Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Ke křestním narozeninám jsem si pořídil...

Křestní narozeniny mi vycházejí zcela spolehlivě do doby velikonoční, ještě spolehlivěji, než narozeniny pozemské, které občas, ne však moc často vyjdou nejdřív na "škaredou" středu, ale osobně nikdy nepamatuji, že bych slavil na Velký pátek - to mnohem častěji na bílou sobotu či velikonoční neděli nebo pondělí, ale vesměs mé narozeniny vychází na čas velikonoční. A křtiny o 3 týdny později, pokud jsou velikonoce již v březnu, tak nejpozději na Ducha Svatého, onen 14. květen, kdy jsem byl křtěn, tak právě tak vyšel. Měla-li by být ta nejkrajnější mez, tak to bude vždycky dřív, než slavnost Nejsvětější Trojice.

 

Čím dál více se objevovala potřeba mít jako student webkameru, zvláště v době koronavirové, o které jsme netušili, že bude a nakonec od on-line přenosu mše svaté nás zradila zastaralá technika.

 

No a protože liturgika na dobrou noc probíhá přes zoom, některé přednášky z vysoké školy máme taky on-line, tak jsem se rozhodl v tento čas udělat radikální řez a zakoupit novou techniku. Shodou okolností to vyšlo právě před mými 42. křestními narozeninami, takže taková dobrá příležitost pořídit si notebook v akci, který má všechny ty vymoženosti. 

 

Původní úmysl však byl zakoupit pouze webkameru, ale během koronaviru je všechny vyprodali a tydle věci si kupovat na dálku se opravdu nehodí. 

 

Když jsem však viděl super nový notebook za 4,5, hned jsem si řekl, že by byla hloupost to nekoupit. Škoda, že jsme to neměli v časech velkých on-line přenosů bohoslužeb. Skutečně nás v tom zradila jen moje 12 letá stařenka, která nestíhala dát zvuka a obraz dohromady a vydávala při námaze s vypůjčenou webkamerou podivuhodné zvuky starého stroje. 

Vyzkoušel jsem si i přímý přenos mariánských nešpor a šlo to. Není to však žádná kvalita, neb nešpory jsem se modlil již za sporého světla a Dromedarovi asi neudělal moc velkou radost, když jsem se to modlil jako první nešpory slavnosti Panny Marie Fatimské, ale úterý 5. velikonoční neděle by nebylo do budoucna praktické.

 

Zobrazeno 713×

Komentáře

dromedar

"... neb nešpory jsem se modlil již za sporého světla a Dromedarovi asi neudělal moc velkou radost, když jsem se to modlil jako první nešpory slavnosti Panny Marie Fatimské, ale úterý 5. velikonoční neděle by nebylo do budoucna praktické"

Z jakého formuláře se modlí @VVRH před webkamerou ve svém pokojíčku a jak se ten formulář má k liturgickému kalendáři a rubrikám breviáře je mi víceméně jedno.
Obecně nahrávky sólově modlených kompletně recitovaných nešpor jsou pro mě naprosto nezajímavé. Když už si nějaký záznam nešpor (nebo jiného liturgického slavení) pouštím, tak buďto kvůli hudbě, nebo protože mě zajímá liturgická kultura a zvyklosti nějakého kostela, kam se snadno nedostanu, nebo protože jde o nějakou jedinečnou zajímavou událost.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Jo a ještě s nevhodnými vsuvkami. Přiznám se, že jsem si potřeboval vyzkoušet možný živý přenos a protože už jsem se pomalu chystal studovat a pak na kutě, tak jsem zvolil nešpory a abych to mohl někdy unaven použít (když už jsem tak unaven, že se mě nechce ani modlit), použil jsem výše zmíněného formuláře. Příště se pokusím o zbožnější a lepší přednes.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio