Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Jak se dostat do litanií ke všem svatým

1. 11. 2020 11:34

Tak jen k dnešnímu a zítřejšímu dni je to již 3. článek a aby toho nebylo málo, tak zítra bude 4. a pozítří mám připravené něco jiného. Milý čtenáři, asi nestíháš to všechno číst. Já jsem taký užaslý z toho, že už je to 620. článek na tomto blogu. Ale neboj se, přijde i čas blogového odpočinku, kdy si asi postupně dám předsevzetí, že počet článků za měsíc nevystoupá příliš nad desítku a pomalu se budu vracet k původnímu zhruba jednomu článku za měsíc, ale do tohoto ideálu jsem se naučil nějak moc psát. No, a protože todleto seno určitě nebaví, tak se pokusím přejít k tomu, co jsem původně chtěl, než jsem začal psát tento balast.

 

Že Dušičky budou celý měsíc, to už víme a je to dobře a taky víme, že z Duší v očistci se stávají v těchto dnech svatí. Víme i to, že na život v nebi se připravujeme už tady na zemi a že jsme možná již potkali světce a máme se modlit za zemřelé.

 

Je den Slavnosti Všech svatých a k této oslavě církev již od dávné tradice nádherně připravila i liturgii, ale také osobní zbožnost, kdy se Všichni svatí nazývají svými nádhernými jmény.

 

Po delší době začneme videem, které tu v čas vydání ještě nebylo

 

Moje jméno také jednou bude svaté!

 

Máme jistotu, že před námi se nikdo takový, jako jsme my (jako jsem já) nenarodil a po nás nikdo takový nepovstane a že Bůh nás miloval ještě před stvořením světa.

 

Litanie ke všem svatým znějí o nejslavnější liturgii Velikonoční vigilie. Znějí také při kněžském či jáhenském svěcení a co je třeba zdůraznit, znějí také při našem křtu a přidává se tam často náš křestní ochránce. Také, jak měl dnes v homilii o. Pavel, jména svatých jsou vzpomínána při mši svaté a zvláště při Římském kánonu a můžeme ve jmenovaných svatých spatřovat celé nebe.

 

Mnohé svaté slaví církev jako vlastní Slavnost, dnes tedy Slavnost Všech. Jiní jsou slaveni v rámci svátku či památky nebo nezávazné památky. 

 

Budeme-li svatořečeni, tak nevím, zda to v církvi dotáhneme alespoň na nezávaznou památku.

 

Někteří svatí mají na svou počest i vlastní litanie, možná v budoucnu se k nim také můžeme připomenout nebo být zařazeni do litanií ke svatým českým patronům. Do Římského kánonu nás sice nikdo nezařadí, ale ostatní eucharistické modlitby jsou také volné. Nicméně tam by neměly být naše ambice.

 

Ke svým křestním patronům a biřmovacímu patronu jsem si dovolil napsat vlastní litanie k osobní zbožnosti, zajímám se o jejich život, jsou mi inspirací a pomocníky.

 

Ale i já budu-li svatý, budu originální svatý!

 

Ano, každý máme své limity, hříchy, bojujeme o nebe.

 

Vždycky, když v litaniích (jakýchkoliv) zaznělo "Svatý Vojtěchu...", tak v mladším věku jsem se i červenal. Tak veliké to pro mě bylo a vlastně tak jsem se taky naučil být hrdý na své jméno a také děti, které učím náboženství vedu k úctě k jejich křestním patronům a rád jim zjistím co nejvíce o životě jejich světce. Letos to dětem lehce připomenu na videu.

 

Jsem moc rád, že jsem Vojtěch a doufám, že ze mě bude nový svatý Vojtěch.

 

Jaký bude můj atribut na svatých obrázcích?

 

To nevím, hodně to záleží na mém životě, ale pádlo či biskupské oblečení to asi nebude neboť neumím plavat a nejsem biskup. Jaký atribut mě dovede ke svatosti, to teď opravdu nevím. 

 

Doufám, že to nebude počítač nebo tento blog. Ještěže už vynalezli fotografie, takže alespoň svatý Vojtěch Hýbl (nebo Václavovský?) bude na svatých obrázcích vypadat, jak vypadám a slušně upraven jako na připravené fotce.

 

Ale nejdůležitější atribut pro vstupenku do nebe bude čisté a připravené srdce pro Krista!

 

Možná se může stát i to, že se dostanu do litanií jako při jednom kněžském svěcení, kde zpěvák spojil překrásně sv. Stanislava Kostku a Jana Nepomuckého Neumanna: "Svatý Stanislave Kostko, Neumanne!" a všichni zbožně zazpívali: "Oroduj za nás!" Na tom svěcení jsem byl a osobně jsem to slyšel a všimnul si toho, bylo to přesně toho roku, kdy byl vysvěcen na kněze: GDPR.

 

Dnes je správná invokace, jak se zpívá ve svatováclavském chorálu:

 

"Všichni svatí za nás proste, zahynouti nám nedejte! Svatý...

Christe, eleison!"

 

O tomto obrázku z http://www.x-p.cz/ by se dalo hodně dlouho přemýšlet. Doufám, že není heretický. Kdyby náhodou jo, tak si ho nevšímejte.

A ještě taková liturgická poznámka k vybraným čtením při mši svaté:

 

Samozřejmě, daly by se rozebrat i jednotlivé modlitby nebo antifony. 

 

V nebi je však liturgie nejslavnější a hlavně ustavičná!

 

Napadla mě ještě taková poznámka k dnešnímu evangeliu:

 

Matouš zachytil 8 blahoslavenství. Je však možné, že při vší apoštolské práci při Ježíšově výkladu usnul a přestal si dělat poznámky. 

 

Lukáš byl velmi dobrý historik, ale vzhledem k tomu, že napsal blahoslavenství ještě méně a musel k tomu připsat "běda", je zřejmé, že nesehnal všechny materiály. 

 

Takže rekonstrukce Ježíšova Horského kázání je na nás!

 

Musíme chodit s Ježíšem, protože s Ním budeme ustavičně celou věčnost.

 

No a těch 144 000 z knihy Zjevení je napsáno naprosto přesně. Všichni matematičtí vědci se shodují na řešení tohoto příkladu:

 

12 2 x 1000 = Nikdo tam nesmí chybět!

 

Případná absence v nebi je navěky neomluvitelná!

 

Je-li kapacita 144 000, tak prostě 144 001. a další mají smůlu a musí se poroučet jinam. Jen je třeba správně rozmístit sloupy, aby na ten zástup nespadla střecha.

 

První list apoštola Jana je skvělým průvodcem na cestě: Mami, tati, já nejsem vaše dítě!

 

Jsem dítětem Božím!

 

 Ale čím budeme, není ještě zřejmé, takže maminky i tatínkové mohou být v klidu, mají svoje děti, na které mohou být hrdé, protože jsou od Boha, zahrnutí Boží láskou a podle žalmu:

 

To je pokolení těch, kdo hledají tvou tvář, Hospodine!

...A svatí už ji našli a patří na ni na věky!

 

Zobrazeno 792×

Komentáře

ChrisDos

Chleba s marmeládou! :) Protože ho nemáš rád a s úsměvem jsi ho s námi snídal každé ráno.

dromedar

"Litanie ke všem svatým ... znějí také při našem křtu"

Je to už dávno, co jsem naposledy byl svědkem křtu nemluvněte (a příslušné svazky pokoncilního rituálu doma nemám), ale přísahal bych, že tam se litanie nezpívají - buďto jsou vypuštěné úplně, anebo je jejich vynechání povoleno a hojně se toho povolení užívá.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No já, jelikož jsem při křtu relativně často, tak samozřejmě nebývá tam zpívaná verze, jen se to čte, těch světců se řekne jen několik, např. patroni rodičů, prarodičů a dítěte a končí to "všichni svatí a světice Boží..." a následují přímluvy.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

https://www.signaly.cz/fotky/80163/1660662 - Kiki, to je dobrý, ale Tvoje svatořečení za cca 100 let (+/-5 let po smrti) bude určitě modernější

ChrisDos

Vojtěše, to je milé. Snad to ,,modernější" bude ještě více ,,na hloubku"...a ne třeba, že by to zrušili úplně :D Ale, tak, hlavní je dobrý boj bojovat...a k tomu prosím o modlitby. Myslím, že svatí toužili ,,jen" milovat Boha...a svatost byla k tomu automaticky :)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio