Vymlouvat se, to by mi docela šlo. A tak tu píšu takové zajímavé i nezajímavé věci. Něco, co jsem zažil s Bohem či s blížními nebo co mě zrovna napadlo.

Krátké veršování k popeleční středě

Teď v sobotu před 1. nedělí postní mládež děkanátu Hranice pořádala v Partutovicích zpívanou korunku k Božímu milosrdenství. 

 

Netušili, že vybrali ten nejlepší termín, kdy si v právě v Partutovicích v čase před 1. nedělí postní připomínají výročí lidových misií, které ve farnosti byly tou dobou v r. 2008, přesně 27.2. toho roku byl vztyčen misijní kříž a vždy neděli po tom se farnost sejde a u misijního kříže se modlí a stejně tak činí i po svátku Povýšení Sv. Kříže. Navíc toto datum se objevuje normálně 1x za 4 roky.

 

Této korunky, která však trvala hodinu a další hodinu bylo ještě posezení na faře se krom toho účastnilo i několik partutovických farníků.

 

Partutovice se také staly středovou farností o popeleční středě, kdy byl naplněn kostel mnoha věřícími a ne jinak tomu bylo i v neděli.

 

Korunka k Božímu milosrdenství normálně trvá jen několik minut a to i když je zpívaná. Avšak protože není tak běžně používaná jako růženec nebo mše svatá, viděl o. Petr jako potřebné tuto modlitbu věřícím přiblížit a také před každým desátkem nejen v rámci roku Bible se četl úryvek z Písma nejprve od Izaiáše o trpícím služebníkovi a pak z jednotlivých evangelií do Poslední večeře až k ukřižování. 

 

Avšak, aby to nebyly "fádní" pašije, použil o. Petr knihu "Bible v poezii", kde jsou zveršovány jedním autorem všechny knihy nového zákona a to velice krásně a výstižně sloky vždy o 4 verších v pravidelném rytmu - žádné "veršotepectví".

 

A tak mě taky napadlo se zas po delším čase, protože povinností studenta a pastoračního asistenta je hodně a převážnou část lekcí všech cyklů už jsem stihl přebásnit za první rok, avšak zdaleka ne dokonale a určitě by to potřebovalo nějaké dotažení, ale bylo náročné se tomu systematicky věnovat a když to člověk na delší dobu opustí, těžko ten režim vrací zpět, podíval jsem se tedy na hesla, která pořád pravidelně vycházejí na http://fatym.com/ 

a pročetl jsem si Popeleční středu.

 

A tentokrát, jak vlastně na počátku, jsem si uspořádal verše podle veršů napsaných různými autory, ne podle Písma a tentokrát ani podle sebe sic zajisté své veršování k tomu již někde tady na blogu mám:

 

Kdo zde chválu přijímají, 
odměnu si nachystají. 

Na zemi má málo ceny, 
lépe zůstat bez odměny. 

Bůh však vidí, co je skryto, 
srdce tvoje, vyřeší to. 

Ať tě tedy neleká: 
odměna zde nečeká. 

Jen v nebi mzda je jistá, 
když následuješ Krista.

 

A protože máme rok Bible, je dobře, když ji denně budeme číst. A může to být skvělé předsevzetí do postní doby.

Zobrazeno 409×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

O mně

Vojtěch Hýbl (VVRH)
na signály.cz

Co zatím jsem? Inu, jsem Vojta. Pocházím z Václavova. Vystudoval jsem maturitní obor Knihkupec v Luhačovicích, postupně se ze mě stal pastorační asistent v Drahotuších a teď jsem čerstvě dokončil bakaláře teologických nauk. Ano: "Sedm let jsem v Písku študýroval... (pardon v Olomouci) ani jednu Pannu nemiloval... (to nevím, jestli je pravda)..." a tak se snažím s pomocí Boží alespoň něco dělat dál na cestě do nebe.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio