Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

O slavnosti památka

Když se slaví slavnost, běžně bývá slavena v ten den. 

 

Jsou však slavnosti, které se občas překládají i na neděli a mezi ně patří i oblíbené Boží Tělo, které se často slaví o vigilii ve středu, následně ve vlastní den slavnosti ve čtvrtek, pak je možné při přeložení na neděli slavit ještě v sobotu z nedělní platností a následně i neděli po onom čtvrtku.

 

Tak to prožívám již dlouhá léta rok co rok.

 

Letos však jsme včera měli vigilii jen tak skrovně bez adorace po mši svaté a protože jinak překládáme na neděli, tak dnes, když se slaví slavnost, která bude v potštátské farnosti v neděli, slavili jsme památku apoštola Barnabáše. 

 

Když jsem loni dělal kalendář, říkal jsem si, že je velká škoda a pro mě jako antiošáka zvlášť, když tento významný světec, syn útěchy, dostane od církve košem ve slavení a bude muset dát přednost Slavnosti Těla a Krve Páně. A tak košem nedostal, prostě jsme ho oslavili v Potštátě, kde již po 2x byla Antiochia a ještě nějaká antiošácká setkání v minulosti.

 

Slavné Boží Tělo tedy bude až v neděli v kostele Panny Marie, po mši svaté bude adorace a pak nad městem požehnání městu. Nebude se dělat průvod k oltářům, protože i Město zrušilo své slavnosti a vyznělo by poněkud divně, když by křesťané ve vší parádě při koronaviru, který už snad odchází, si dělali slavnost slavnější, než celé Potštátské slavnosti, které zvláště v r. 2018 při 700 letech města byly opravdu slavné, jakožto i tehdy pár týdnů před tím byl slavný průvod Božího Těla kolem 4 oltářů z horního poutního kostela Panny Marie do farního kostela sv. Bartoloměje.

 

Dnes jsme, tedy, oslavili významného světce pro Antiochii a v neděli ve skrovnější parádě Boží Tělo.

 

A o průvod Božího Těla taky nepřijdu, protože ve vší slavnostnosti se vším všudy bude v neděli také v Drahotuších. 

 

A aby toho nebylo  málo, tak v sobotu o sv. Antonínu bude pouť ve Středolesí, kde jsou i Božítělové kapličky, ale Boží Tělo tam také dělat nebudeme, oslavíme sv. Antonína.

 

Možná bych mohl dnes vyhledat nějakou slavnostní Božítělovou mši, ale přece jen jsem rád, že jsem byl na mši svaté a oslavili jsme světce, který by jinak dostal košem a byl odložený o 1 rok. 

 

I když, co je to v nebi 1 rok?

 

No, a zítra nás čeká Noc kostelů, ze které budou mnozí nadšení, i když letos vychází tak, že se musí chystat Noc kostelů a po ní hned Boží Tělo.

Takže farníci mají co dělat, jsou neustále vzorně zaměstnáváni.

 

Zobrazeno 435×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio