Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Pastorační asistent na faře sám

Už moc krát, vlastně každý rok, má pan farář dovolenou. Už moc krát jsem zažil být sám na faře k dispozici pro všechny, kteří přijdou. Někdy to bylo velmi dramatické, když jsem byl postaven před rozhodnutí, které by měl učinit ten, který faru řádně spravuje.

 

Když jsem blízko knězi, má to vynikající výhodu, že jsem blízko také bohoslužbám a denní mši svaté. Ale když má pan farář dovolenou, tak jen hlavně ve větších městských farnostech jsou zajištěny zástupy i na mše svaté ve všední dny. 

 

Ovšem spíše se všednodenní bohoslužby zruší, takže ona výhoda denní mše svaté je ta tam. 

 

Stejně však bydlet na faře a mít klíče od kostela skýtá velikou výhodu: jsem blízko svatostánku, trůnu Nejvyššího, Beránka Božího. To je vynikající výsada, kdy mohu denně navštívit chrám a modlit se před svatostánkem.

 

Když jsem byl v Drahotuších, nebyl pro mě velký problém se tou dobou projet po děkanátě a stejně tak denně se zúčastnit mše svaté. 

 

I v Zubří bych to rád zrealizoval, ale ještě to tu moc neznám, na kole jsem nebyl ani v Rožnově, což zajisté brzy napravím. 

 

Navíc je tu fara živější hlavně v hodinách, kdy mše svatá bývá a pro tuto živost se mi zatím nezdá vhodné faru opouštět, nýbrž je vhodnější poznávat ty, se kterými se budu často setkávat, jak se v evangelizačních buňkách říká: Oikos.

 

Nicméně potřeba modlitby v kostele je a je vhodné ji zrealizovat alespoň soukromě a tak získávám stále větší a hlubší vztah k bohoslužbě slova.

 

Denní modlitbu církve se modlím sice velmi rád, ale zcela nepovinně a většinou, když má pan farář dovolenou, tak opravdu jen občasně. 

 

Bohoslužba slova je svou formou jednodušší a je velice krásně uspořádána - antifony i lekce a možná by se dalo říci, že i kratší a snad i tvárnější pro modlitbu rodiny, když se modlí z textů lekcionáře, který podobně jako breviář je v celé církvi stejný. 

 

Navíc v době internetu se můžeme podívat skoro denně na kázání svatého otce Františka z Domu sv. Marty. Velmi často jsem toho využíval, když jsme neměli katechezi pro modlitební společenství v Drahotuších. 

 

Takové rodinné rozjímání nad evangeliem dne je velmi dobré a krásné. 

 

Já však jsem muž svobodný a tak toto rozjímání si často dělávám na faře nebo i doma a když mám ty klíče od kostela, tak také v kostele před svatostánkem.

 

Přijímání Božího Slova je vynikající přípravou také na mši svatou, jíž je bohoslužba slova nedílnou součástí. 

 

Vždyť v Božím slově je sám Bůh přítomen a to osobně a je to On, kdo ke mně promlouvá  - nikoli pan farář nebo lektor, který předčítá. Tito vykonávají posvátnou službu, ale v Božím Slově promlouvá sám Bůh. 

 

A když kněz pronáší homilii, láme Boží Slovo jako chléb eucharistie a tímto slovem proniká naše srdce.

 

Proto, když jsem na faře sám a jinak nemohu 

bohoslužbu slova rád si pomohu 

a to proto sice, 

bych patřil Bohu více.

 

 

Zobrazeno 1076×

Komentáře

dromedar

"z textů lekcionáře, který podobně jako breviář je v celé církvi stejný"

[pokašlávání]

dromedar

Jinak, jestli Vám dobře rozumím, nepříliš šťastně motáte dohromady dvě různé věci. V čem spočívá rozdíl mezi soukromým čtením nebo rozjímáním nad mešními čteními daného dne a bohoslužbou slova?

Vojtěch Hýbl (VVRH)

No, odborně to jistě víme oba, myslím, že pro tento šotek to není potřeba moc rozebírat. Rozdíly v tom pochopitelně jsou a to nikoli nepatrné.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio