Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Svatoanežské díky

13. 11. 2020 9:25

Svatá Anežka pro naši zemi znamená hodně. 

 

Po komunistické okupaci jsme 30 let mohli dýchat svobodu. 

 

Letos však dýcháme koronavirus a místo svobody jsme zavřeni doma. 

 

Podobně však, jak sv. Anežka pomohla při Sametové revoluci 1989, jistě i teď může pomoci národu. Dnes můžeme sv. Anežce děkovat, že oroduje za náš národ, ale zároveň prosit o přímluvu v těchto nelehkých dobách.

 

Doba sv. Anežky taky nebyla lehká a sv. Anežka za svého života věnovala svůj čas ve službě Bohu pro potřebné.

 

Loni jsme si připomínali přímo v Římě výročí 30. od svatořečení sv. Anežky 

 

Touto dobou jsme byli na audienci u papeže Františka ve Vatikáně: https://www.signaly.cz/fotky/76899/1651579

Následně odpoledne byla vrcholná mše svatá s našimi biskupy v Lateránské bazilice.

 

Svatá Anežka má svátek 13.11. k příležitosti svého svatořečení a to je taky "Fatimský den", takže...

 

poděkování patří také Panně Marii.

 

Že je dnes 13., to jsem si uvědomil až při hodince svatého přijímání pro farníky a tak, Bohu díky, jsem stihl i celý růženec se všemi desátky a díky zbožnosti zuberských věřících také s pozdravením Pána Ježíše v Eucharistii.

 

Onen "Fatimský den" si však připomínám jen poslední 3 roky, od té doby, co jsem měsíc po Národní pouti do Fatimy k příležitosti 100 let od zjevení Panny Marie, byl osobně ve Fatimě.

 

Od té doby také mnohem více zakouším ochranu Panny Marie Fatimské. 

 

Aktuálně mohu děkovat za svých 15 let, co jsem pastoračním asistentem

 

Bylo to právě 13. 11. 2005, kdy jsem dostal první dekret, že jsem pastoračním asistentem farnosti Drahotuše.

 

Ano, za těch 15 let je co děkovat. Po 15. roku už bude následovat jen měsíc a půl, kdy zůstanu v této službě arcibiskupství olomouckému na krku a pak už se budu muset ubírat jiným směrem, alespoň co financování se týče.

 

Stále platí, že chci sloužit a věřím tomu, že Pán má spočítány i moje vlasy na hlavě, takže kudy půjde cesta dál, to sám ještě moc neplánuji, jen s tím, že bych rád zůstal k dispozici ve službě farníkům v Zubří. 

 

Nejsem zde ani půl roku a už mi docela přirostli k srdci, i když je ještě moc neznám a když někdo zazvoní na faru, často se zorientuji kdo to vlastně byl, až odejde. Je tu hodně lidí.

 

Ale jsem zde rád, připadám si důstojně užitečný - tedy tak, že zde mám co dělat, ale přitom nejsem ten, kdo lepí nějaké díry, ale spíše mohu navyšovat službu církve, což je hodně vidět teď, když jsou farníci odkázáni na individuální duchovní péči.

 

Nevím proč se mi dnes nad ránem zdálo o tom, jak jsem podával svaté přijímání, přišel strašně velký zástup lidí, záhadně jsem však byl v kostele hranickém a rozpoznal drahotušské farníky. 

 

A ještě tu máme jedno výročí, kdy před 16 lety biskup Josef posvětil kapličku sv. Anežky ve Václavově

 

To sice bylo na předvečer svátku sv. Anežky, ale byl tenkrát pátek. 

 

Tuto slavnost si pamatuji také, jako by to bylo dnes a ještě několik let po té se u kapličky v tento čas pravidelně scházelo při pobožnosti. Mělo to být i letos, ale vláda vyhlásila, co vyhlásila, takže jen jsem byl doma a myslel jsem na tuto slavnost.

 

Ve Václavově máme sice kapli sv. Václava na horním konci, ale dole na rozcestí ode dávna bývala kaple, kterou já však již nepamatuji, protože zrůdný komunistický režim nařídil tuto kapličku pro její zchátralost strhnout, byla to však kaple sv. Barbory, stržena byla v 70. letech. 

 

Až divadelní soubor Václav z inicioval postavení této malé kapličky na tom místě, zasvětili ji sv. Anežce, patronce spolků. 

 

Tak svůj rodný domov mám 60 m od kaple sv. Václava ve Václavově, kaplička sv. Anežky je o 1 km níže cestou do farního kostela ve Svébohově. Kaple sv. Anežky je jediná stavba ve farnosti, kterou světil biskup a jde o nejmenší kapličku, která zabírá prostor cca 1m2.

 

Když měl otec biskup Josef po požehnání kapličky mši svatou v nedalekém kulturním domě, který je prostorově asi tak velký jako náš farní kostel (naše dědinka se v pohodě vejde do KD 2x, neb velký sál je pro 400 lidí a na slavnost svěcení kaple byl kapacitně přeplněný, mnoho lidí stálo ještě venku), v kázání pronesl pohádku...

 

O princezně, která si nevzala císaře, ale zvolila si chudobu!

 

Zobrazeno 525×

Komentáře

Tofl

Zeman je osoba, která je dávno ztracená. Dnes málo kdo vůbec ví nebo tuší, kdo na hradě sedí a vládne. Vždyť Zeman je totální troska a málo kdo ho bere vážně.
Mě spíš děsí to, kdo ve skutečnosti tahá za nity a vládne, protože Zeman je dávno ze hry.

Tofl

A co se týká USA, tak tam to bude ještě zajímavé. Termín, kdy by mělo být jasno, kdo bude od ledna vést USA je až 8. prosinec.
Do té doby bude v USA relativní klid.

Jinak Trump je dost velký problém. Sice není tak nebezpečný jako Erdogan, Putin nebo Orbán, ale bordel umí nadělat značný.
Trumpovi se povedlo nejen rozhádat USA, ale spojit paradoxně nepřátelé USA.
Rusko, Čína a některé muslimské země neberou momentálně USA jako hrozbu a konkurenta. I když to mediálně vypadá všelijak.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio