Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Prožívat mši svatou postaru i ponovu

3. 11. 2020 11:10

Mnozí starší muži, převážně kostelníci, rádi vzpomínají, jak to bývalo, když mše svatá byla latinsky a často chodili na faru na latinu. Vzpomínají při tom i dobrotu pana faráře a farní hospodyně. Byla to pro ně mše svatá, kterou zažívali v dětství. Možná někteří z nich by to rádi vrátili, jiní, když tu možnost mají, tak ji prožívají také a je jim stejně vlastní i novější běžná mše svatá, jak ji prožíváme v národních jazycích a jiní naopak jsou rádi, a říkají to i někteří kněží, že ta stará mše "zmizela".

 

Pamatuji si jako dnes, když jsem po prvé byl na starším obřadu mše svaté. Byl to pro mě nový objev a nové očekávání, ale každopádně od první chvíle, od začátku mše svaté, jsem pořádně zakusil sílu, že je to mše svatá!

 

Nebylo mnoho příležitostí od r. 2007, abych prožíval mimořádnou formu římského ritu, ale vždy, když jsem se mše svaté účastnil, vždycky pro mě byla novým objevováním. 

 

V podstatě až do letošního roku to pro mě byla příležitost spíše výjimečná. Vždy jsem si ale říkal, že kdybych se pravidelně účastnil této formy mše svaté, byla by mi mnohem vlastnější.

 

Když jsem teď v Zubří a mám tu příležitost skoro každý týden, naráz si uvědomuji, jak krásně mohu vstupovat do tajů této nádherné oslavy Boží a že skutečně je to stále lepší.

 

Když je teď onen nouzový stav a pár krát jsme postrádali vynikajícího ministranta Filipa, protože díky němu jsem mohl prožívat mši svatou i z pozice lidu Božího a vidět, jak se má ministrovat a když už velkou část mše svaté umím si díky částečné znalosti Latiny přeložit a vím co, kdy a proč dělám, je můj prožitek mše svaté stále lepší. 

 

A dnes, kdy jsem rád opět předal ministrantský prostor milému spolubratru v ministrantské službě a mohl poslouchat celou mši svatou pozorně a s větší pozorností tak slyšel i čtení a evangelium a nemusel jsem se zabývat, kdy správně odpovědět, ale mohl skutečně naslouchat, pocítil jsem zvláštní velikou radost.

 

Ano, potvrdilo se mi to, že čím častěji prožívám mši svatou, tím je pro mě krásnější. Čím častěji prožívám mši svatou, tím blížeji jsem Pánu. A proč naráz píšu jen mši svatou a nerozlišuji, zda starou, či novou? 

 

No protože čím častěji prožívám mši svatou, tím blížeji jsem Pánu!

 

A to je ta podstata - Být s Ježíšem!

 

A v podmínkách, které teď vládnou je to mnohem náročnější vůbec být na mši svaté.

 

Tím více si můžeme uvědomit, že mše svatá je vzácná a nemáme nic většího, co bychom mohli nabídnout Bohu.

 

A co teď s tím?

 

No, když se dva perou, třetí se směje. Tak se klidně poperte, milí "tridenťáci" s příznivci nového ritu, cože je lepší, já budu raději prožívat mši svatou, když je slavena řádně zřízeným knězem.

  

Zobrazeno 731×

Komentáře

dromedar

Mše svatá jako něco, co se _prožívá_. Ohavnost v dromedarových očích.

Mirec477

@Dromedar - Vidím, že ti chýba dobrá vôľa...

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Ne, Dromedar má v jistém ohledu pravdu. Mše svatá je především Nejsvětější oběť.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio