Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Živý růženec - modlitba růžence v rámci společenství

Tak začínám 2. třetinu povídání a uvědomuji si, že se budu v některých věcech i trochu opakovat. Pokusím se, tedy, být co nejstručnější, ale to je to, co se mi moc často nedaří. Tento příspěvek vyjde patrně na Sv. Josefa.

 

Vlastně, když to píšu, tak je výročí volby papeže Františka, nicméně první slavnostní mši měl papež František právě 19. března 2013. 

 

Ani jsem nečekal, že své postní předsevzetí budu moci vzít vážně, ale postní dobu nám ještě zpostil koronavirus, což rozhodně neznamená méně práce, ale spíše naopak nové úsilí a nové cesty pastorace, o nichž by se dala psát i diplomka, ale stejně nás nikdo nepustí na vysokou školu, máme různá omezení setkávání se s lidmi i omezení společenství a tím více si nyní můžeme společenství vážit, ať má jakoukoliv formu.

 

Todleto jsou takové moje katecheze o růženci, takže denně tomu věnuji zhruba hodinu a docela mě to baví. V současné situaci budu podobně asi psát katecheze pro děti z náboženství či udělám nějaké video.

 

Ale už by bylo užitečné začít něco na stanovené téma.

 

Živému růženci jsem se docela vyhýbal, stačilo mi, že jsem členem Rodiny Neposkvrněné

 

Že je nějaký živý růženec vím zhruba stejnou dobu. Jeden konkrétní desátek na měsíc mě při mém závazku z rodiny neposkvrněné se modlit 5 připadal moc zavazující, protože modlit se 5 desátků stejného růžence celý měsíc se mi nejevilo praktické. Nakonec jsem se přece nechal přemluvit až v Rychnově na Moravě někdy v r. 2001, ale tento závazek jsem držel sotva do r. 2007.

 

Živý růženec je takové společenství na dálku, většinou se neschází, ale přece má v sobě jedno krásné kouzlo, které mě fascinuje hlavně v posledních letech (jich už je taky dost), když jsem v r. 2010 byl u založení živého růžence farnosti Partutovice, ve kterém se teď modlím.

 

Když se modlí ve společenství každý po desátku, pomodlí se celé společenství všechny růžence, tedy celou jednu růži. Když je ve farnosti víc růží, celá farnost kvete.

 

A když já se pomodlím místo pěti desátků jen jeden, toto společenství doplní mou modlitbu. Ale v žádném případě toho nezneužívám a raději se modlím 5+1 nebo resp. 5+2, protože mezi tím vznikl také živý růženec Antiochie.

 

Když jsme měli v Partutovicích setkání členů živého růžence, abychom sdíleli zkušenosti se svou modlitbou, jedna paní řekla: "Raději se to pomodlím více krát za den, než abych zapomněla."

 

V tom jednom desátku růžence objevujeme nádheru celého růžence a s velikou radostí dáváme Panně Marii celou růži.

 

Nebudeme se zabývat historií živého růžence, ta se dá vyhrabat někde na internetu mnohem věrohodněji, krátké svědectví jsem zde na blogu již uváděl a tady jsem ho ještě zkrátil.

 

Důležité je, že růženec je modlitba, kterou se křesťan nemodlí nikdy sám, i když sám ve skutečnosti je, ale kolem modlitby růžence se tvoří společenství,...

 

Živý růženec není jediné sdružení kolem této modlitby. Jsou i různá růžencová bratrstva nebo existuje také misijní růženec, kde na každý světadíl připadá jeden desátek.

 

"...kde jsou dva nebo tři ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich..." 

 

Za ono já patří Ježíš, ale mohu to být taky já, který jsem členem, který se modlí a který má z modlitby užitek. 

 

V době současné mě napadá, že máme od Boha veliký dar, když církev se nyní musí scházet hlavně v rodinách a musíme žít víru v rodinách. 

 

Živý růženec je výborná modlitba rodiny. Sám jsem to zakusil a v té rodině, kde jsem byl to velmi fungovalo a velmi je to povzbuzovalo, vzájemně na sebe mysleli, růženec byl pro ně velmi důležitý.

 

Kolik situací dovede vyřešit a uklidnit desátek růžence!

 

Vůbec nevadí, když je někdo popleta a pomodlí se třeba jiný desátek. Je velmi krásné se ten desátek, to tajemství modlit od srdce. 

 

A modlím-li se jen jeden desátek, mám velký prostor rozjímat nad tím konkrétním tajemstvím a modlím-li se takto rozjímavě a každý měsíc střídám desátky, za necelé dva roky prorozjímám všechna tajemství posvátného růžence.

 

Modlím-li se každý den jiný desátek, za 20 dní mám pomodlené a prorozjímané všechny růžence.

 

Růženec je vynikající příprava na mši svatou a dále...

 

Ve velké části farností, v Česku zcela jistě, možná však i ve světě, se růženec modlívá často před mší svatou a většinou celý jeden růženec. Je to modlitba nádherně prožívaná ve společenství.

 

Růženec je vynikajícím prostředkem na záchranu světa.

 

To můžeme prožívat teď! 

 

Máme velmi dobrou zkušenost, poslední papežové k modlitbě růžence vyzývají.

 

A teď jsme zcela konkrétní, když církev na celém světě se denně modlí ve 20:00 za odvrácení pandemie koronaviru. 

 

Dnes, ve "fatimský den", o výročí papeže Františka, na večerní mši svaté o. Radomír se zmínil, že se připojujeme k modlitbě v kostele a lidé přišli se s námi modlit růženec.

 

I takto se dá učinit společenství, ve kterém se schází celý svět.

 

Růženec se modlí jednotně a každý ví, že se zapojuje do společenství. 

 

Růženec je modlitba, která nás učí uvažovat o tajemstvích Páně a sjednocuje církev.

 

https://vvrh.signaly.cz/2002/ruzenec-a-ekumenicka-bohosluzba-aneb-ruzenec-i-pro-nekatoliky

 

Zobrazeno 522×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio