Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Společenství modlitby kněze a laika

Dnes, když toto píšu, slaví se svátek Proměnění Páně. Včera církev moudře slavila Pannu Marii Sněžnou nebo správněji řečeno památku Posvěcení římské baziliky Panny Marie.

 

Asi na začátku nového mého působení bude hodně článků na téma těchto začátků podobně, jako když jsem končil v Drahotuších po 15 letech nemohlo to uniknout pozornosti.

 

Chtěl bych se zabývat teď takovou malou zkušeností, kterou vlastně celou tu dobu žiji. 

 

Bydlím ve společenství na faře s knězem a to je velké požehnání. Vnímal jsem to celých 15 let na faře v Drahotuších a vnímám to, a včera při modlitbě jsem si to ještě hlouběji uvědomil, i tady v Zubří.

 

Jako laik se nemusím modlit denní modlitbu církve. Kněz biskupovi tuto modlitbu slibuje při svěcení.

 

Když žiji s knězem v jedné domácnosti, mám tu krásnou výsadu, že mohu nahlédnout do krásy této liturgické modlitby a mohu být živým svědkem toho, jak se kněz modlí. Velmi živě také vnímám, že modlitba je pro kněze důležitá a pro nás laiky velmi obohacující.

 

Kněz se modlí denní modlitbu církve s celou církví a když se modlí také laik, přidává se k hlasu celé církve. 

 

Někdy jsem si i počítal, kolikrát za den jsem dostal od kněze požehnání. 

 

Jak nádherná je chvíle, když kněz žehná!

 

Jak nádherná je chvíle, kdy kněz slaví mši svatou! 

 

Jak nádherná je chvíle, když se kněz modlí denní modlitbu církve!

 

Jak nádherná je chvíle, když se kněz modlí cokoliv!

 

Jak nádherná je chvíle, když se kněz setkává s farníky!

 

A já tomu jsem denně tak blízko!

 

To je veliká milost nejen pro pastoračního asistenta, ale pro každého, kdo s knězem vytváří společenství, kdo se s ním setká a sdílí.

 

Celá farnost však nemůže bydlet na faře. Já mám tu výsadu, že jsem tak blízko a že takto mohu sloužit.

 

Jsem svobodný, nemusím se modlit všechno, nemusím a nesdílím všechno, ale k čemu jsem zván, k tomu rád přistoupím a rád se přiblížím všem těm věcem a prostředkům, kterými nás kněz přibližuje k Pánu, který má pro nás tak neodolatelnou nabídku, že ji nemůžeme odmítnout, protože jde o naše věčné štěstí. 

Zobrazeno 533×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio