Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Pošta měsíc od prvního svatého přijímání a "Zuberský zázrak"

V neděli 4. října, jak hlásá tento blog, bylo v Zubří první svaté přijímání, ke kterému přistoupilo 18 dětí a 1 žačka z Vidče. 

 

V katechezích jsem je vedl k tomu, že je to začátek a že od prvního svatého přijímání bude ještě mnoho dalších svatých přijímání. 

 

Památky pro děti jsme měli nachystány až na další neděli, kdy mnozí z nich oslavili i druhé svaté přijímání. Velmi mě to potěšilo, že si velká část z nich převzala památku na první svaté přijímání osobně.

 

Třetí svaté přijímání o neděli již vláda v žádném případě nedovolila, jen v rámci individuální duchovní péče. Pak začalo dušičkové období a některým jsem jako akolyta mohl z pověření daného biskupem podat svaté přijímání i já. Měl jsem z toho velikou radost, když s rodiči přišli také děti, které byly u prvního svatého přijímání, některé z nich šly opět i ke svaté zpovědi.

 

Ti, kteří si památky osobně nevyzvedli, bylo ohlášeno, že je dostanou poštou. Dosud je ještě nedostaly, jeden z nich si přišel na faru osobně, z čehož jsem měl taky velmi velkou radost. 

 

Ale je pravda, že teď je velmi ztížená možnost přijímat eucharistického Krista. Ale za to o to víc vítaná a je vidět, že v Zubří se využívá čím dál tím víc.

 

Nicméně v neděli v Zubří vč. rodin přišlo víc, než 50 lidí ke svatému přijímání 

a stal se "Zuberský zázrak."

 

Byl jsem si jistý, že po celém týdnu, kdy jsem individuálně podával svaté přijímání, bylo ciborium téměř prázdné, proto jsem v pátek připravil na mši svatou asi 50 svatých hostií, protože před tím zbylo jen 11 partikulí, což jsem usoudil, že na sobotu stačit nebude, a skutečně by to nestačilo, protože lidí ke svaté zpovědi a ke svatému přijímání se v Zubří množí s den ode dne a neděle od neděle stále větším nárůstem, skoro jako koronavirus, jen ta křivka nejde tak strmě nahoru, ale mírně a pokojně.

 

Na nedělní mši svatou byla proměněna nově jen kněžská hostie a po mši svaté se strhnul frmol mnoha lidí, jsem si zcela jist, že přesáhl padesátku, mohlo to být i lehce přes 60, protože ke konci už jsem se obával, že budu muset lámat hostie, ale naštěstí jich zůstalo jen tolik, kolik jich bylo v pátek před mší svatou, takže Pán naštěstí dal, že dnes (pozn. 2. listopadu) jsem musel nalámat a to dokonce na čtvrtiny, z nichž před mší svatou zbyla poslední maličká čtvrtina svaté hostie, protože přišlo kolem 30 lidí, inu vlastní den Dušiček, a na mši svatou jsem k údivu pana kostelníka, který ovšem potom viděl, jak podávám malé čtvrtky více, než těch 50, když se plánují ještě 2 pohřby, které ostatně nemohou počtem přesáhnout 10 věřících, takže věřící stejně budou odkázáni na onu hodinu podávání svatého přijímání mimo mši.

 

Během neděle Všech svatých jsem podával svaté přijímání i několika z dětí, které byly u prvního před měsícem a jednomu z nich jsem k tomu výročí (nebo spíš výměsíčí?) pogratuloval. Mezi přijímajícími jsem rozeznal i ty, kteří mají své památky ještě na faře.

 

Napadlo mě těmto dětem napsat kratičký dopis, podepsaný i panem farářem a připomenout jim, že v tomto čase mohou skrze svaté přijímání pomáhat duším z očistce:

 

" Vážení rodiče, mil(á,ý) ... 

 

v neděli 4. října jste oslavili první svaté přijímání v našem farním společenství.

V těchto dnech je měsíc od této slavnosti.

 

V obálce máte slíbenou dosud nevyzvednutou památku na tuto velkou událost. 

 

Je čas Dušiček, vzpomínky na naše věrné zemřelé. Modlitba za ně, svaté přijímání a svatá zpověď pomáhají duším z očistce do nebe. Je tedy také vhodný čas přistoupit opět ke sv. přijímání a svaté zpovědi.

 

V tomto období není možné tak často chodit na mši svatou, ale nabízí se alespoň možnost přistoupit opět ke svatému přijímání v čase, kdy je otevřený kostel, tj. v Zubří v neděli po mši sv. do 10:00 a ve všední dny kromě čtvrtka v 16:30 do 17:30, ve středu v kapli ve Starém Zubří, ve čtvrtek a neděli od 16:00 do 17:00 ve Vidči. K dispozici je P. Pavel Hödl ve zpovědní místnosti a pastorační asistent k podávání sv. přijímání. 

 

Také velmi vřele doporučujeme v neděli v 7:45 sledovat z webových stránek farnosti Zubří (www.farnostzubri.cz) či odkudkoliv, kde přenášejí mše sv. on-line či z křesťanských médií. 

 

Je také velmi vhodné, když se v neděli sejdete jako rodina ke společné modlitbě a četbě z Písma Svatého.

 

Srdečně Vás zdravíme a vyprošujeme Vám Boží pomoc a požehnání.

 

P. Pavel Hödl a Vojtěch Hýbl

 

Dáno v Zubří, v pondělí 2.2. 2020, v den vzpomínky na všechny věrné zemřelé

 

Otec Pavel tento vzkaz dětem označil jako dobrý nápad. 

Tak doufám, že to i dobře dopadne.

 

No, a abych trochu poznal Zubří, rozhodl jsem se to dětem osobně donést do schránek místo České pošty, neboť jsem levnější.

Zobrazeno 392×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio