Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Celý 1. ročník náboženství v jednom You tube

Tak, když nám zrušili školy, přestěhovali jsme se na You tube a promluvili náboženství virtuálně (já i o. Radomír Šidleja po mě).

Ten nápad učit náboženství tímto způsobem nepřišel ode mne, vyžádala si ho situace a musel jsem se naučit být You tuber z druhé strany. Motiv přišel od dětí už někdy před rokem, když zjistili, že mám kanál, jak o tom psal tento blog:

 

https://vvrh.signaly.cz/1901/ty-jsi-youtuber-aneb-kam-pan-farar-nemuze-nastrci-katechetu

 

A když to zjistili, znamená to pro mě, že to taky se zájmem sledují a proto jsem se rozhodl pro tuto formu raději, než abych připravoval a zasílal materiály přes e-mail a zadával domácí úkoly.

 

Nebo vlastně jestli chcete se podívat na kanál, tak se klidně podívejte:

https://www.youtube.com/user/vvrh

 

První video bylo poněkud nesmělé, učil jsem se to. Další už jsem bral tak nějak normálněji s tím, že jsem ze svého vypozoroval, že je pro mě krajně nevhodné dělat si jakýkoliv scénář a jen se prostě připravit s modlitbou na rtech a rovnou jít na natáčení i se všemi kiksy, které, doufám, rodiče dětem vysvětlí, kdyby bylo něco věroučně špatně pochopeno (na což mě i o. Radomír upozornil, když shlédl ty první videa). 

 

Mimochodem, o. Radomír má kvalitnější a jistější výuku i proto, že mu stojím za foťákem poslední dobou jen tak (navíc to musím dát na své You tube, takže výtvor ještě teplý přebírám) - už se z něj stal taky profesionál a že má přesný scénář své výuky, čímž pádem je i kratší a méně omylný. 

 

U mě jsou vidět i okna a přerušené myšlenky nebo jiný výklad v některých chvílích správný - rozjímání neb jsem sám a někdy i se zapomenutými pomůckami.

 

Kromě toho jsem se rozhodl ještě pro křížové cesty a další modlitby k povzbuzení, protože vnímám, že mnozí farníci těžko snášejí ztíženou možnost být na mši svaté, byli na to zvyklí a teď nemají nějaký krizový scénář, protože církev nás krizím moc neučí.

 

Přiznám se, že mě to začalo bavit a ještě před časem, který mě a všem zaměstnancům biskup dává volno už mám všechno potřebné náboženství natočené, kdyby se již nemělo učit, ale doufám, že se bude učit, takže do konce dubna budou vycházet premiéry kromě velikonočního pondělí vždy v 11:45, v tom velikonočním týdnu až ve čtvrtek v 11:15 a právě to čtvrteční video je takovým prohlížením obrázků za celý rok a naťuknutím všech témat, která se pro 1. ročník podle metodiky "Jsem s tebou" probírají.

 

Až se pak zase uvidíme s dětmi, budeme mít co probírat, nicméně dám jim všechny zbývající papíry a trochu se odvážeme zase k jiným tématům, když jsem je všechna vlastně už probral po videu.

 

Některé děti třeba si chtějí více popovídat o svých patronech - bude tím pádem na to čas. A hlavně ještě nás čeká tradiční výlet pro děti z náboženství!

 

Ještě tedy plánuji asi dvě videa: Víra sv. Vojtěcha (k svátku a narozeninám, abych nepřišel o svou oblíbenou narozeninovou hodinu) a Cesta světla (jen ke Slavnosti Zmrtvýchvstání Páně)

 

Tady jsou obrázky těch pracovních listů (vymalované): 

 

https://www.signaly.cz/fotky/77532

 

Zobrazeno 514×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio