Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Pozdravení andělské trochu jinak

Pozdrav, Pán Bůh, Maria!

Dejž to, Pán Bůh, Anděli!

 

Chvála Kristu, Maria!

Až na věky, Alžběto!

 

My, co hříchům propadáme,

zdravme Matku, kterou známe.

 

Matko Boží, pros za nás,

buď s námi i v smrti čas!

 

Když anděl pozdravil Pannu Marii, nebylo to tak, jako bychom řekli: "Dobrý den" nebo v dřívějších dobách "milostivá paní." Byl to pozdrav, kterého se Panna Maria ulekla. Pozdravit ženu "milostiplná", tak šlo pozdravit jen Pannu Marii.

 

A stejně překvapivé bylo i přivítání Alžběty, když Panně Marii řekla: "Požehnaná ty mezi ženami a požehnaný plod života tvého." Nejen, že vítá Marii výsadním titulem, ale vítá také její dítě, které je ještě v lůně. 

 

Jak by zaplesala maminka v požehnaném stavu, kdybychom také pozdravili její plod. A církev ráda žehná rodičkám.

 

V té druhé části už je rozhovor přímo s Pannou Marií. A o čem jiném bychom měli hovořit s Matkou Boží, než o tom, že se těšíme do nebe, ale potřebujeme pomoci, abychom se tam dostali.

 

Tak nějak jsem v tomto týdnu rozebíral s dětmi tuto krásnou modlitbu k Panně Marii, tedy ono normální Pozdravení andělské, jak ho známe: "Zdrávas, Maria..."

 

Když jsem pak dětem, v Drahotuších holkám a klukovi, říkal, že až budou maminky, budou cítit dítě jako Alžběta, ale že já s tím nemám zkušenost, protože nemůžu rodit, popadl je smích, ale vůbec nevím proč.

 

 

 

Zobrazeno 567×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio