Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

O velikonoční vigilii se místo vody letos měla žehnat desinfekce

19. 4. 2020 10:50

...v letošních průvodcích k obřadům Třídenní se však na to zapomnělo...

 

Jsem moc rád, že již brzy budeme moci vítat lidi na bohoslužbách. 

 

Když si čtu všechna opatření, která bude třeba dodržovat, zaujalo mě, že se svěcenou vodou se nic dít nebude, takže nová voda ve křtitelnicích o velikonocích se nejspíš zkazí a nebude ke křtění. 

 

Svatý lid Boží místo toho, aby se přežehnal svěcenou vodou, bude muset použít desinfekci rukou. To mě přivedlo na myšlenku shora, která je pochopitelně myšlena v žertu, kdyby to někdo nepochopil. 

Můj blog má jinačí články, než je odborný blog tisíckráte.cz, který je teologicky vytříbený a každý schopný teolog by ho měl znát zpaměti a vzorně, stejně tak, jako všechno to, co se učí na teologických fakultách. Klidně bych z toho dělal i zkoušku.

 

Když Petr chtěl umýt i ruce, Ježíš zřejmě neměl u sebe desinfekci, proto Petrovi odpověděl, že kdo se umýval před tím, tomu stačí umýt nohy a je čistý celý. Od nohou viry nechodí, přes ruce však ano, protože ty se často dostanou k ústům. Nohu do úst člověk nestrčí, i kdyby chtěl.

 

Takže vlastně lidé, kteří přijdou na bohoslužby, budou muset se přežehnat nepožehnanou desinfekcí, jinak by byli na mši svaté neplatně. S tím by bylo třeba něco udělat. Ale obřad žehnání desinfekce jsem v benedikcionále nenašel.

 

Každopádně ani nevíte, jak moc se těším, až při mši svaté budou přítomni i lidé. 

 

Mše bez účasti lidu je taky krásná, ale už se mi trochu "zajídá."

Zobrazeno 664×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio