Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Konferenční bohoslužby ... "Všechny vás zdravím!"

V této době nejen z katolíků se stávají profesionální You tubeři.

 

Dnes máme svatého Ondřeje.

 Ten, když hlásal evangelium, musel vyjít! 

 

Dnes však stačí, když zaujme posluchače u počítače,

 kteří si vyhledají třeba 1. neděli adventní.

 

Tak, k tomu několik rychlých poznámek:

 

Jsem tak rád, že jsem katolíkem!

 

Bohoslužba není konference, ale v některých církvích, alespoň podle toho, co on-line vidím, to tak vypadá. Horší však je, když bohoslužba vypadá jako koncert nebo show.

 

 Když poslouchám třeba on-line mši, vím, jak bude probíhat, aniž by kněz byl moderátorem, úvodčím do obřadů či nudným čtenářem nečekaných textů z Písma.

 

U nás kněz je druhý Kristus, očekáváme očekávané a vidíme krásu, ne konferenci nebo kulturu. 

 

Máme mnoho jiných a krásnějších pozdravů z Písma, nikde však není to prázdné, čím se na You tube často začíná: "Všechny vás zdravím..." nebo tak nějak. To už je lepší pozdravit "Ahoj všichni!"

 

 Jenže, to už by byla katolická poznámka, když si uvědomíme, co znamená AHOJ! To se vykládá různě, mě nejvíc oslovuje, jak mě to říkal jeden jáhen: "Ať hoří oheň Ježíšův!"

 

 Možná by to mohl být výborný pozdrav pro hasiče, zvláště pokud by měli jet k požáru, který způsobí adventní věnec. Takže, milí katolíci, buďme opatrní, ať místo svíce na věnci nezapálíme dům.

 

Když jsem se tak díval na bohoslužby jiných nejmenovaných církví, často to vypadá, jako by to bylo dělat všechno jinak, jen ne jako katolíci. 

 

Mám stále větší pochybnosti, zda liturgie jiných církví má nějaké kořeny v Písmu, na které se všichni, vč. nás katolíků odvolávají a je to správně, kdyby se to dělalo, jenže ono to na těch bohoslužbách fakt tak nevypadá.

 

Liturgie by měla pronikat do srdce, nikoli jen jako slovo mezi přáteli. 

 

Svědectví z Písma může být, ale to není úkolem společné bohoslužby.

 

"Klub morálně lepších lidí" není církev. Nebo "Dovolte mi, abych se pomodlil." A co jako chce milý pastor dělat celou dobu? 

 

Všímám si, že na rozdíl od liturgie katolické ať římské či východní, u spolubratří protestujících se zdá to nejdůležitější kázání nebo někde, o to hůř, koncertní pódium.

 

 Pastor si může říkat, co chce a sbor si něco hezkého připraví, nějaké to "zpívané kázání."

 

Někdy to připomíná školu novorozeňátek, kteří o ničem nevědí. Vyprávění o Bibli místo čtení Písma - to taky není zrovna moc hezký.

 

Adventní věnec samozřejmě není nutností, nicméně dělat adventní svícen, aby to nebyl věnec, to je divný.

 

Prostě spoustu zajímavých věcí v jejich bohoslužbě se jistě najde, možná hezké a zábavné společenství, které si také umíme udělat a umíme si to udělat i v rodině.

 

My se však v církvi setkáváme u živého Krista!

 Tak jsem moc rád, že jsem katolík.

 

Jako takový obrázek jsem našel další novou, krásnou, podivuhodnou církev, ve které bych nevydržel, protože tomuto říkají bohoslužba:

Toto byla bohoslužba Apoštolské církve. Asi bych to zařadil do struktur fakt hrozných bohoslužeb.

 

Pro srovnání jsem vybral on-line bohoslužbu "slušnější církve". Je to zajímavé poznávání.

Nicméně, opravdu není nad nádheru liturgie mše svaté katolické (novus ordo i tzv. "tradiční) či svaté liturgie. 

 

Ještě se dá uvažovat nad pravoslavnou Božskou liturgií a jistě se o krásu snaží i evangelíci nebo Husité, ale to jsou bohoslužby, které s námi netvoří jednotu, což je veliká škoda.

 

Zobrazeno 501×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio