Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Když nesmíme zpívat

I pro nás nezpěváky je to provokace, že zakázaného chleba největší krajíc.

 

Kolikrát už jsem slyšel: "Nezpívej!" nebo "Zpíváš falešně"!

 

Když to však vláda zakázala všem, tedy až na výjimky, bychom byli poctiví, tak mnozí řeší typicky česky: "Jak si zazpívat?"

 

Někteří si dokonce i zazpívali doma. Aby však neměli problémy, nebudu zveřejňovat jejich jména a pokud mě k tomu stát vyzve, raději se stanu spolupachatelem trestného činu. Ale myslím, že i ne právník by mě i zpívající nešťastníky z tohoto obvinění snadno vysekal a nemusel by používat žádných právních kliček. 

 

Někteří taky navrhli si písničky při bohoslužbách číst (u některých písniček by to bylo divný čtení, ale máme přece ke čtení antifony, ne?)

 

Byla by jistě zajímavá reportáž, jak třeba v Uherském Brodě, Pivoníně, Ludkovicích či kde jinde ještě mají kostel nebo kapli Panny Marie Růžencové, jak prožijí slavnostní nedělní poutní liturgii. 

 

Jak vůbec bude probíhat nedělní liturgie beze zpěvu, na to se těším už teď. 

 

Bude nádherná jako je nádherná sama mše svatá!

 

Jak už jsem psal v tomto blogu, katolická liturgie římského obřadu s touto záležitostí nemá vůbec žádný problém.

 

Zpěv se stal tak trochu protistátní činností, na internetu už koluje zajímavý obrázek Kancionálu, na kterém je jako na cigaretách umístěn nápis: "Ministerstvo zdravotnictví varuje: Zpěv zabíjí!" K tomu nápisu ovšem chyběla zvětšenina koronavirového viru nebo člověk umírající na covid19, aby se to přiblížilo oněm cigaretovým krabičkám. Nebudu ho sem dávat, nevymyslel jsem to.

 

Nicméně včera při modlitbě před spaním, což je část denní modlitby církve, tedy bohoslužba, o. Pavel zazpíval hymnus - no a teď bych čekal od vlády tučnou odměnu v řádech miliard dolarů, že jsem to napráskal. 

 

Jsem ochoten z toho zaplatit 20 Kč (jako připomínku sv. Václava) do státního rozpočtu a zbytek dát jako dar na misie, že jsem se k tomu zpěvu přidal.

 

Líbí se mi, že o. Pavel v Zubří nechce toto nařízení nijak obcházet a že mše svaté ve všední den vynikly v plné kráse i beze zpěvu. A jak krásně vynikne ona nedělní!

 

Jakkoliv považuji nařízení vlády s tichým souhlasem našeho "hloupého" pana prezidenta (teda, že si to neodpustím), zdá se mi že boj s koronavirem tímto způsobem je marný, ale poslušnost i k (tomuto) hloupému nařízení církev zkrásňuje a zahanbuje všechny, kteří nabyli nekalého úmyslu takto oslabit umělce či věřící.

 

Poukazuje to na to, že nedemokratická rozhodnutí se zaplétají do svých nesmyslů a špatnými prostředky nechtěně dělají atraktivnější dobré věci.

 

Pro nás křesťany katolíky je to však velká výhoda a ještě o to více v tomto měsíci říjnu. Můžeme se modlit o to více - růženec je na to dost záživný i bez zpěvu a mše svatá bez zpěvu se dá prožít nově a krásně podle této doby. Paradoxně tak může toto nesmyslné nařízení vlády církvi i pomoci.

 

No, a když už jsme na tom zpěváci i nezpěváci stejně, dovolil jsem si také mírnou protistátní činnost, za kterou očekávám tučnou pokutu do vybrakovaného státního rozpočtu sic jsem jen chudý člověk (takže ta tučná pokuta max. ve výši mince sv. Václava), a pokusil se zazpívat hymnu Antiochie. 

 

Na svou obranu mohu akorát říci, že falešný zpěv (v mém případě nezáměrný), se vlastně nedá považovat za zpěv, takže vlastně nezpívám.

 

Hudebníky tedy upozorňuji, aby si zacpali teď uši nebo raději, aby si to nepouštěli . Je to video za 35 odběratelů mého kanálu. Když už si to poslechnete, omlouvám se Vám velice za onen nezpěv.

 

Zobrazeno 806×

Komentáře

dromedar

"k (tomuto) hloupému nařízení"

Vyučený knihkupec už je, koukám, taky epidemiologem.

ChrisDos

Vojta je už více profesionálním pastoračním asistentem :) Je zřejmé, že třeba zákaz zpěvu nebyl nijak přibližněji epidemiologicky a virologicky osvětlen. Každopádně, není podstatnou součástí Mše. Sv.

ChrisDos

Díky za hymnu Antiochie! :)

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Díky za dobré komentáře. Přidám odkaz na slovo našeho otce arcibiskupa k následujícímu prožívání našeho křesťanského života podle pandemické vyhlášky: https://www.farnostzubri.cz/content/uploads/2020/10/vsem-farnostem-9-10-20.pdf

Ano, KiKi, přesně tak, to jsem chtěl říci v článku, že naše církev se beze zpěvu může obejít. V Zubří to dnes vyřešili velmi šalomounsky - zpívalo se celou mši svatou sóla z kůru, takže na slavnostnosti neubylo nic.

Dromedare, on pastorační asistent je často pojímán jako "děvče pro všechno", takže i pro epidemiologii. Osobně spíše si z toho dělám legraci byť už kolem sebe znám mnoho lidí, kteří upadli do karantény. Já jsem zatím "tu čest" neměl, ale nevím, co přesně bude.

A že mi k mému biřmovacímu svátku vymyslí ještě přísnější opatření, ...

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Mimochodem a když už jsme u té hlouposti nařízení vlády, tak kteréže to strany propadli v krajských a senátních volbách? ANO kromě 1 ztratilo všechna místa z možných senátních kandidátů, ČSSD nezískalo ani 1 senátorský mandát a KSČM nejenže získala jen velmi málo krajských zastupitelů, v senátu ČR nadále nefiguruje vůbec a z politické scény se vytrácí. To také o něčem svědčí, minimálně o tom, že vláda to nezvládá a naopak při posílení STAN je vidět, že narůstá podpora místních zastupitelů, kteří to mají mnohem více pod kontrolou, než úředníci ve vládě v čele s premiérem stále ještě podporováni neschopným prezidentem republiky.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio