Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Praktický půst

Zbožně to zní, ale moc zbožné to nebude, proto "jen tak".

 

Postit se dá naprosto různě a Písmo nás vyzývá "k postu, který se líbí Hospodinu."

 

Nevím, jak se Hospodinu bude líbit můj letošní půst, když jsem si nenařídil žádnou dietu, nerozhodl jsem se nějak moc omezovat, nerozhodl jsem se vyvinout nějaké zvláštní úsilí či nějaké zvláštní dobrodiní.

 

Nerozhodl jsem se "rozvazovat uzly jha, propouštět na svobodu, lámat jařma..."

 

Nerozhodl jsem se ani nějak zvlášť v tomto roce Bible více otvírat Písmo svaté...

 

Pro co jsem se vlastně rozhodl?

 

Není to tak, že jsem se nerozhodl vůbec pro nic? Naprosto ne!

 

Doba postní si postu zaslouží a tak mě nějak napadlo něco naprosto originálního, co mě dokonce těší a z čeho se velice raduji.

 

Když se postíš, umyj si obličej, abys nedával lidem na odiv, že se postíš.

 

Tak jsem si promyslel své postní předsevzetí ve světle evangelia Popeleční středy a rozhodl jsem se pro věc náročnou, ale zároveň i pro svobodu nedokončit ten půst celý, když jsem zjistil, že to, co mě těší a co vlastně chci udělat, bude ode mne chtít čas a nasazení a zároveň mě to bude přetvářet.

 

Už se tak postím necelý týden a jsem moc rád, že jsem to zkusil a zjistil, že to jde.

 

Jdu do hloubek modlitby růžence a vidím, že mě to naplňuje radostí.

 

Není to nic formálního, prostě rozjímám o všem, co v té modlitbě je a co nás může oslovit. Trochu to zaplňuje tento blog, až nezvykle moc, ale je to dobrá osobní duchovní obnova, u které si zároveň odpočinu a zároveň se podívám i do hloubi Písma Svatého.

 

Je tu z toho, tedy, taková série o růženci i pro nekatolíky: https://vvrh.signaly.cz/2002/ruzenec-a-ekumenicka-bohosluzba-aneb-ruzenec-i-pro-nekatoliky

 

Jo a mimochodem, náš otec arcibiskup Jan nám doporučil velice krásnou cestu postu skrze sv. Jana Sarkandera i ekologické smýšlení a nastartování správných životních hodnot:

 

https://www.farnostdrahotuse.cz/2020/03/01/1-nedele-postni/

 

Jednu část jeho výzev jsme předpokládali již před 7 lety na Společenkém večeru ve Velké:

 

Zobrazeno 478×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio