Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Příprava na první svaté přijímání v době nouzového stavu

Když začal školní rok a já jsem věděl, že budu učit třeťáky, rozhodl jsem se, že příprava bude systematická za každých okolností a dobře udělané pracovní listy si postupně zpracuji tak, abych na každé hodině dětem ukázal, že když si dají záležet na práci s pracovními listy, že je to bude bavit, budou se tím víc zabývat, více poznají a bude se jim to i líbit.

 

Tu dobrou zkušenost mám i s mladšími dětmi, když jsem je učil a názorně jim ukazoval nevymalovaný list a později listy vymalované, bavilo pak i kluky si to vymalovávat, protože to vypadá hezky a je to krásné. 

 

A Bůh nás přece vede ke kráse, tak proč bychom neměli dětem ukazovat krásné věci.

 

Když nastal čas koronavirových opatření, bylo potřeba řešit i výuku náboženství, protože ve 3. třídě, mají-li se dobře připravit na první svaté přijímání, je třeba, aby se systematicky učili a taky, aby je to bavilo.

 

A tak stejně, jako v první vlně koronaviru, i teď jsem se rozhodl dělat videa na You tube, jak ostatně svědčí i tento blog. 

 

Zrychlila se i práce na vymalování pracovních listů tak, že ke včerejšímu dni jsem jako katecheta připraven na celý zbytek školního roku. 

 

Možná si to někteří myslí, že pastorační asistent či katecheta v době koronaviru nemají do čeho píchnout. 

 

Chtěl bych ujistit i své zaměstnavatele, že je to dokonce přímo naopak, ba dokonce přibyde mnoho povinností dalších a na mnohé se musí jinak.

 

Když se chystají videa náboženství, trvá to sice méně, než vyučovací hodinu, ale za to si to katecheta musí připravit sám, musí zhustit obsah a nemá na to nic, o co by se opřel. 

 

Není mi známo, že by naše drahé katechetické centrum nabídlo nějakou akceptovatelnou moderní alternativu, prostě nebyli jsme a nejsme na to připraveni, takže jsme odkázáni na to něco vytvořit.

 

Mimochodem, to už jsem tu taky psal, že nejsem sám, kdo v této době dělá videa náboženství. V první vlně jsem se tak rozhodl sám bez inspirace od ostatních a postupně jsme zjišťovali, že mnozí další měli stejnou či podobnou myšlenku - prostě jsme ve světě techniky a je dobře ji využívat. Já jsem se rozhodl ji využívat jednoduše, ale to neznamená, že to dá o to méně práce. 

 

Videa jsou jedna věc. 

 

Ony listy, co mě napadly dodělat, taky daly spoustu práce a zabraly dost volného času, nikoli tolik čas pracovní (toho jen tolik, kolik bych věnoval přípravě na náboženství). 

 

Musím tedy říci, no vlastně nemusím, protože už to moc krát řečeno bylo a mám to snad i v informacích o sobě, že malování mě baví a jsem rád, když děti vidí a vnímají, že mě to taky baví.

 

Když jsem to dělal pro druhý a pak pro první ročník, dělal jsem to v době, kdy jsem nemohl dělat skoro nic jiného a byl jsem rád za ten čas uměle vytvořený. 

 

Vymalováváním jsem se však zabýval podstatně méně časově, protože pracovní listy těchto skupinek jsou jednoduché a navíc se daly po vytisknutí ze skenu zmenšit na čtvrtinu velikosti a navíc některé z těch listů jsem měl vymalovány už od prvního učení před víc, než 10 lety.

 

Pracovní listy pro 3. třídu jsem musel postupovat podle metodiky, vymalovat vždy originál, neb velká část se nevyplatila zmenšovat, tak jsem nezmenšoval nic, někde bylo potřeba vymyslet obrázek, aby to nebylo prázdné, jinde vyplnit, někde žádné kresby nebyli, tak vymyslet, aby ten list trochu vypadal (vymyšlená hesla navíc byl jen malý bonus, to vymýšlím přirozeně)

 

Ovšem v čase koronaviru bylo co dalšího dělat. Mimo to ještě se musím adekvátně věnovat také studiu a sem tam někdy přijde i něco neočekávaného, což se v pastoraci děje běžně, takže když si myslíte, že máte čas na učení, tu přijde něco, co musíte naléhavě řešit a 2 naplánované hodiny jsou v tahu a ještě se nestihnete připravit na domluvené večerní on-line společenství.

 

A tak jsem rád, že se mi to s pomocí Boží podařilo.

 

Samozřejmě, jsem si jistý, že lepší malíři budou kritizovat, že to vypadá tak a tak škaredě, že se to nemělo vymalovávat fixami (někde opravdu ne, mimochodem spotřeboval jsem na to dvě 30 barevné sady a skoro dopotřeboval 50 barevnou). To samozřejmě respektuji, však ať si to klidně vymalují, jak potřebují. 

 

Ale myslím si, když dětem dáváme domácí úkoly, mohli bychom jim taky ukázat, že ty úkoly sami umíme dobře splnit.

 

Když nám tak ještě ten nouzový stav prodloužili, přemýšlím, že si také udělám za domácí úkol vlastnoruční růženec. Jenže k tomu se chystám přes 15 let a ještě k tomu nedošlo, vlastně jen jednou, když jsem udělal růženec z bonbónů, byl přes celý velký stůl ve školní knihovně a děti z toho měly tenkrát velkou radost. Asi to tu na blogu někde bude, ale mezi těmi 630 články se mi to nechce hledat.

 

Co se týče možností použití těch obrázků, nevyhrazuji si žádná autorská práva, taky protože jsem vymalovával předmalované, takže autorem kresby je někdo jiný. Kdybych to měl všechno kreslit, určitě bych se do toho nedal. 

 

Chcete-li, tedy, použít, klidně bez rozpaků použijte, nedopustíte se prohřešku proti 7. přikázání a mám jistotu, že jako správní katecheté na dětskou všetečnou otázku: "Kdo to maloval" jistě odpovíte podle pravdy, ale neříkejte mé jméno, protože GDPR.

 

Kdo se chcete inspirovat, nabízím odkaz, kde všechny ty listy 3. třídy jsou vymalované: https://www.signaly.cz/fotky/79761

 

No a když jsem hovořil o 1. a 2. třídě, tak to tu, samozřejmě mám také, ale to jste už zajisté četli. Kdyby ne, tak ať to tu máme pohromadě: 

 

Pro 2. třídu (to je nejstarší z r. 2014: https://www.signaly.cz/fotky/77531

Pro 1. třídu (před rokem: https://www.signaly.cz/fotky/77532

 

Z první třídy mám i video o prohlížení obrázků:

Zobrazeno 447×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio