Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Hledá se 100 lidí na mši svatou

11. 5. 2020 9:22

Koronavirová opatření se již rozvolňují a od dne dnešního 11. května je dovoleno 100 ovcí se svými pastýři. 

 

Jenže je tu takový problém: 

100 ovcí ve všední den sotva seženete. 

 

Takže, kdo může, dnes v 18:00 na mši svatou do farního kostela v Drahotuších, určitě přijďte. Budeme moc vděční, i když mše svatá se smí konat i s nižším počtem ovcí, ale přece jen, je to takové biblické.

 

Bylo by krásné, kdyby se to podařilo. Apoštolům, když na ně sestoupil Duch svatý, se během chvilky podařilo sehnat na 3000 mužů, ale tolik ani nemají Drahotuše obyvatel a navíc nám to nedovolí ani stát, protože těch 100 ovcí v současné situaci považuje za maximum.

Zobrazeno 1620×

Komentáře

JiKu

A máte v kostele 10 m2 na jednoho věřícího? Je alespoň 20x50m velkej?
Třeba by mohlo být úkolem pastoračních asistentů spočítat koronavirovou kapacitu svých kostelů.

JiKu

A nalepit barevné značky, jako v sámoškách u kasy.

dromedar

Kdybych nějakou ovci potkal, nasměruji ji do Drahotuší.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

JiKu, díky. Kostel máme trochu menší, ale alespoň co jsem četl z českých podmínek, tak tam se to nikde nezmiňuje, pouze povinné rozestupy, které se ostatně dodržet dají.

Dromedare, díky. Ovšem předpokládám, že oba máme na mysli ovečky lidského rodu homo sapiens, nikoli ovce domácí (Ovis aries) - to by bylo ještě složitější sehnat.

dromedar

Mně se jedna ovce občas popásává před domem - je tu takový travnatý plácek a občas někdo přijede autem, z kufru vyloží ovci, nechá ji trochu napást a zase s ní odjede. Tak jsem primárně myslel, že bych k tahu do Drahotuší povzbudil tu, kdyby se zase ukázala (a drze vběhla otevřenými vraty okusovat domácích předzahrádku, jak také někdy dělává).

A pak, kdybych na ulici potkal někoho, z koho bych neměl strach, že mě zbije a nebudu mocen účinnou obranou se před náporem jeho spravedlivého rozhořčení zachovat u zdraví, zeptal bych se "Dobrý den, promiňte, že ruším: nejste náhodou ovce?" A kdyby odpověděl/a "Ano, jsem ovce! Jak jste to poznal?" nasměroval bych ho/ji do Drahotuší.

JiKu

Musíte se ptát jinak.
Nejdříve se představte.
"Dobrý den. Já jsem velbloud. Nejstwe náhodou ovce?"

A pak nám napište z Bohnic, jaké to je shánět ovečky pro VVRH.

dromedar

A až mě propustí, na oslavu znovunabyté svobody napíšu nový nápěv pro antifonu "Já jsem bača dobrý, znám své ovce a moje ovce znají mne [atd. atd.]" z pondělka Svatého týdne.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Tak nás bylo 15% možných.

JiKu

A neshlukovali se neoprávněně?

JiKu

Vzpomínám na výkřiky spolčařskejch kněřží: "Sedněte si všichni dopředu! Podejte si ruce!"


Blahoslavený koronavirus! Konečně mohu být při mši sám sebou, a ne kouskem společenství. Participatio actuosa.

dromedar

"Jen ty hodinky kazí dojem."

Povrchová úprava toho kontrabasu taky kazí dojem.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Koronavirové věci dodržujeme a za déšť se modlíme účinně. Jen pan prezident tomu nevěří a bagatelizuje koronavirus oproti suchu. Jeho víra je zcela nedostatečná a to se snažil nám dávat nějaké velikonoční kázání.

dromedar

"za déšť se modlíme účinně"

a média mlčí!!!

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Média hlásají, že prezident už nebere vážně koronavirus, ale sucho. Přičemž je jasné, že pan prezident je ten, který je v této situaci národu naprosto k ničemu. Škoda, že jsme nevolili správně muže s křesťanskými hodnotami.

JiKu

Škoda, že jsme nevolili správně muže s křesťanskými hodnotami.

MLUVTE, PROSÍM ZA SEBE.
Jsem hrdý na svého prezidenta, kterého jsem si zvolil a děkuji Bohu za jeho volbu.

Sucho je samozřejmě horší, než koronavitus, což vidí každej, kdo není předpojatej.

Hrabosh

@JiKu My nejen máme správnou plochu kostela, my máme dokonce očíslované a zorganizované sezení, my máme přihlašovací systém, kde se zavazujeme dodržovat vládní nařízení a organizační pravidla, my máme zredukován počet nedělních mší ze tří na jednu, protože by se v mezičase nestihl kostel řádně vydezinfikovat, my máme účast na nedělních mších 900 lidí, ale kapacitu našich pečlivě organizovaných mší se stejně nedaří naplnit...

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Taky jsme posledních 14 dní měli mši svatou v prostorách kolem kostela, na hřbitově, kde nebyl problém s dodržováním vládních nařízení a na tu plochu mohlo přijít hodně lidí, ale přišlo asi 80 a to včetně návštěvníků ze sousedního města Hranice. Takže lidé z koronaviru mají ještě strach a nejvyšší představitel státu si dovolí ten strach zpochybňovat, protože žije na hradě a neví, co se děje v podhradí. Sucho je momentální realita, ve které nemůžeme obstát jinak, než šetřením s tím, co máme, vynalézavostí, jak a kde nalézt vodu a vysíláním proseb do nebe.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Hrabosh: Děkuji za pohled do zbožných krajin.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

JiKu: samozřejmě, pochopil jste správně mou předpojatost. Ano, kdyby pan prezident prohlásil opačně, dalo by se mu namítat, že nic nedělá proti suchu. Také děkuji Bohu za naše představitele, které si zasloužíme a prosím, abychom příště volili lépe, měli větší víru a zasloužili si alespoň formát krále Davida.

JiKu

@Hrabosh: ale kapacitu našich pečlivě organizovaných mší se stejně nedaří naplnit...

Nerozumím. Nepřišlo ani těch 15? Nebo od včerejška 100 ve všední den? Nebo není dost rezervací na příští neděli?

Vojtěch Hýbl (VVRH)

To je správná otázka. Ani mě to nenapadlo.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Dnes je mše sv. pro změnu v Partutovicích v 17:30 a po ní májová pobožnost. Předpokládaná účast je 30 lidí. Kdo by chtěl, tak je ještě 70 míst volných, pokud však jde o rozestupy, na které je třeba také dbát, tak ať chodí především rodiny, které mohou být u sebe a vždy ob jednu lavici a pak na každou rodinu přenosná lavička v dostatečných rozestupech. V tom případě bude kapacita naplněna.

Hrabosh

Dokud byla možnost pouze 15 lidí, do kostela se stále nemohlo. V pondělí bylo na mši odhadem 40 lidí? V přihlašovacím systému je vidět, že je dostatek místa na všechny jiné dny kromě neděle, kde je místo už pouze pro jednotlivce. Na takto velkou farnost po tak dlouhé době bez možnosti účastnit se osobně mše bych čekala větší zájem.

JiKu

Tak velká účast (dříve) by mohla znamenat oblast, ve které bylo chození na mši z velké části zvykové či plnění povinnosti. Tento důvod nyní odpadá. Stále existuje dispens a zvyk se rychle vytrácí.

Je docela možné, že karanténa hodně zahýbá návštěvností, zejména v těch oblastech, kde byla návštěvnost ještě vysoká. Kde to bez toho nešlo. A teď se ukázalo, že ono to vlastně jde.

Hrabosh

Soudě podle sebe - my jsme emigrovali do první farnosti, kde se dalo účastnit bohoslužby již od 15 lidí, kde se přijímání nepodává prakticky mezi dveřmi a kde nemusíme sedět na značkách. I když tedy my na jednu mši tento týden u nás ve farnosti zapsaní jsme taky. Třeba to bude zvladatelné.

Soudě podle jiných - online to stále jde, netřeba se nikam zapisovat, nic řešit, stejně to má za pár týdnů celé odeznít, tak kam spěchat.

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Další věc je, že ne každý, možná dokonce velká část věřících se nezabývá běžně ani farními stránkami a informací z televize zazní jen jedno slovo "bohoslužby" mezi ostatními povolenými, takže některým starším běžně praktikujícím farníkům chybí informace a možnost se k nim nějak dohrabat, ti mladší, pokud chtějí, sledují on-line a nemá-li to místní farnost, tak jsou odstřiženi stejně tak od informací, tudíž nejlepší kontakt je stále ten přímý a zájem je vidět při konkrétním setkání, kdy mohu říci: "Bohoslužby už jsou úplně normálně, jak byly před tím" a zároveň vidím tu radost, když už konečně se dá jít normálně do kostela, jak byli zvyklí. Po celou krizovou dobu v podstatě je dovolené chovat se jako nemocný a na bohoslužby nechodit. A pokud to tak kdokoliv bere, není to hřích. Kdo je ...

Vojtěch Hýbl (VVRH)

...teď v kostele, je tam dobrovolně a s láskou a ti ostatní, co tam nejsou, rozhodně nejsou bez lásky.

Zobrazit 30 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio