Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Růženec jako vlastní osobní modlitba

Dostáváme se pomalu ke konci série o růženci i pro nekatolíky. Je to v podstatě první série, kterou jsem začal na svém blogu dělat a nějak se rozrostla do úplně jiných rozměrů, než jsem sám předpokládal. 

 

Modlitba růžence má jistý dopad na dění v celé církvi.

 

Růženec se mohu modlit ve společenství, o tom již stručný článek slušné délky byl. 

 

Ale i když se modlím růženec sám, má to velikou hodnotu, protože podobně jako denní modlitba církve, je i růženec modlitbou, kterou se celá církev modlí, ač se nenazývá liturgií a svým způsobem patří k nejkrásnějším projevům zbožnosti lidí a Panna Maria, která se zjevuje na různých místech a připomíná nám Zjevení v Písmu svatém, velmi často se zjevuje i s růžencem - jako třeba ve Fatimě či Lurdech.

 

Zjevení Panny Marie však vůči katolické víře nemají žádnou podstatnou závaznost, jsou to mimořádné události a jejich poselství zdůrazňují a potvrzují poselství Písma a podle tohoto kritéria se posuzuje také jejich pravost.

 

Nicméně tento článek nemá být o mimořádném zjevování Panny Marie lidem, ale o zjevení Panny Marie skrze tuto překrásnou modlitbu růžence.

 

Písmo svaté samo nám ukazuje Pannu Marii jako ženu, která souhlasila s tím, aby se na ní vyplnili veliké věci.

 

Když tedy i sám rozjímám růženec, jsem si vědom toho, že na celém světě se modlí tuto modlitbu mnoho křesťanů a tedy, že nejsem nikdy sám, který se modlí růženec. Celý svět je provázán růžencem a Panna Maria je Královna posvátného růžence.

 

Když jsem se naučil modlitbě růžence, trvalo mi to velmi dlouho, než jsem si ji zamiloval. Když jsem si ji zamiloval a rozhodl se pro denní modlitbu, trvalo mi snad ještě déle, abych denní modlitbu dodržel. 

 

A když jsem navštívil Lurdy a Fatimu, stala se modlitba růžence mou denní modlitbou!

 

Jsem tomu moc rád, že se denně mohu modlit růženec. Je mnoho chvil, kdy mi tato modlitba dává sílu, abych vyřešil i těžké situace, v nichž se občas dost často nacházím.

 

Střelná modlitba zmůže hodně, ale růženec je náročný na zklidnění a když se člověk ponoří do modlitby růžence a začne rozjímat, tu veškeré starosti si vezme na sebe Panna Maria a předá je svému Synu. 

 

Rozmlouvám s Pannou Marií o Ježíši a Ježíš se na mě dívá láskou, kterou chová vůči své Matce!

 

To je úžasný dar této modlitby. Kéž by zůstala mojí denní modlitbou!

 

Já však jsem katolík a dobře se mi to říká.

 

https://vvrh.signaly.cz/2002/ruzenec-a-ekumenicka-bohosluzba-aneb-ruzenec-i-pro-nekatoliky

 

Zobrazeno 683×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio