farnosti, o kterém můžeme společně diskutovat.

 

Pro své drahé třeťáky, podobně, jako jsem to dělal v Drahotuších na faře, natáčím kratší instrukční videa přes své You tube a také nabízím tipy na další práci, takže až se vrátíme do školy, nebudeme mít žádné zpoždění v  látce a budeme rovnou pokračovat tam, kde bychom došli za normální školní docházky. 

 

Jinak jsem včera zkoumal facebook a zjistil, že se dá docela jednoduše dělat přímý přenos a následující You tube pro děti budu dělat toto pondělí živě.

 

Do toho všeho velmi krásným způsobem funguje ve farnosti individuální duchovní péče a setkává se s velkým zájmem farníků. 

 

K povinnostem, které mám jako pastorační asistent, mám i povinnosti studentské, takže mě pravidelně čeká on-line vyučování i zřejmě zkoušky.

 

Nevím, ale ještě asi mnoho věcí se bude dát dělat on-line technikou, ale nikdy to nebude tak dokonale on-line, jak to, že Pán je vždycky s námi a neopouští nás!

 

Tak skvěle prožívám, že Pán ví, co všechno potřebujeme a vím, že na nás nenaloží víc, než můžeme unést. Tak zcela konkrétně i tato situace posiluje mou víru a jistě i víru mnohých.

Zobrazeno 717×

Komentáře

Lenochod

Tak to ses dobře naučil se vším, to je super, že vám to tak klape.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

On-line pastorační rada byla akční.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Právě prožívám on-line evangelizační buňku. Všichni jsme spojeni přes telefon, je to jako rádio, do kterého mohu vstoupit přímým přenosem. Jsme od sebe na vzdálenost celého města, protože buňka je takto rozeseta. Nevidíme se tváří v tvář, ale všichni se slyšíme a společně se modlíme. A protože nejsem vidět, mohu si v pokojíčku dělat třeba i to, že při katechezi píšu tento komentář.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No a v pátek už se těším na ministrantskou schůzku, která bude on-line přes Skype a jelikož zítra budou mít někteří svátek, tak se pokusím skypovat i s ministranty drahotušskými. Klidně to tu můžu napsat, protože vím, že děti Signály moc nečtou.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Od včerejška jsem doma na 3 dny a dnes jsem se on-line po telefonu modlil s maminkou na hřbitově za zemřelé. Byli jsme se synovcem právě navštívit hrob a babička zrovna zavolala, tak jsme se i společně pomodlili.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio