Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Otevřeny jsou i jiné kostely

Dnes je Noc kostelů, možná se ve zbožnosti dají modlit speciální nešpory či modlitba před spaním - žalmů o noci je moc a textů o světle ještě více. Na noc kostelů dost dlouhý program.

 

Nabídka Noci kostelů má svoje stránky, na které se registrují kostely a sbory, kteří se do toho hodlají zapojit i napříč církvemi. 

 

Ne zřídka, a Drahotuše letos (i loni) jsou toho důkazem, že spolupráce funguje a dokážeme si koordinovat a vzájemně propagovat programy navzdory rozdílům, které mezi námi panují.

 

Dnes jsme všichni za jedno - máme Noc kostelů nebo Noc církví? 

 

V mnohých jazycích se kostel řekne stejně či podobně jako církev. Klidně by to mohla být Noc církví.

 

Kéž bychom to prožili, jak prožil noc Nikodém s Ježíšem.

 

A spolupracují nejen církve, ale i farnosti a obce mezi sebou. My máme otevřený kostel sv. Vavřince v Drahotuších a také ještě Husův sbor. V Potštátské farnosti máme otevřeny 4 kostely - sv. Bartoloměje, Panny Marie, sv. Máří Magdalenu v Boškově a sv. Jana Křtitele v Lipné. Kromě nás v děkanátu Hranice ještě Černotín, kostel sv. Cyrila a Metoděje - to všechno je evidováno na stránkách Noci kostelů.

 

https://nockostelu.cz/

 

Postupně však přicházím na to, že ani v tom nejsme sami. Ne všechny kostely se řádně zaregistrovali na ty stránky a někteří si dnešní noc jedou po vlastní ose. 

 

Tak jsem se dozvěděl třeba, že i v Hranicích bude otevřený kostel a včera mě požádali o spolupráci velmi drobnou, jen zapůjčení některých věcí, z Jezernice, o kterých jsem ani nevěděl. Říkal jsem jim, že je velká škoda, když se nezaregistrovali, ale i tak se zapojují do akce, ve které chceme všechny pozvat k tomu, aby nahlédli klíčovou dírkou, že Bůh nás má rád a všechny lidi taky.

 

Když tak Jezernice, Loučka a Podhoří mají pozvánky někde v okolí a informují na svých webových stránkách: http://farnostitriangl.cz/index.php?p=akce

 

Tato Noc kostelů není církevní, ale kulturní akcí a přijít může kdokoliv. Tak už teď se na kohokoliv těším, já tedy hlavně na Potštátě.

 

 

Zobrazeno 573×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio